Klaus Iohannis: România este pregătită pentru interzicerea importurilor de petrol și gaz rusesc

Klaus Iohannis: România este pregătită pentru interzicerea importurilor de petrol și gaz rusesc
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România va fi pregătită și va face față dacă în final se hotărăște interzicerea importurilor de petrol și gaz rusesc, spune președintele Klaus Iohannis, după ce Ursula von der Leyen a propus acest lucru în plenul Parlamentului European.

„Propunerea făcută de Comisie e una pe care o sprijinim. Această propunere prevede o renunțare graduală în următoarele șase luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu e nouă. Despre renunțarea la importurile de petrol și gaz rusesc se discută de multă vreme și noi ne-am pregătit pentru această discuție. Guvernul lucrează la soluții sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante și aceste variante sunt în discuție, iar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită și va face față dacă în final se hotărăște această abordare”, spune Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Șeful Comisiei Europene a propus, miercuri, un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea celei mai importante bănci rusești și interzicerea televiziunilor ruse pe frecvențele europene, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, scrie Reuters.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

Citit 687 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.