Îndrăgitul antrenor Dixon a plecat dintre noi

Îndrăgitul antrenor Dixon a plecat dintre noi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lumea baschetului a devenit mult mai săracă, după ce antrenorul sârb Dalibor Darko Destanovic (47 ani) a decedat ca urmare a unui stop cardio-respirator suferit în timpul unui meci de Under 16, desfășurat la Focșani, la care participa, ca antrenor, al echipei Academia Phoenix.

Dixon, așa cum era recunoscut de toți apropiații și de tot mediul de baschet, nu suferea sau nu se știa să fi suferit de vreo boală care să fi dus la un astfel de incident. Concret, în primul sfert al meciului pe care echipa sa de baschet Under 16 băieți îl disputa cu Știința București, în cadrul turneului de la Focșani (pentru grupa locurilor 9-16, turneu final B), antrenorul sârb s-a prăbușit din senin pe teren. A picat în genunchi și apoi direct pe parchet. Cu zece secunde înainte de a se întâmpla această dramă, Dixon era energic în zona destinată băncii tehnice. Nimic nu anunța ce avea să se întâmple. La fața locului s-a acționat pentru acordarea primului ajutor și s-a anunțat urgența unei ambulanțe, prin 112. Din păcate, ambulanța venită la fața locului era fără medic, iar unii dintre martorii oculari spun că a durat circa 10-15 minute până să ajungă, ceea ce participanților de la fața locului li s-a părut cât o veșnicie.

"La ora 16,01, SAJ Vrancea a primit o solicitare pentru un bărbat inconștient la sala de sport a Liceului Sportiv Focșani. La solicitare s-a deplasat un echipaj SAJ de urgență tip B2 cu asistent și a preluat un pacient aflat în stop cardio-respirator. Se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratorii avansate, continuate și pe timpul transportului, pacientul fiind predat la UPU Focșani", a transmis SAJ Vrancea, după incident.

În cauză a fost deschis un dosar penal de moarte suspectă, potrivit polițiștilor vrânceni. "Bărbatul a fost preluat în stare de inconștiență și transportat la UPU din cadrul Spitalului Județean Focșani, ulterior fiind constatat decesul acestuia. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, urmând a fi stabilite cu exactitate împrejurările în care a intervenit decesul", au transmis reprezentanții IPJ Vrancea.

Trebuie precizat că, potrivit regulamentelor în vigoare, "structura sportivă organizatoare este obligată să asigure asistenţă medicală, cu cadru medical specializat, pe toată perioada de desfăşurare a jocului/ competiţiei şi cu cel puţin 20 de minute înainte de începerea jocului".

Sute de mesaje de îndurerare

Odată cu trecerea sa în neființă, Dixon a lăsat în urmă o mulțime de oameni îndurerați, care și-au exprimat regretul după ce au aflat tulburătoarea veste.

"Suntem șocați și împietriți de durere, nedumeriți și revoltați din cauza veștii care a căzut ca un trăsnet: coach Dixon nu mai este printre noi! Gândurile noastre se îndreaptă spre familia greu încercată, ca de altfel toată familia baschetului gălățean! Vei rămâne veșnic în inimile noastre, maestre!", a fost mesajul îndurerat din partea Academiei de Baschet Phoenix Galați.

Acestuia i-au urmat sute de astfel de mesaje din partea Federației Române de Baschet,  foștilor colegi baschetbaliști sau antrenori, foști elevi de-ai săi pe care i-a pregătit de-a lungul carierei, părinți ai acestora și simpli oameni care l-au cunoscut.

În 2020, într-un articol pentru "Viața liberă", Dalibor Destanovic, aflat în Galați din 2016 ca antrenor coordonator al grupelor de copii și juniori de la Phoenix, ne destăinuia că își dorește să rămână definitiv la Galați și să obțină cetățenia română.

Citit 2434 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2023 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.