Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Copiii, viitorul națiunii! Alocațiile pentru copii nu sunt la mila guvernului, ci sunt drepturi constituționale!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Copiii, viitorul națiunii! Alocațiile pentru copii nu sunt la mila guvernului, ci sunt drepturi constituționale!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

 

Parlamentul a votat împotriva ordonanței guvernului prin care se dorea neplata majorării alocațiilor dublate pentru copii. Mare deranj pentru cei din Guvernul PNL, extrem de rău, pentru că îi obligă să facă ceva ce nu sunt obișnuiți: să muncească să găsească soluții!

După decizia Parlamentului, Guvernul Orban a luat la țintă dublarea alocațiilor copiilor. În primul rând, PNL a anunțat că intenționează să atace la CCR decizia Parlamentului. Apoi, dl Orban ne-a spus public că pentru el majorarea alocațiilor reprezintă o pomană!

Să vedem dacă e vorba de „pomană” sau este un act de dreptate pentru copiii din România!

În România, conform raportului pe luna aprilie 2020 privind alocațiile de stat pentru copii, sunt 3.659.845 de beneficiari, iar suma medie plătită este de 172,93 lei. La nivelul județului Galați situația stă în felul următor: 92.797 de beneficiari, iar suma medie plătită 170,92 lei! (sursa date: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/05/ALOC_Apr_2020.pdf)

Deci, suma medie plătită pentru alocația copiilor ar fi de 35.73 Euro! Exact, lor nu vrea Guvernul PNL să le mărească alocațiile, copiilor din România!

Asta în condițiile în care în Olanda elevii încasează lunar aproximativ 270 de euro, în Italia alocațiile sunt de aproximativ 250 de euro, în vreme ce în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie. Germania plăteşte aproximativ 160 euro, iar în Finlanda pornesc de la 104 euro pe lună pentru primul copil și ajung până la 189 de euro pentru al cincilea.

Alocațiile în România nu sunt nici măcar la jumătate din cele din alte state europene!

Având în vedere aceste date, cum poate premierul Ludovic Orban să spună că dublarea alocațiilor pentru copii ar reprezenta o pomană? Cum are tupeul dl ministru Cîțu să vină să spună pe un ton agresiv că nu sunt bani pentru majorarea alocațiilor?

Cum pot înțelege oare cei din conducerea PNL că viitorul nostru sunt copiii, iar orice ban investit în copii, în asigurarea tuturor celor necesare pentru ca aceștia să meargă la școală este un ban investit în viitor?

În 2019, fără a ține cont de niciun fel de impact bugetar, PNL era de acord cu dublarea alocațiilor. Azi, când sunt la guvernare, nici nu vor să audă de acest lucru. Asta e când se învârte roata, vezi caracterul și pregătirea unor politicieni.

Am auzit o altă enormitate din gura celor din guvernul PNL. Ministerul de Finanţe vorbeşte de un impact financiar de 6,7 miliarde de lei în cazul alocațiilor. Deci, după o jumătate de an de la votarea dublării alocațiilor de către Parlament, pentru ei impactul bugetar pentru acest an e tot 6,7 miliarde de lei. Nu știu ce economie s-a făcut în Guvernul PNL, dar impactul este cu mult mai mic. Nu este nevoie de această sumă pentru anul în curs! Suma necesară pentru dublarea alocațiilor copiilor începând cu data de 1 august este de 3,2 miliarde lei. Adică mai puțin de jumătate din ce vorbește Guvernul PNL.

Și ar avea de unde să ia bani! Deci, suma necesară pentru dublarea alocațiilor copiilor începând cu data de 1 august este de 3,2 miliarde lei. Banii se pot lua, prin relocare, de la capitolul bunuri și servicii. De ce de acolo? Pentru că acolo sunt niște dubioșenii. La acest capitol de „bunuri și servicii” în anii cu 28 de ministere și organizare mai bine defalcată erau cuprinse sume de 44 miliarde lei pe an. Anul acesta, cu 16 ministere sunt cuprinse sume de 51 miliarde lei. Cu 7 miliarde lei mai mult! Așadar, tăiați de la acest capitol 3,2 miliarde de lei pentru copii și ați rezolvat!

Mai e un lucru pe care l-aș menționa: dublarea alocațiilor a fost votată încă din luna decembrie a anului trecut, înainte ca bugetul să fie adoptat. Deci, Guvernul PNL dacă era responsabil ar fi prevăzut în buget acești bani. Dar nu, ei au sperat mereu să scape de alocațiile copiilor.

Stimați guvernanți, majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor nu sunt „pomeni”, așa cum le declarați! Sunt drepturi votate de români și de instituția reprezentativă a românilor, Parlamentul, și promulgate de Președinte! Dle Orban, nu vă răzbunați pe copii din interese pur politice! Copiii nu au nicio vină că nu au drept de vot. Aveți posibilitatea, stimați guvernanți, să dați măcar o dată dovadă că vă pasă de copii!

(P)

Citit 2208 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2020 12:29