Uniunea Europeană (UE) ar putea deveni un lider mondial în ceea ce privește interzicerea folosirii rețelelor de socializare de către copii, conform unei noi propuneri care câștigă teren la Bruxelles, relatează Politico și Mediafax.
Propunerea, inițiată de Grecia și susținută deja de Franța și Spania, lideri în domeniul digital, ar prevedea ca UE să stabilească noi norme pentru a limita masiv utilizarea rețelelor sociale de către copii, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la efectele activității online îndelungate.
Problema a atras o atenție sporită la nivel mondial după ce Australia a decis să stabilească o vârstă minimă de 16 ani pentru crearea de conturi pe anumite platforme de socializare, începând cu sfârșitul acestui an.
Potrivit unui document care detaliază propunerea, țările doresc ca Bruxellesul să meargă mai departe prin stabilirea unei vârste a „maturității digitale” la nivelul UE, sub care minorii ar avea nevoie de acordul părinților pentru a se conecta la rețelele sociale. Astfel, copiii nu ar putea accesa automat niciuna dintre cele mai populare aplicații, precum TikTok, Instagram și Snapchat.
Propunerea urmează să fie discutată de miniștrii europeni ai tehnologiei digitale în cadrul unei reuniuni care va avea loc la începutul lunii iunie. Demersul legislativ vine în contextul în care Danemarca se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni. Copenhaga s-a angajat deja să ia măsuri la Bruxelles.
„Protecția copiilor noștri online va fi o prioritate-cheie pentru viitoarea președinție daneză a UE”, a declarat Caroline Stage Olsen, ministrul danez al Afacerilor Digitale. De asemenea, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat anterior că susține interzicerea rețelelor sociale pentru copiii sub 15 ani.