Îmbolnăviri pe bandă! România, în pragul declarării epidemiei de gripă

Îmbolnăviri pe bandă! România, în pragul declarării epidemiei de gripă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

România este în pragul declarării epidemiei de gripă, după ce numărul de îmbolnăviri a crescut rapid în ultima perioadă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: o creștere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20 la sută în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depășește 10 la sută din total.

Într-o intervenție la Digi 24, el a precizat că joi se va ști situația exactă și este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu creștere a numărului de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă că se poate declara epidemie.

„Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte.

Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu.

O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie - orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Rafila .

Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.

Rafila a mai spus că prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave, iar formele ușoare să fie gestionate de medicul de familie.

Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv.

Citit 1478 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.