Gălățeancă moartă după ce i s-a implantat un stimulator cardiac

Gălățeancă moartă după ce i s-a implantat un stimulator cardiac
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mărturii în plin scandal al medicului ieșean Dan Tesloianu. Suspiciuni

Printre sutele de pacienți care au ajuns în ultimii ani la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, cu indicație de montare a unor stimulatoare cardiace, și care au fost operați de doctorul Dan Tesloianu, s-a numărat și o femeie din Galați. Se întâmpla în 2017, la începutul perioadei când se presupune că a debutat "afacerea" cu aparate prelevate de la persoane decedate, gălățeanca, pe atunci în vârstă de 62 de ani, murind acasă, la cinci zile de la intervenția chirurgicală.

Din start trebuie spus că situația Lucreției Șnaider din Galați nu are o legătură cauzală directă cu scandalul în care este implicat medicul ieșean Dan Tesloianu, pentru că nu s-a stabilit că femeia ar fi fost una dintre sutele de pacienți căruia i-ar fi fost implantat un stimulator prelevat de la un mort și care să îi fi agravat astfel starea, până la deces. Cu toate acestea, există o serie de date care au determinat familia gălățencei ca, la șase ani de la decesul acesteia, să aducă în atenție povestea încheiată tragic la nicio săptămână de la o intervenție chirurgicală de care aceasta a beneficiat la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași.

Pacientă cu probleme, operată de urgență

Lucreția Șnaider era o pacientă cu probleme cardiace grave. Avusese, de-a lungul vieții, mai multe operații, iar la finalul anului 2016, pe fondul agravării stării de sănătate, a făcut mai multe analize care să îi indice pașii ce îi avea de urmat. Doi medici i-au recomandat, pe baza investigațiilor, o intervenție de urgență pentru un stimulator cardiac, operație care nu se putea face la Galați. "Ni s-a recomandat Brașovul, dar pentru că acolo nu o puteau primi decât peste cel puțin o lună, fiind foarte aglomerați, ne-am îndreptat către Iași, la Spitalul «Sf. Spiridon», la doctorul Tesloianu. Am luat legătura cu el, i-am prezentat situația și ne-a spus să venim imediat, că o operează. Pe 5 ianuarie 2017, am fost acolo, a internat-o și a și operat-o în aceeași zi. Nu a operat-o el personal, ci altcineva. Fără să îi facă vreo investigație, vreo analiză, nimic. Pe 9 ianuarie a și externat-o, cu tratament. Ne-au spus că nu o mai pot ține, că e foarte aglomerat și că nu au locuri. Ea era bine, avea pulsul crescut de la 38 la 60, se simțea bine", ne-a relatat Gheorghe Șnaider, soțul femeii. Lucrurile au mers bine doar 24 de ore de la externare. Pe 10 ianuarie, în timp ce se afla în casa fiicei, stabilită în Iași, Lucreției Șnaider i s-a făcut brusc rău. Ambulanța chemată în ajutor nu i-a mai fost de folos, medicii fiind nevoiți ca după zeci de minute de manevre de resuscitare, să declare decesul. "Au resuscitat-o 40 de minute, dar nu au mai putut face nimic. E incredibil cum deodată să moară, când se simțea atât de bine. Mă gândesc că poate ar fi trebuit să o țină mai mult în spital, să o supravegheze, pentru că ea avea probleme mai complicate. Dar au făcut totul pe repede înainte. Nici foaia de externare, pe care scrie că evoluția e favorabilă, nu e semnată de medic", completează soțul femeii. În certificatul constatator al decesului Lucreției Șnaider, eliberat de un medic legist de la Serviciul de Medicină Legală de la Iași, scrie negru pe alb că principala cauză a decesului a fost "insuficiența cardio-respiratorie acută", ivită pe fondul afecțiunii de "fibroză miocardică". Rudele gălățencei nu s-au gândit atunci să răscolească în căutarea unor eventuale alte cauze care ar fi putut grăbi sau contribui la sfârșitul femeii, punând totul pe seama bolii. În lumina scandalului izbucnit la Iași în urmă cu câteva zile, se gândesc acum la orice posibilitate, de la varianta ca Lucreției să îi fi fost montat un stimulator refolosit sau chiar să îi fi fost scos aparatul la autopsia care a avut loc la nicio săptămână de la operație.

Sute de pacienți, "stimulați" cu aparate reciclate

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală a Parchetului General, care l-au reținut pe 17 februarie, în urma mai multor percheziții, medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. Aparatele ar fi fost montate unor pacienți care veneau pentru operație la Iași, motiv pentru care Dan Tesloianu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. Doctorului i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejată. Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Anchetatorii au indicii că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora. La percheziții, 24 la număr, au fost ridicate sume mari de bani, aparatură electronică și dispozitive de stocare, precum și 25 de stimulatoare cardiace. Potrivit IPJ Iași, în custodia autorităților au ajuns și 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, care au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova.

Citit 16075 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 10:23

3 comentarii

  • postat de Zz
    Joi, 02 Martie 2023 14:17
    78.96.81.***
    Rușine.Au uitat de faptul ca toți jura sa apere viata. Este rușinos ca alți medici îl susțin cu motivația ca " a salvat vieti" ca și cum medicul ar avea alta activitate. Singuri si au ales profesia , sa apere vieți. Este o crima facuta de un individ numit medic, care nu mai avea ca tel decât banii. Asta nu se practica numai în Iași, se intampla peste tot.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 02 Martie 2023 10:31
    5.13.195.***
    Averea completa illicita CONFISCATA! Apoi sa i se monteze un stand de la un cadavru din stocul propriu! Interzicerea de servicii medicale pe viata cardiace si retragerea diplimei de "DOCTOR" MENGHELE!
    0
    0
  • postat de Până în anul 2021, DA.
    Joi, 02 Martie 2023 09:45
    109.166.128.***
    De abia din anul 2021 a apărut OG, ordonanță de guvern care sti***interzicerea refolosiri dispozitivelor medicale refolosite de la pacienți sau cadavre, cu toate că erau sterilizate sau dezinfectate. Până în anul 2021 erau permise refolosirea dispozitivelor folosite prevalate, aceste cuprinzând o gamă largă de ''scule'' medicale, acestea fiind stimulatoare cardiace, dispozitive ortopedice, endoproteze vasculare, stenturi, sonde traheale, sonde urinare, etc. După anul 2021 s-a constatat că refolosirea acestor dispozitive medicale refolosite, prelevate de la decedați sau pacienți, nu se putea garanta că prin sterilizare produsul implantat nu putea afecta siguranța pacientului, mai ales prin infectarea pacientului sau asigurarea parametrilor funcționali a acestor dispozitive refolosite.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.