Klaus Iohannis: bugetul Apărării crește anul viitor la 2,5% din PIB

Klaus Iohannis: bugetul Apărării crește anul viitor la 2,5% din PIB
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj cu ocazia Zilei Armatei României. „Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente”, a declarat șeful statului, mulțumindu-le militarilor și vorbind despre locul României în NATO și rolul pe care țara noastră îl are în actualul context de securitate.

„Traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează și viața de zi cu zi. În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri. Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice”, a spus președintele. „România are un loc distinct în cadrul NATO”, a transmis Klaus Iohannis, adăugând că armata are nevoie în continuare de investiții, pentru anul viitor fiind prevăzută o alocare de 2,5% din PIB și îndemându-i pe militari să devină parte integrantă a transformării și modernizării acestei importante instituții.

„Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflați dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea și puterea oricărei forțe militare. Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creșterea investițiilor, dotarea cu tehnică și echipamente, precum și fondurile necesare pregătirii și instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliații. Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate. Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli. Răspunsul nostru - al țărilor NATO și al partenerilor noștri - trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”, spune Iohannis.

Citit 662 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2022 12:54

1 comentariu

 • postat de 5 la sută din sărăcia PIB-ului nostru
  Marți, 25 Octombrie 2022 14:06
  109.166.128.***
  Păi, crește bugetul Apărări, dar crește pe fondul unui PIB național în continuă descreștere timp de 32 de ani, dacă ne împrumutăm în prostie, an de an., pentru pensii, salarii bugetați, speciali și ''fără specialitate''. Să nu mai pui, inflație, criză energetică. Hai pe bune, îi primim pe aliați să ne apere frontierele și noi, mici o amărâtă de mobilizare parțială, de exercițiu, nu putem realiza. ,,La arme'', dar nu mai ai cu cine, dacă toată forța noastră de muncă în puterea forțelor, peste 5 milioane, se află peste hotare. Dacă fiecare din cei 5 milioane erau impozitați cu euro pe zi, în munca din țară, în România, aveam 5 milioane de euro pe zi, la PIB-ul României. Așa, 5 milioane, sunt impozitați în afară și noi, am rămas cu pensii și salarii speciale, de plătit în neștire, bașca bugetații din administrație, ce freacă, majoritatea, menta.
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.