Noile cărți de identitate cu cip, eliberate până la sfârșitul anului

Noile cărți de identitate cu cip, eliberate până la sfârșitul anului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Noile cărți electronice de identitate ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul-pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, în condițiile în care avem 200 milioane de euro în PNRR pentru acest proiect, se arată într-un proiect de act normativ scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și citat de Hotnews.

Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea electronică de identitate (CEI).

Câteva dintre cele mai importante aspecte care privesc noile cărți de identitate sunt următoarele:

Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate.

Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Aceasta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic - Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și cea de reședință vor fi însă stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare. Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinți la ghișeu.

Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți.

Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente. Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.

Începând cu 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Perioadele în care vor fi valabile noile CEI sunt următoarele:

a) 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

b) 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;

c) 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

d) 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

e) valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Citit 4118 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2023 13:27

5 comentarii

  • postat de Adina
    Joi, 12 Ianuarie 2023 10:28
    86.124.201.***
    Si daca eu nu vreau acest buletin ,sunt obligata sa-l accept.Incep ca cu vaccinurile sa facem 2.3,4....doze,si au murit atatia oameni.NU CARTILOR DE IDENTITATE CU CIP!!!
    5
    1
  • postat de NFC vs RFID.
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 12:53
    109.166.135.***
    Eiii, mai simplu, tastați diferența dintre NFC și RFID ,,NFC vs RFID''. Dacă NFC se activează la distanță foarte mică, sub 2 sau 3 cm maximum, RFID se activează de la minimum 2,5 metri și maximum 100 metri, ambele având particularități de funcționare specifice pentru ce au fost create, inclusiv pentru cărțile de identitate cu CIP ,,specializate, dedicate'' evidenței populației UE.
    1
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 11:33
    5.13.168.***
    @postat de O condiție pt. Schengen NU! Cip-ul nu poate fi verificat mai aproape de 15mm este tehnologie NFC/RFID, Momentan nu cunosc o tehnologie de genul. Dar daca esti paranoic, pune o folie de aluminiu in husa buletinului si ai rezolvat problema.
    0
    1
  • postat de Nicu
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 09:24
    80.32.118.***
    Ai spus bine, CRED
    0
    1
  • postat de O condiție pt. Schengen.
    Marți, 10 Ianuarie 2023 23:40
    109.166.135.***
    Cred că unul din motivele neintrări în Spațiul Schengen, este și întârzierea neintroduceri cărți de identitate cu cip. Cartea de identitate conține cip, poză de unde se poate extrage și amprenta facială și două amprente digitale a două degete.. Cipul poate fi activat și verificat și de la distanță, asta nu se spune.
    1
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.