Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Un avertisment privind conținutul rasist în desene clasice ale Disney, introdus anul trecut, a fost actualizat cu un mesaj mai dur. Când sunt rulate pe platforma de streaming Disney+, desene ca ”Dumbo”, ”Peter Pan” și ”Cartea Junglei” afișează acum un avertisment despre stereotipuri, relatează BBC. „Acest program include reprezentări negative și/sau maltratarea de persoane sau culturi”, afirmă avertismentul, adăugând că „aceste stereotipuri au fost greșite atunci și sunt greșite și acum”. Mesajul precizează în loc să înlăture conținutul, „vrem să admitem impactul său negativ, învățăm din el și declanșăm o conversație pentru a crea un viitor mai incluziv împreună”.
Alte desene care afișează avertismentul sunt ”Pisicile Aristocrate”, care arată o pisică ce imită un asiatic cântând la pian cu bețișoare pentru mâncat, ”Peter Pan”, în care se face referire la indigenii americani cu termenul considerat rasist „redskins” (piei roșii), și ”Doamna și vagabondul”, care ar avea mai multe secvențe considerate rasiste și care înfățișează stereotipii culturale.
Disney a adăugat prima dată un avertisment despre rasism în luna noiembrie însă acesta era mult mai scurt, notând că „acest program este prezentat cum a fost creat inițial. Ar putea conține unele reprezentări culturale depășite”. Unele desene, precum ”Song of the South” (”Cântecul Sudului”) nu sunt disponibile deloc pe platforma Disney+ fiind considerate rasiste. Acesta este unul dintre cele mai controversate filme Disney și nu a fost niciodată publicat în format DVD în Statele Unite deoarece înfățișează un sclav care ar lucra fericit pe plantațiile de bumbac.
În mod similar și Warner Bros are de mai mult timp un avertisment despre „prejudecățile etnice și rasiale” din unele din animațiile sale. „Deși aceste desene nu reprezintă societatea de azi, ele sunt prezentate așa cum au fost create inițial, pentru că a o face altfel ar fi la fel cu a pretinde că aceste prejudecăți nu au existat niciodată”, scrie avertismentul Warner Bros.

Citit 880 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 18:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro