Închiderea vămii Isaccea sufocă punctele de frontieră gălățene

Închiderea vămii Isaccea sufocă punctele de frontieră gălățene
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Sute de camioane așteaptă cu orele efectuarea controlului vamal în punctele de tranzit de pe raza județului Galați, după ce PTF Isaccea a fost închis ca urmare a bombardamentelor de zilele trecute, de la Orlivka. Timpii de așteptare au depășit chiar și 700 de minute.

Situația critică se înregistrează mai cu seamă la PTF Galați-Rutier, corespondent localității de frontieră Giurgiulești, punct către care a fost redirecționat tot traficul de marfă după închiderea vămii de la Isaccea. Situația critică a fost anunțată oficial de Poliția de Frontieră Galați, în cursul zilei de luni, 9 octombrie, după ce zeci de tiruri au fost nevoite să aștepte cu orele în vamă pentru efectuarea controalelor specifice. Ceea ce a îngreunat traficul și a dus chiar și la zece ore de așteptare au fost formalitățile vamale, care implică proceduri de verificare amănunțite a vehiculelor și documentelor.

"Timpul de efectuare a controlului, din punct de vedere al atribuţiilor instituţiei noastre, este de maxim cinci minute, dar pentru că frontiera cu Republica Moldova este graniţă externă a Uniunii Europene, la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități, respectiv controlul mărfurilor și bunurilor, controlul mărfurilor comunitare, controlul produselor de origine animală, perisabile, cântărire, vignetă, controlul produselor vegetale", a precizat cms. șef Sorin Ene, purtător de cuvânt al STPF Galați.

Astfel, luni, în jurul prânzului, timpul de aşteptare pe sensul de ieşire al camioanelor era de 700 de minute, deci aproape 12 ore. Peste 150 de camioane așteptau pe marginea DE 87, șoseaua care duce în vamă, și aproape 50 de tiruri aveau procedurile efectuate total sau parțial, aflându-se în punct pentru a intra în Vama Giurgiuleşti. Pentru evitarea sau limitarea timpilor de așteptare, Poliția de Frontieră le recomandă transportatorilor fie să aleagă alte puncte de tranzit de pe flancul estic, fie să își ia măsuri și să își facă provizii de apă și mâncare pentru a face față orelor lungi de ședere.

Citit 1579 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Octombrie 2023 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.