Maternitatea din Galați, sprijinită cu echipamente pentru supraviețuirea nou-născuţilor

Maternitatea din Galați, sprijinită cu echipamente pentru supraviețuirea nou-născuţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un comunicat de presă sosit la redacția ziarului „Viața liberă” subliniază că situația critică în care se află sistemul medical din România a clasat mai multe județe ale țării pe primele locuri în ceea ce privește rata mortalității infantile.

În dorința de a veni în sprijinul unităților spitalicești  de neonatologie, „Salvați Copiii” a dotat maternitățile și secțiile de pediatrie din Regiunea Sud-Est cu echipamente de peste 500.000 euro.

„În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația «Salvați Copiii» România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud-Est cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro. În interiorul regiunii, se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Tulcea – 11,1 la mia de copii născuți vii, față de județul Buzău, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 5,2 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Național de Statistică”, explică Ștefania Mircea, manager proiect în cadrul Organizației „Salvați Copiii”. 

Conform statisticii I.N.S., Galațiul are o rată a mortalității infantile de 4,9 la mia de copii născuți vii, în timp ce județul Tulcea se situează pe primul loc cu o mortalitate de 11,1 la mie, urmat de Constanța (6,9), Brăila (6,5),Vrancea (5,1) și Buzău (5,2 la mia de copii născuți vii). „Din anul 2010, «Salvaţi Copiii» România a ajuns până acum în regiunea Sud-Est a ţării cu 164 de echipamente necesare supraviețuirii nou-născuţilor, în valoare de 500.000 de euro, la maternitățile din Brăila, Buzău, Constanța, Mangalia, Medgidia, Galați, Târgu Bujor,  Tulcea, Măcin, Adjud și Focșani. 

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. "Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide” a mai spus Ștefania Mircea.

Citit 884 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Mai 2023 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.