Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, și cinci omologi europeni au convenit, vineri, asupra unui set de obiective pentru înăsprirea regulilor de azil în Uniunea Europeană (UE). Reuniunea din Germania a venit după decizia luată de guvernul de la Berlin de a respinge solicitanții de azil încă la frontieră, politică despre care a afirmat că a fost coordonată cu țările vecine, dar care a stârnit critici semnificative.
Decizia Guvernului de la Berlin a venit la un deceniu după ce fosta cancelară germană Angela Merkel a deschis granițele țării pentru aproape un milion de refugiați care fugeau de război și persecuție, decizie istorică care a remodelat politica europeană, precizează Hotnews.ro.
Dobrindt s-a întâlnit cu omologii săi din Franța, Polonia, Austria, Republica Cehă și Danemarca, precum și cu comisarul european pentru afaceri interne, Magnus Brunner. Obiectivele convenite în materie de politică de azil, care vor avea nevoie și de aprobarea Bruxelles-ului, includ eliminarea obstacolelor legislative din calea transferului solicitanților de azil respinși către centre sigure din afara UE și facilitarea procedurilor de azil în țări terțe, mai scriu cei de la Hotnews.ro.
Solicitanții de azil cărora li s-a acordat deja protecție într-o altă țară a UE vor fi respinși rapid dacă solicită azil în altă parte a blocului.
”Odată ce vom sigila frontiera externă, nu va mai fi nevoie de controale la frontierele interne”, a declarat ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak.
Pedepse cu închisoarea
Grecia a arestat aproximativ 200 de migranți sosiți după recenta înghețare a cererilor de azil impusă de guvernul conservator pentru solicitanții originari din Africa de Nord, a anunțat sâmbătă ministrul Imigrației, potrivit AFP. ”Migranții ilegali care au sosit din Libia în ultimele ore au fost arestați de paza de coastă”, a scris Thanos Plevris pe X. ”Ei nu au dreptul să solicite azil, nu vor fi duși în centrele de primire, ci vor rămâne în custodia poliției până când va fi inițiat procesul de returnare”, a adăugat ministrul. Această decizie vine după ce guvernul a anunțat, pe 9 iulie, suspendarea pentru trei luni a examinării cererilor de azil ale migranților care sosesc cu bărci din Africa de Nord, mai scriu cei de la Hotnews.
Potrivit autorităților elene, peste 7.300 de migranți au sosit în Creta și Gavdos de la începutul anului, față de 4.935 în 2024. Dintre cei aproximativ 200 de migranți reținuți, 190 au ajuns în sudul insulei Creta, iar alți 11 au fost găsiți în apropierea insulei Agathonísi, în largul coastelor turce, a declarat paza de coastă pentru AFP. Televiziunea de stat ERT a relatat că unul dintre acești migranți era rănit și a decedat în cele din urmă la spital.
Grecia: ”Nu suntem hotel”
Grecia se confruntă cu o creștere a numărului de migranți care sosesc din Libia, în special în Creta. Numai în luna iulie, au sosit peste 2.000 de persoane, provocând indignarea autorităților locale și a operatorilor turistici, care au exercitat presiuni asupra guvernului, cerând măsuri pentru a opri acest flux.
Ministerul grec al Imigrației a pregătit, de asemenea, o lege care prevede o pedeapsă de peste doi ani de închisoare pentru migranţii care intră ilegal pe teritoriul țării și de peste cinci ani în caz de recidivă. ”O persoană care intră ilegal în țara mea trebuie să înțeleagă că ajunge într-un regim de supraveghere, nu de ospitalitate”, a declarat Plevris, pentru canalul Open TV. ”Sunt un adept al măsurilor disuasive… nu suntem un hotel”, a insistat el, calificând sosirea migranților drept „invazie”. Atena a mai suspendat temporar examinarea cererilor de azil la începutul anului 2020, în plină criză migratorie cu Turcia, când mii de persoane în căutare de azil în Uniunea Europeană au inundat frontiera greco-turcă.