Ajutoare pentru încălzirea locuinței, în sezonul rece 2023-2024 - a început depunerea cererilor

Ajutoare pentru încălzirea locuinței, în sezonul rece 2023-2024 - a început depunerea cererilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Solicitanții ajutorului pentru încălzirea locuinței în sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024 pot obține formularele de tip cerere și declarație pe propria răspundere de la sediul Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați din str. Fraternității nr. 1 sau le pot descărca în format editabil de pe site-urile https://termoficare.primariagalati.ro sau www.social.primariagalati.ro, dar și de la asociațiile de proprietari. 

Ajutorul pentru încălzire se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024, iar suplimentul pentru energie se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 octombrie 2024.          

Depunerea cererilor, împreună cu toate documentele necesare, se face deja din data de 2 octombrie 2023 astfel:

* personal sau prin asociațiile de proprietari/locatari, la sediul instituției din str. Fraternității nr. 1, bloc Șoim, în următorul intervalul orar: luni-joi, între orele 8.30 și 16.00, vineri, între orele 8.30 și 13.00.

* în format electronic, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. în format PDF (într-un singur fișier), însoțite obligatoriu de documentele privind componența familiei, a veniturilor membrilor acesteia, precum și a bunurilor mobile sau imobile deținute. Consecința nerespectării acestor cerințe este respingerea cererii.

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței li se acordă consumatorilor vulnerabili care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure, în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și a Hotărârii de Guvern nr. 1073/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. 

Formularul de cerere și declarația pe proprie răspundere se vor completa cu majuscule, vor fi datate şi semnate de reprezentantul familiei/solicitant, fără modificări sau ștersuri, şi trebuie să conțină un număr de telefon de contact (modelul prevăzut în Anexa nr. 2)/(Anexa nr. 1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare). Titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia realizate în luna anterioară depunerii cererii, numărul de camere, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Transmiterea unui dosar incomplet sau incorect completat atrage neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.

În cazul solicitării ajutoarelor pentru energia electrică, ancheta socială pentru verificarea sistemului de încălzire utilizat se efectuează obligatoriu pentru toate situațiile în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Conform legii, un titular poate beneficia de o singură măsură de protecție socială, acesta având obligația de a comunica în termen de 5 zile la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, prin depunerea la registratură a unei noi cereri/declarații pe propria răspundere (Anexa nr. 3) cu privire la orice modificare intervenită în componența familiei, a veniturilor acesteia, a domiciliului și a schimbării furnizorului.

Pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile şi declarațiile pe propria răspundere însoțite de documente se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari/locatari, la sediul Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Cererile vor fi înregistrate și după această dată, dar consumatorii vor primi ajutorul astfel:

  1. a) începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus solicitarea până la data de 20 a lunii respective; 
  2. b) începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.

Suplimentul pentru energie li se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței, precum și familiilor sau persoanelor singure care nu au stabilit dreptul la ajutorul pentru încălzire, dar care se încadrează în limitele de venituri prevăzute conform art. 7, alin. 2 din Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.     

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate în locuință. 

Familiile cu un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană și persoanele singure cu un venit mediu net lunar de până la 2053 lei/persoană vor beneficia, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

  1. a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  2. b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  3. c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  4. d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună. Suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere şi se poate solicita fie împreună cu ajutorul pentru încălzire, fie separat, pe parcursul anului.

Informații suplimentare pot fi obținute direct de la Direcția de Asistența Socială a municipiului Galați – Serviciul Ajutoare Încălzire din str. Fraternității nr. 1, la următoarele numere de telefon: 0236.488.444, 0236.307.740, dar și de pe site-ul https://termoficare.primariagalati.ro

 

Cezar Gorovei

(P)

Citit 13334 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 09:07