„Legile lui Putin” - protest împotriva unei legi care ne apropie de dictatura lui Putin

„Legile lui Putin” - protest împotriva unei legi care ne apropie de dictatura lui Putin
Sursa foto, Digi24
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Constatăm cu îngrijorare că, într-o perioadă de criză profundă la nivel mondial, în care întreaga lume privește cu spaimă spre acest nou asalt al dictaturii asupra lumii libere, în loc să întărească sistemul democratic, politicienii noștri emit legi care pun din nou în pericol înseși fundamentele unei societăți libere și democratice în România.

Sub pretextul implementării unei decizii-cadru europene în legislația națională, prin recentul proiect de lege votat în Camera Deputaților, decizională în acest caz, politicienii români nu fac decât să incrimineze delictul de opinie.

Amendamentul privind pedepsirea discriminării pe criterii de apartenență politică, care vine să modifice articolul de lege din Codul penal, redeschide o Cutie a Pandorei, dând cale liberă unor interpretări abuzive și contrare dreptului fundamental la libera exprimare, prin care o critică substanțială adusă unui politician sau partid politic, inclusiv de către mass-media, ar putea fi considerată infracțiune.

Decizia cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei face referire foarte clară la xenofobie si rasism, iar categoriile de persoane sunt precis enumerate, fiind definite pe criterii de „rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică”, și nicidecum pe criteriul apartenenței la un partid politic.

În noiembrie 2021, Senatul României a adăugat, pe lângă cele preluate din decizia JAI, noi criterii: opinia sau apartenenţa politică, averea, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA. Camera Deputatilor, camera decizională, a votat forma Senatului iar legea urmează să fie trimisă la Președinție. Legea va trebui să aștepte o decizie a Curții Constituționale, dacă aceasta va fi atacată înainte de promulgare.

Politicienii nu sunt și nu pot fi asimilați drept o prezumtivă categorie discriminată.

În consecință, cerem aplicarea și implementarea corectă a Deciziei cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei în Codul penal, în spiritul ei, și anume cu privire la incitarea la ură și violență împotriva grupurilor discriminate așa cum sunt identificate, și nicidecum pe criteriul apartenenței la un partid politic. În felul în care e formulat acum, articolul de lege deturnează de fapt sensul și spiritul deciziei cadru europene de combatare a antisemitismului si rasismului și oferă o armă politicienilor, ce poate fi îndreptată oricând, și foarte ușor, împotriva dreptului la libera exprimare și a libertății presei.

Prin urmare, considerăm imperios necesară găsirea unei soluții legislative de anulare de îndată a efectelor nefaste pe care forma actuală a proiectului de lege le poate produce.

Cu o Justiție deja șubrezită, România nu își poate permite să intimideze și să descurajeze jurnalismul critic, punând în mâinile reprezentanților clasei politice încă un instrument de control, prin lege, al presei și de reprimare a oricărei opinii critice la adresa sa.

Fundația Freedom House România

Sindicatul Unit al Salariaților - Radio România

Societatea Timișoara

Asociația Ziariștilor Independenți România AZIR/AEJ - Secția Română a Asociației Europene a Jurnaliștilor

Progress Foundation

Grupul pentru Dialog Social

Geeks for Democracy

Mai multe detalii despre războiul din Ucraina

Citit 1299 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2022 15:12

1 comentariu

 • postat de Mir
  Joi, 17 Martie 2022 20:20
  5.13.137.***
  Bre, de unde până unde înjurătura/g0lănia este..."opinie" sau "drept democratic"??? Fiindcă am mai auzit-o și p-asta, bazaconie intergalactică, cum că în mințile pervertite ale unor scrântiți..."să înjuri" pe cineva e "opinie politică".

  Probabil unora li s-a sculat sculăciunea de la "plăcuța suedeză" justificată de niște g0lani ca fiind "opibie politică", asta până în momentul când și cealaltă parte(cea înjurată, pardon "opinată public?") le-a întors-o și le-a aplicat același tratament g0lănesc agresiv-compulsiv, iar partea care adula înjurătura cu "plăcuța suedeză" sga trezit că nu-i mai convine, s-a trezit că, ce să vezi, "peste noapte"("noaptea ca h0ții?") ceea ce considerau ei g0lănia respectivă ca fiind "opinie politică?" nu le mai convenea fiindcă le era aplicată și lor și familiilor lor, așa cum ei sce leraț!i, haștagii făceau/se comportau cu ceilalți.

  Bre... Înjurătura/g0lănia/vandalismul nu a fost, nu este și nici nu poate fi niciodată considerat ca fiind "opinie" sau "drept democratic", așa cum își justificau unii g0lăni!le/vandalismul/distrugeri de bunuri publice/private la așa-zisele "protestele pașnice".

  G0lănia/înjurăturile/vandalismul vi se pare unora dintre voi "drept de opinie" până-n momentul când același tratament g0lănesc vi s-ar aplica și vouă și celor dragi vouă.

  Democrația nu înseamnă că ai dreptul la orice, să faci ce vrei tu...chiar și să scuipi, să lovești cu pumnugn gură/față, să vătămezi corporal sau chiar să ÎNJURI.

  Dacă vrei să faci toate acestea, astfel de "nefăcute"...cine le face trebuie să și le asume.
  Nu sunt de acord nici să cădem în extrema cealaltă în care unii de la putere sau puși în anumite funcții/staturi să-și permită să facă orice, dar nici așa cu stadiul actual când "golăneala" cică aia "Democratică" a societății/popvlației/"tinerilor bengoși și liberi" a luat-o rău pe arătură.

  Educați-vă odraslele, educați-vă/civilizați-vă și pe voi, iar data/dățile viitoare la vot (sau oriunde, în orice situație a Existenței noastre a tuturora) fiți (mai) responsabili și aveți grijă ce votați, ce susțineți, pe cine susțineți... Fiindcă dgasta cred că s-a ajuns aici.

  O tot dăm noi în cvrul politicului, dar uităm că politicul este emanat din societatea aceasta în care trăim cu toții, și pe care o clădim cu toții după chipul și asemănarea noastră, după felul cum gândim și cum ne comportăm noi toți, fiecare din noi în societatea de zi cu zi.

  Știți vorba 'ceea românească: "Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face".

  G0lănia/vandalismul/ÎNJURĂTURILE... NU pot fi considerate opinii/păreri. Că dgasta sga ajuns îți situația sărăciei și pervertirii societății românești cât și mondiale... Fiindcă s-a promovat IMPOSTURA(G0LĂN!A, URA).

  Un echilibru tot trebuie să existe.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.