După două luni, Tribunalul Galați a rămas din nou fără șef

După două luni, Tribunalul Galați a rămas din nou fără șef
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a semnat alte două decrete prin care magistrați cunoscuți în zona Galațiului sunt eliberați din funcție.

Cei care au ales pensionarea sunt nimeni alții decât președintele Tribunalului Galați, la nici două luni de la numirea în funcție, dar și un controversat magistrat, implicat în dosare grele de corupție din care a scăpat cu achitare.

Începutul lunii martie înseamnă sfârșit de drum profesional pentru alți doi magistrați ale căror nume au fost strâns legate de justiția gălățeană. Cea mai bruscă mișcare, în aparență, către pensie, a fost făcută de proaspăta președintă a Tribunalului Galați, instanță rămasă inițial fără șef în decembrie, când judecătorul Robert George Florea a ieșit la pensie. A fost înlocuit de colega sa, judecătoarea Diana Mihaela Oancea, numită în funcție la începutul lunii ianuarie, dar care a ales, după nici două luni de mandat, calea pensionării, lăsând astfel din nou vacantă conducerea instanței la nivelul căreia au fost deja desființate mai multe completuri de judecată. Astfel, pe 2 martie 2023, președintele României a semnat "decretul privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel a doamnei Oancea Diana-Mihaela, președintele Tribunalului Galați, ca urmare a pensionării". Locul acesteia va fi suplinit, până la finalizarea concursului de numire în funcție, de vicepreședintele Tribunalului Galați, judecătorul Nedelcu Giulio Costel.

Judecat pentru corupție, liber la pensie

Un alt magistrat care se va bucura de pensie este fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați și președinte delegat al Judecătoriei Pogoanele (jud. Buzău) Costache Roșca. Cât timp a activat la Galați, fostul procuror, devenit între timp judecător, a fost implicat în două scandaluri imense de corupție, fiind trimis în judecată și chiar condamnat la închisoare, în primă instanță. Este vorba despre un proces din 2012, când a fost acuzat de luare de mită. Procurorii au susținut atunci că "în cursul anului 2008, inculpatul Roşca Costache, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins şi primit cu titlu de mită de la un denunţător suma de 138.000 de lei, promiţându-i că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în supravegherea unităţii de parchet pe care o conducea". Procurorul a fost judecat inițial la Constanța, unde a primit o condamnare de opt luni de închisoare cu suspendare, pentru ca mai apoi, în apel, să fie achitat la Curtea Supremă. Al doilea scandal penal de răsunet în care a fost implicat a fost dosarul "Aviasan", unde numele său a apărut alături de al fostului deputat Mihail Boldea și al afaceristului Mircea Marosy. Bănuit că ar fi primit două milioane de euro după ce ar fi intervenit, prin funcția sa, în procesul tranzacțiilor ilegale de terenuri, fostul prim-procuror a fost acuzat și judecat pentru șantaj, luare de mită, fals în acte și favorizarea infractorului. Roșca a primit în primă fază o pedeapsă de trei ani cu suspendare, pentru ca mai apoi să fie achitat, fapt care i-a permis să își continue cariera de magistrat cu funcție de conducere, din care să iasă la pensie, prin decret prezidențial, pe 2 martie 2023.

Citit 3373 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 11:30

3 comentarii

  • postat de ISTUDOR MIHAILA
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 09:49
    109.166.132.***
    Sau poate a aflat (transmis)de dosarul penal care îl are la SIIJ GALATI. Cu atâtea încrengături in minunata de justiție gălățeanca nu e de mirare. Pensie lunga Dna JUDE.
    0
    0
  • postat de Mișu
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 08:08
    86.124.114.***
    Când a fost numită nu se știa că peste două luni iese la pensie? Deh, prost să fii să fii să nu profiți. Așa că nu vă mai mirați. Vom avea 5-6 președinți pe an care să iasă fiecare cu o pensie decentă, nu?
    1
    0
  • postat de Mihnea
    Vineri, 03 Martie 2023 19:18
    5.13.152.***
    Daca se poate, DE CE NU ??? Cat adevar in vorba romaneasca: "Corb la corb nu isi scoate ochii" ca apoi "O mana o spala pe alta".
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.