Reducerile de pensii sunt excluse în România, susţine Denis Aramă, directoarea Casei Județene de Pensii Galaţi
Foto: Marian Calestru

Reducerile de pensii sunt excluse în România, susţine Denis Aramă, directoarea Casei Județene de Pensii Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Problemele cu care se confruntă o populație îmbătrânită girează în jurul întrebărilor legate de pensie. În această privință legile sunt în continuă modificare, iar obligația cetățenească de a le cunoaște ar viza un popor de genii și prezicători. Am încercat să clarificăm câteva zone obscure din ceea ce înseamnă acumularea de vechime și modul în care ea se convertește în banii atât de necesari supraviețuirii la senectute. Am cerut lămuriri de la doamna Denis Aramă, director executiv la Casa Județeană de Pensii Galaţi, pentru a elimina îngrijorările diverse ale cetățenilor.

- Toți știm ce sunt pensiile, ce nu știm însă este până unde pot fi garantate, având în vedere că în Grecia, în momentul intrării în incapacitate de plată, cetățenii și-au văzut pensiile înjumătățite. Riscăm și noi reduceri de pensii?

- Exclus. În orice stat trebuie să existe sistemul public de pensii. În cazul nostru pensiile sunt asigurate prin bugetul asigurărilor sociale. Când aici nu mai există fonduri, ne împrumutăm de la bugetul de stat. Astfel, întotdeauna, sistemul public de pensii va fi sustenabil. Principiul este că generațiile actuale susțin pensionarii din generațiile anterioare.

- Pensiile speciale pun în pericol sistemul de pensii?

- Noi ne ocupăm de sistemul public de pensii, dar există și case de pensii sectoriale, care se ocupă de pensii din alte sisteme. De pildă, pensiile speciale utilizează altă formulă de calcul decât cele din sistemul public de pensii.

- Cum se calculează punctul de pensie?

- Formula de calcul este următoarea: valoarea punctului de pensie pentru anul 2022 este prevăzută în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat la valoarea de 1.586 de lei. Dacă vrem să aflăm valoarea unei pensii, înmulțim valoarea punctului de pensie cu punctajul obținut de fiecare persoană.

- Pe baza căror criterii se ajunge la aceste puncte?

- Pentru fiecare an lucrat, avem un punctaj mediu anual. Aceste punctaje medii anuale se adună și totalul se împarte la stagiul complet de cotizare. Punctajul lunar este raportul dintre venitul brut al salariatului, care constituie baza de calcul al CAS, și venitul mediu brut dat de statistică. Există un istoric al Institutului Național de Statistică la care ne raportăm. Cu alte cuvinte, împărțim venitul nostru brut pe o lună la salariul mediu brut dat de Institutul de Statistică pe luna respectivă. Aflăm astfel punctajul pe o lună. Apoi facem media aritmetică. Adunăm punctajul pe fiecare lună și împărțim la 12 luni. Așa obținem un punctaj mediu anual, care se adună pe întreaga perioadă de cotizare. Acel număr de puncte se împarte la stagiul complet de cotizare și obținem punctajul aferent pensiei.

- Care este pensia minimă în România?

- O mie de lei. Există și pensii sub o mie de lei, dar statul intervine cu subvenție până la nivelul de o mie de lei. Este cazul agricultorilor. Asta înseamnă că la o contribuție minimă de 15 ani, un cetățean nu va beneficia de o pensie mai mică de o mie de lei.

- Ce se întâmplă cu cei care nu întrunesc acest minim de 15 ani de cotizare?

- Aceștia nu pot revendica dreptul de pensie, dar există ajutoarele sociale asigurate de primării și de alte organizații. Am să vă dau un exemplu. Pensia medie netă la agricultori este de 696 de lei. Avem 7.191 de pensionari agricultori în județ, dintr-un total de 133.853 de pensionari.

- Ce vești avem despre pensionarea anticipată? Mai este posibilă?

- Legea 127/2019 conține acest articol legat de pensia anticipată parțială, dar care e prorogat (amânat - n.r.) până în septembrie 2023. Deci la momentul actual există în sistem și pensie anticipată, și pensie anticipată parțială.

- În ce măsură grupele I și II de muncă pot contribui la ridicarea cuantumului pensiei sau la diminuarea vârstei de pensionare?

- Putem obține o pensie anticipată sau anticipată parțială dacă îndeplinim stagiul complet de cotizare de 35 de ani sau dacă îl depășim.

- Dacă ne mai trebuie ani de contribuție pentru a realiza stagiul minim, putem cumpăra acești ani plătind contribuțiile aferente lor retroactiv?

- Sigur că da. Se poate completa vechimea plătind contribuțiile pe ultimii șase ani. Cota este aferentă minimului pe economie, 638 de lei pentru fiecare lună.

- În ce condiții pensionarii trebuie să plătească contribuții la fondul de sănătate?

- Aceste contribuții le plătesc doar cei care au venituri mai mari de 4.000 de lei.

- Cât și în ce condiții plătim contribuţii la Pilonul II de pensii, cel administrat privat?

- Din cota de 25 la sută, 3,75 procente merg către Pilonul II, dacă persoana a optat pentru acesta.

- Există tot mai multe voci care cer ca persoanele care depășesc vârsta pensionării să rămână în câmpul muncii. Ce avantaje au aceștia?

- Avantajele țin de cât CAS plătiți. Plățile corespondente minimului pe economie aduc câțiva lei în plus pe an.

- Soțul supraviețuitor poate moșteni pensia soției?

- Sigur că da, pentru asta avem noțiunea de pensie de urmaș. Ea reprezintă 50% din pensia susţinătorului. Dacă soțul supraviețuitor are o pensie cu 50% mai mică decât pensia susţinătorului, poate opta pentru pensia acestuia.

- Cum se pot recupera sumele ce rezultă în urma revizuirii dreptului de pensie? De la data la care s-a realizat dreptul sau de la data la care s-a solicitat dreptul? Dacă avem o revizuire dintr-o greșeală a unui funcționar, avem dreptul la corectare, recuperând sumele de bani de la data la care s-a produs prejudiciul?

- Depinde de tipul de revizuire. În principiu, dacă avem o revizuire a unui calcul, putem să ne ducem până la trei ani în urmă, după care intervine prescripția.

- Cursurile universitare și cursurile de master sunt socotite vechime la pensie?

- Se ia în calcul o singură perioadă, respectiv, cursurile la zi. Calcularea celorlalte cursuri este prorogată prin lege. Astfel, în cazul în care cetățeanul urmează simultan și cursuri la zi și serviciu, se ia în calcul serviciul, e mai avantajos așa pentru contribuabil.

- Se poate ieși la pensie mai devreme ca efect al compensațiilor acordate de stat pentru locuirea timp de minimum 30 de ani în zone afectate de poluare?

- Articolul a fost greșit înțeles de toată lumea. Se poate ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare, cu condiția să fi locuit nu mai departe de opt kilometri de Galați, în cazul nostru. În aceste condiții se poate obține o pensie anticipată parțială, cu condiția să avem stagiul complet de cotizare, adică minimum 35 de ani, fără penalizare, nu așa cum mulți au înțeles, că scădem din vârsta standard doi ani și ieșim mai devreme la pensie. Diferența este că dreptul de pensionare anticipată curge începând cu cinci ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare, cea de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile.

Aşa cum era de aşteptat, o primă concluzie ne întristează. Salariile mult mai mari în sectorul de stat îi dezavantajează pe cei care câștigă mai puțin, în sectorul privat. Marea majoritate a contribuabililor câștigă sub 1.800 de lei, în vreme ce o minoritate câștigă câte 10 sau chiar 20 de salarii minime. Acest raport înclină balanța câștigului mediu către o sumă mai mare, iar toți cei care câștigă mai puțin vor avea, prin raportare la salariul mediu, un punctaj mai mic. Concluzia e că ne împrumutăm ca să plătim salarii și pensii mai mari decât își poate permite economia privată, reală. Din această cauză, pe lângă ponoasele datoriilor de plată pentru favorizaţii politicului, românii vor obține pensii mai mici, care corespund unor punctaje inferioare, obținute prin raportare la o medie injustă.

O altă bătaie de cap i-o oferă românului însetat de dreptate socială și altă caracteristică a sistemului de pensii. Românul muncește 35 de ani că să realizeze stagiul complet de cotizare și o pensie de puțin peste 1.600 de lei, în vreme ce unii care nu au contribuit decât zece ani primesc o pensie de 10.000 de lei. Cei care nu au contribuit deloc câștigă prin ajutoare sociale puțin sub 700 de lei.

Legiuitorul român are la ce medita în viitor.

Citit 19715 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.