Finanțele gălățene, paralizate pentru o zi. Contribuabilii, trimiși pe internet

Finanțele gălățene, paralizate pentru o zi. Contribuabilii, trimiși pe internet
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Activitățile de birou și cele cu publicul ale Administrației Județene a Finanțelor Publice Galați, ale Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați și ale Vămii au fost blocate, joi, toată ziua, în urma protestului spontan declanșat de salariații Finanțelor gălățene. Acțiuni similare au avut loc în toate orașele mari ale țării.

În Galați, angajații Finanțelor Publice au oprit lucrul și au ieșit în fața sediilor celor două instituții, atât pe strada Brăilei 33, cât și pe strada Portului 163. Printr-un afiș postat pe ușa de la intrarea principală, pe care scria mare "Protest spontan", contribuabilii erau îndemnați să folosească ordinele de plată online pentru plăți și Spațiul Privat Virtual pentru declarații.

Conform sindicaliștilor, justificarea protestului spontan a fost dată de faptul că angajamentele ministrului Finanțelor prin acordul încheiat cu organizațiile sindicale în data de 11 august 2023 nu au fost respectate.

"Astfel, începând cu ora 8,30, sistemul fiscal românesc nu este funcțional, solicitarea principală fiind respectarea angajamentelor asumate de ministrul Finanțelor: la muncă egală, salariu egal, prin egalizarea salariilor pe funcții similare; introducerea în legea salarizării a familiei ocupaționale «finanțe»; elaborarea statutului finanțistului", se preciza într-un comunicat de presă.

Sindicatele acuză lipsuri pe toată linia

Sindicaliștii spun că acțiunile de protest spontane declanșate la nivel național se pot întinde pe o perioadă nedeterminată, degenerând și în acțiuni de stradă, deoarece nemulțumirea colegilor din sistemul fiscal este mult mai profundă și se referă la: lipsa unui sistem informatic integral, lipsa acută de personal (de exemplu, la controlul băncilor au mai rămas două persoane și ar fi fost nevoie de 17) cauzată de faptul că nu s-au mai făcut angajări de o lungă perioadă, lipsa spațiilor adecvate desfășurării activității, precum și lipsa de protecție juridică a salariaților. Astfel, salariații sunt "lăsați să se apere singuri în fața instanței, multinaționalelor, firmelor puternice care își maximizează profitul (adică nu înregistrează profit și nu plătesc impozit la stat) și au resursele financiare necesare să ne acționeze în judecată având ca scop intimidarea noastră".

Nu în ultimul rând, "nemulțumirea este determinată de lașitatea celor care au condus vremelnic finanțele publice și și-au criticat propriii angajați, știind foarte bine care sunt condițiile în care își desfășoară activitatea, fără a le lua apărarea în fața opiniei publice și a colegilor din guvern", se mai menționa în comunicat.

Ce spun protestatarii din Galați

Prezentăm mai jos câteva dintre opiniile participanților gălățeni la protestul spontan din Galați.

"La un moment dat, lucrurile trebuie spuse corect, tranșant. Nu colectează ANAF? Salariații sunt criticați, opinia publică ne urăște! Au dreptate și contribuabilii, dar să nu uităm că ANAF a evoluat mult. Mai avem de lucru, la fel de mult. Nu suntem perfecți, dar suntem într-o direcție perfectibilă. Însă suntem ajutați?".

"Lucrurile trebuie îndreptate în țara asta. Dar, ca să se facă niște corecții, trebuie muncă, trebuie avute la bază principii matematice. E grea matematica! Însă numai așa se vor corecta niște inechități, niște dezechilibre, nicidecum în grabă. Pentru că problemele sunt sistemice, de ani, de zeci de ani!".

"Am greșit, căci am stat în banca mea și am tăcut. Am tăcut și am muncit, cu structura subdimensionată ca număr de salariați, cu legislația grea modificată azi și aplicată mâine. Nu colectează ANAF sume? Dar este din cauza noastră? Propun să reflectați: am calculat taxa auto 10 ani, sub denumiri diferite (de poluare, de emisii poluante, timbru de mediu), stabilite prin acte normative diferite, și apoi am restituit-o, integral, cu dobânzi și onorarii consistente pentru avocați. Inspecția a calculat impozite pe diurne și apoi au venit două normative (în 2015 și 2022) prin care sumele s-au anulat ori s-au restituit, deși noi am solicitat, succesiv, armonizarea legislației muncii cu legislația fiscală și europeană. La fel s-a întâmplat și la tichetele-cadou, unde sumele s-au anulat sau s-au restituit. Prin legi nefiscale se instituie facilități fiscale (a se vedea OUG 41, pentru medici veterinari, Legea 566, scutiri pentru cooperative agricole). Încă nu avem norme la cod fiscal și răspunsuri pe OG 16, publicată în iulie 2022! De mai mult de un an scriem, întrebăm, ne dăm cu capul de pereți și noi, și contabilii de la firme. Sunt doar câteva exemple".

"Departe de mine de a privi în curtea altuia, dar se întâmplă multe lucruri nespuse în curtea multor instituții. Trebuie un reset corect, matematic. Opinia publică ne urăște pe noi, dar nu cred că fiscul e iubit în vreun stat din lumea civilizată. Mi se pare însă că suntem la judecata «lumii» și nu a specialiștilor. Transmiteți decidenților un îndemn la corecții matematice, echitabile, în toată administrația".

Citit 2484 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 13:40

14 comentarii

  • postat de Valea
    Duminică, 27 August 2023 17:11
    109.166.128.***
    Nu vă convine ? Valea, afară lângă 5 milioane de români care muncesc în afară.
    0
    0
  • postat de cernea
    Duminică, 27 August 2023 09:57
    86.124.201.***
    Prostii. Madamele care nu sunt mulțumite cu salariul de6000 lei, NET, SA PLECE CA VIN CEI DE LA PRIVATI . Sa vedeți cati de la stat vor reuși sa se descurce la privați. NOCIUNUL. ASTIA HABAR NU AU CE INSEAMNA MUNCA. NU MAI SPUN CA O O PROBLEMA LA FINANTE SE REZOLVA F GREU.
    0
    0
  • postat de Criteriu
    Vineri, 25 August 2023 16:04
    37.161.91.***
    @Andrei tocmai pentru aceste probleme trebuia sa protestati. Nu salariile, alea după. Și aia angajați pe criterii politice, pe pile, trebuia să faceți presiune pe așa ceva. Nu salarii.
    0
    0
  • postat de Andrei
    Vineri, 25 August 2023 12:57
    92.86.16.***
    Este usor sa arunci cu pietre de pe margine:Se postează pentru EGALIZAREA salariilor pe aceleași funcții in ANAF;ne dam demisia, cine mai lucreaza 'la stat': voi? Cum sa controlezi si sa confiști cand legile nu te ajuta?!? muncesti 1 luna pentru un act de inspectie si iti rad in nas evazionistii ..
    0
    0
  • postat de Cristi
    Vineri, 25 August 2023 10:45
    5.2.209.***
    Poftiti la privat dragilor, mai sunt locuri, aici nu protesteaza nimeni, lipitorilor!
    0
    0
  • postat de Unul dintre finanțatorii salariilor voastre
    Vineri, 25 August 2023 09:47
    95.76.59.***
    Motivul supărării este doar unul singur, nu s-au mărit salariile cu 25%. Restul motivației este de a impresiona opinia publică, prin acest spectacol ieftin. Distinși funcționari, dați-vă demisia și încercați să lucrați în privat(pe salarii mult mai mici).
    0
    0
  • Vineri, 25 August 2023 08:22
    95.77.107.***
    Protestul este anuntat si pritocit de luni bune. Nu le ajung banii de Hurghada si Dubai! Sa-si dea demisia ca nu-i tine nimeni cu forta - asa se spune cand protesteaza angajatii la stat. Sa nu mai spunem ca pe spagi colosale consiliaza patronii cum sa evite taxe si sa mearga cu afaceri zero!
    0
    0
  • postat de Degetel
    Vineri, 25 August 2023 08:19
    5.13.138.***
    O adunatura de inutili care paraziteaza sistemul sunt neperformanti , vor bani , contract de munca pe viata etc . Nu va tine nimeni cu forta dragilor sunt locuri destul in mediul privat.
    0
    0
  • postat de Munca taxată sălbatic
    Vineri, 25 August 2023 08:14
    37.161.91.***
    Protestati pentru controlul extins al averii funcționarilor publici, pentru controlul ălora cu case cu turnulețe, pentru executarea silită a lui Felix, Negoiță (120 milioane € împreună) . Acolo sunt banii dv pt salarii mai mari nu in taxe pe muncă.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 25 August 2023 07:55
    86.124.202.***
    Deocamdata ce se vede in societatea noastra este :salarii foarte mari la bugetari si servicii asigurate de foarte proasta calitate!Incepind de la transportul in comun,servicii de apa,scoala,spitale ,siguranta si securitate publica,justitie ,politicieni totul este jale!Totul trebuie resetat!
    0
    0
  • postat de mirel
    Vineri, 25 August 2023 07:47
    136.255.134.***
    Digitalizare ? Apa de ploaie ! nu se doreste pentru a mentine INTACT aparatul bugetarilor=masa de manevra ELECTORALA !
    0
    0
  • postat de Gigi
    Vineri, 25 August 2023 07:28
    5.14.143.***
    În această țară, doar oamenii care nu produc nimic au drepturi! România va rămâne o țară tristă plină numai de căpușe!
    0
    0
  • postat de Controlați șmecherii și acolo găsiți bani de salarii mai.mari
    Vineri, 25 August 2023 04:37
    51.179.36.***
    Pana la salarii cereți reforma sistemului sa puteți fi mai buni, mai puțini și mai eficienți. Cereți sa luați la bani mărunți șmecherii țării pentru că voi ii terorizați doar pe oamenii corecți și care muncesc. Ii calculati, recalculati de i-ați înnebunit de cap. Executați fiscal șmecherii și Av
    0
    0
  • postat de Greva inutilă și lipsa respect contribuabil cinstit
    Joi, 24 August 2023 23:18
    51.179.36.***
    Dacă voiau sa facă ceva care să fie mai eficientă decât o grevă, anaf-iștii ăștia trebuia sa ii ia la bani mărunți pe șmecherii, peștii, polițiștii care nu au cum să-și justifice averea, adică interpușii. E atât de simplu de verificat dar nu vor. Garantat ar fi creat deranj mare și ei știu și
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.