Aer „acceptabil”, în weekendul cu fum din Galați. Incendiul de la moldoveni, mai puțin periculos decât traficul din oraș

Aer „acceptabil”, în weekendul cu fum din Galați. Incendiul de la moldoveni, mai puțin periculos decât traficul din oraș
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", un miros puternic de fum a cuprins mai multe cartiere din Galați, începând din seara de vineri, 14 octombrie. Fumul era chiar vizibil în câteva zone din Galați, iar timp de două zile, niciuna din autoritățile Galațiului nu a venit să explice, din proprie inițiativă, ce s-a întâmplat. Abia duminică seară, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați a declarat pentru "Viața liberă" că sursa fumului a constitut-o un incendiu produs în localitatea Al. I. Cuza din Republica Moldova, situată în dreptul comunei Tulucești. Șeful Gărzii de Mediu ne-a mai spus atunci că măsurătorile calității aerului nu au indicat creșteri de zinc sau azot, rezultatele fiind în concordanță cu o seară de vineri cu trafic intens în oraș.

Declarația comisarului-șef Sorin Dănăilă este confirmată de rezultatele măsurătorilor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Galați și publicate zilnic pe pagina de Facebook a instituției.

Indicele măsurat de calitate a aerului poate avea șase niveluri: bun, acceptabil, moderat, rău, foarte rău și extrem de rău. Pentru 14 octombrie (ziua în care s-a semnalat fumul), rezultatele din județ au fost: „bun” la stația din Micro 19 și „acceptabil” în Micro 20, Centru și la stația de la Metro. A doua zi, pe 15 octombrie, situaţie similară, aerul a fost „bun” doar în Micro 19 și „acceptabil” la celelalte trei stații din oraș, iar duminică, 16 octombrie, toate stațiile din Galați au indicat un aer cu calitate „acceptabilă”.

Conform acestor rezultate, în perioada în care fumul a persistat deasupra Galațiului (noaptea de vineri spre sâmbătă) pare să fi fost cea mai bună calitate a aerului. Ca dovadă, luni, 17 octombrie, când fumul de la moldoveni era deja istorie, aerul a fost „acceptabil” în Micro 19, Micro 20 și la Metro, în timp ce stația din Centru a indicat o înrăutățire a calității aerului, ajungând la „moderat”, al treilea nivel din șase posibile. Nicio surpriză din acest punct de vedere: era prima zi de după weekend, elevii (cu tot cu mașinile părinților) reveneau la școală, orașul reîncepea o săptămână cu trafic normal, iar cozile de la semafoare se întindeau pe zeci de metri, oriunde te-ai fi uitat.

Citit 3740 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2022 12:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.