Dalibor Destanovic: N-aș da Galațiul pentru niciun oraș din lume

Dalibor Destanovic: N-aș da Galațiul pentru niciun oraș din lume
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Dalibor Destanovic, antrenor de baschet la Academia Phoenix, își dorește să se mute definitiv în Galați și să obțină cetățenia română.

Aflat deja la al patrulea an petrecut în Galați, Dalibor Destanovic, Dixon cum e cunoscut de apropiați, s-a declarat îndrăgostit de viața din orașul nostru. Este un antrenor din Serbia, Aleksinac, provine dintr-un fost baschetbalist ce și-a petrecut cei mai buni ani ai carierei în Bulgaria. Are aproape 42 de ani și deja știe ce vrea să facă pentru tot restul vieții: baschet la Galați!

”Galațiul este un oraș care are un farmec aparte. Are multe zone frumoase, este și liniștit, dar are și multe locuri în care să-ți petreci timpul liber. Îmi place foarte mult, la Galați mă simt cel mai bine! N-aș da Galațiul pentru niciun oraș din lume!”.

Ocupă postul de coordonator al Departamentului de Copii și Juniori la Academia Phoenix, funcție pe care a ocupat-o și la Phoenix Galați, fosta societate. A colaborat și la nivel de seniori, atât în Serbia, cât și în România, chiar la Phoenix, însă cel mai bine se simte antrenând copii.

”Când iubești baschetul, așa cum îl iubesc și eu, nu contează foarte tare unde te afli și la ce nivel, e important să fii aproape de terenul de joc. Însă, dacă ar trebui să aleg un loc anume, prefer nivelul de copii și juniori. Se pune mai mult suflet, mai multă pasiune. La seniori e mereu goana după rezultatele din clasament, iar la copii trebuie să te axezi doar pe dezvoltarea copiilor, atât ca joc, cât și ca personalitate”.

Deosebirea din baschet dintre Serbia și România

Dalibor Destanovic a avut un impact pozitiv în dezvoltarea baschetului gălățean juvenil, tocmai de aceea se așteaptă generații foarte bune de baschetbaliști în anii următori. Deși nu știa mare lucru despre nivelul baschetului din România, Dixon a spus că există potențial după ce a luat contactul direct cu fenomenul de la noi.

”Când am venit aici am văzut cum antrenorii de la copii și juniori din România se concentrează pe rezultatele imediate, nu pe cele pe termen lung, așa cum se întâmplă în Serbia. Când ai 12-13 ani, nu contează prea mult dacă tu câștigi sau pierzi, contează cu ce rămâi de pe urma acelui joc, ca să poți să devii un baschetbalist bun. Aici cred că are cel mai mult de suferit sportul din România, că se pune mare preț pe rezultate, acolo unde n-ar trebui”.

Două decese de coronavirus în familie

Pandemia de coronavirus l-a afectat pe Dalibor Destanovic mai mult decât ar fi crezut la început. Dincolo de disconfortul de a nu-și putea face activitatea mult îndrăgită, mai ales că sunt zile când participă la câte cinci antrenamente pe zi într-un ciclu săptămânal de pregătire normal, Dixon a suferit pierderi umane în familie, din cauza virusului Covid-19.

”Din păcate, acest virus ne-a răpit nu doar timpul și plăcerea de a ne face activitățile obișnuite, ne-a răpit și oameni dragi. Personal, am suferit două pierderi în familie… A murit vărul meu, care era ca un frate pentru mine, am crescut împreună… Avea anumite afecțiuni înainte de a contracta virusul, dar putea să trăiască liniștit încă 20-30 de ani, dacă nu era infectat. A murit și un unchi, tot din aceleași cauze”.

Dalibor Dixon Destanovic este extrem de îndrăgit de toți colaboratorii Academiei Phoenix, de către copii și părinți, de către toți oamenii pe care îi întâlnește în viața de zi cu zi. Mereu optimist și pus pe șotii, știe să devină foarte serios atunci când situația o cere. Vorbește deja în română de parcă ar fi prima sa limbă și după ce va împlini cinci ani de locuit în România va aplica pentru a obține cetățenia de român.

Citit 3092 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2020 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.