Asiatici fugari, transportați cu camioanele spre vestul Europei

Asiatici fugari, transportați cu camioanele spre vestul Europei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Au fost percheziții la Galați în cadrul unui amplu dosar de crimă organizată, deschis de procurorii DIICOT, aflați pe urmele unei vaste rețele de traficanți de migranți.

În filiera care s-ar fi ocupat cu racolarea și transportarea în TIR-uri și camioane a cetățenilor din state sărace ale Asiei ar fi implicate deopotrivă persoane fizice, dar și firme din zece județe, precum și din Capitală.

Faptele anchetate de procurorii DIICOT din Sibiu ar fi avut originile în 2021, susțin anchetatorii care au descins ieri cu forțe sporite în zece județe din țară, precum și în București, pentru a documenta activitatea rețelei de traficanți de migranți. Procurorii Antimafie, alături de reprezentanți ai Poliției de Frontieră, de ofițeri de la Crimă Organizată din județele vizate, precum și de jandarmi și de trupele speciale ale poliției au descins în 34 de locații din București, llfov, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Olt, Sibiu, Arad, Vâlcea, Vrancea și Galați.

În urmă cu doi ani, mai multe persoane ar fi pus bazele unui grup care prelua migranți ajunși la noi în țară și care nu aveau documente, pentru a-i duce spre vestul Europei. Totul în schimbul unor comisioane pe care străinii, proveniți din India, Pakistan, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka, le plăteau ca să ajungă mai repede unde doreau, fără a se conforma condițiilor impuse de șederea pe teritoriul statului român și fără a mai aștepta procedurile legale necesare acordării permiselor de liberă trecere. Înghesuiți în TIR-uri și camioane aparținând unor firme de transport, migranții erau duși spre granița de vest.

"Pentru transportarea migranților, au fost utilizate autotrenuri, remorci și autoutilitare, care erau proprietatea membrilor grupului infracțional organizat sau care erau utilizate de societăți comerciale. Sub pretextul unor livrări de marfă având ca destinație finală state din Uniunea Europeană, au fost efectuate mai multe transporturi în scopul trecerii frauduloase a frontierei de vest a României, migranții fiind ascunși printre mărfuri. Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate cinci transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România aproximativ 120 de migranți", au explicat reprezentanții DIICOT, la finalizarea perchezițiilor. La descinderi, anchetatorii au găsit sume mari de bani, în lei și în valută, presupuse ca provenind din traficul de migranți, dar și droguri și arme.

Cel puțin 30 de persoane, bănuite că ar face parte din rețea, urmau să fie aduse la sediul DIICOT Sibiu pentru audieri, iar la finalul acestora procurorii vor decide măsurile pe care le vor lua în vederea continuării cercetărilor.

Citit 2026 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 11:53

1 comentariu

 • postat de Catalin
  Marți, 14 Februarie 2023 09:57
  80.24.237.***
  "Înghesuiți în TIR-uri și camioane" ????
  Daca doriti am vrea sa cunoastem care este diferenta intre un TIR si un camion.
  Cum stiu sigur ca nu o veti face, voi raspunde eu.
  TIR este o conventie internationala de transport rutier iar pentru efectuarea transportului camionul trebuie identificat cu p
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.