Pregătiri pentru eventuale viituri

Pregătiri pentru eventuale viituri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După codurile de precipitații de săptămâna trecută, Administrația Bazinală Apă Prut-Bârlad preconizează precipitații sub formă de ploaie și o încălzire semnificativă a vremii, ce va determina topirea rapidă a stratului de zăpadă de la munte. În acest context, instituţia monitorizează situația hidrometeorologică și supraveghează în permanență cursurile de apă și lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor.

"În prezent, acumulările din administrarea A.B.A. Prut-Bârlad au un coeficient redus de umplere și pot asigura atenuarea în condiții de siguranță a posibilelor viituri. În funcție de evoluția situației hidrologice, pot fi luate măsuri pentru efectuarea manevrelor de pregolire a acumulărilor cu scopul asigurării suplimentării tranșelor de atenuare a viiturilor, în conformitate cu regulamentele de exploatare. La nivelul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați sunt constituite stocuri de materiale și mijloace de apărare împotriva inundațiilor și sunt organizate formații de intervenție rapidă", menționează A.B.A. Prut-Bârlad.

Zonele cu risc crescut de producere a inundațiilor sunt râurile neamenajate și formațiunile torențiale. Unităților administrativ-teritoriale li se recomandă: să asigure supravegherea permanentă a situației hidrologice, în special în zonele de risc la inundații cunoscute la nivel local; să intervină în special în zona podurilor şi podeţelor, îndepărtând, acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale albiilor; curăţarea rigolelor şi şanţurilor; asigurarea stocurilor de apărare specifice intervențiilor în caz de inundații; interzicerea depozitării în albiile minore sau în apropierea acestora a materialului rezultat în urma acțiunilor de deszăpezire și a oricăror altor tipuri de materiale pentru a evita producerea unor blocaje în albii. De asemenea, deținătorii de iazuri piscicole trebuie să asigure funcționarea corespunzătoare a sistemelor de evacuare a apelor și să monitorizeze nivelurile în acumulări, astfel încât să poată solicita în timp util evacuarea unor volume de apă cu scopul atenuării în siguranță a debitelor afluente.

Citit 1371 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2023 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.