Parcul "Carol", ca mijloc de informare şi educaţie
Foto: Anca Melinte

Parcul "Carol", ca mijloc de informare şi educaţie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Am făcut recent o scurtă plimbare prin Parcul "Carol", devenit o adevărată bijuterie a Galațiului, spațiu de agrement, relaxare, meditație, reculegere, lectură și sănătate mentală, pentru orice vizitator.

Din păcate, realizatorul proiectului de reabilitare a acestui spațiu - poate că nu este gălățean sau că nu se simte gălățean, ci doar un foarte bun specialist în spații verzi şi în peisagistică, nu a avut în vedere să facă din acest spațiu și un mijloc de informare, documentare și educație pentru gălățeni, pentru toți cei care-l vor vizita. Din acest punct de vedere, Parcul "Carol" este sărac, fapt care impune întregirea proiectului prin înzestrarea, îmbogățirea și însuflețirea acestui obiectiv.

Ca urmare, considerăm necesar ca pe aleile parcului să fie amplasate 25-30 de panouri-vitrină, care să conțină informații, documentare, imagini privind istoria și cultura orașului nostru, de-a lungul timpului. Astfel, vizitatorii ar putea afla date importante despre atestarea documentară a urbei, despre rolul - economic, politic, cultural - pe care l-a avut în istoria românilor, uneori și în istoria europeană. Ar putea afla despre rolul jucat de Galați în Unirea Principatelor Române, despre eroismul ostașilor gălățeni în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial (epopeea apărării Galațiului) sau în Al Doilea Război Mondial. Ar putea afla care au fost personalitățile care au dat valoare acestui oraș, administratorii (primarii) orașului, informaţii despre clădiri istorice, locașuri de cult, locuri și monumente istorice și de artă, instituții cu rol determinant în dezvoltarea culturii gălățene și naționale. În acest fel, Parcul "Carol" și-ar întregi menirea, devenind și un mijloc de informație, documentare și educație.

Sugerăm ca primul panou-vitrină, amplasat la intrarea în parc, să conțină informații de identificare a denumirii obiectivului: de ce Parcul "Carol"? Care Carol, I sau al II-lea? De asemenea, pentru identificarea mai multor detalii în acest sens, ar fi necesar ca Primăria orașului să organizeze o întâlnire cu istorici, scriitori, artiști, jurnaliști, preoți etc. Apreciind receptivitatea autorităților locale, considerăm că aceste demersuri vor avea finalitate.

Citit 2231 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:52

4 comentarii

  • postat de Camelia
    Luni, 16 Octombrie 2023 14:53
    5.14.139.***
    Ar fi bine să se redeschidă accesul în parc și locuitorilor de dincolo de calea ferată dinspre strada Tunelului, așa cum au avut de când este acest parc.
    0
    0
  • postat de Emanuel
    Duminică, 15 Octombrie 2023 22:52
    89.136.174.***
    Nu înțeleg, sau mai bine ma fac ca nu înțeleg, de ce acest cotidian, nu vede decât lipsuri și nu apreciaza nimic din ce face conducerea urbei noastre. Nu sunt fan primar sau PSD, dar e prea vizibil ca nu sunteți imparțiali. Păcat, sunteți în picaj direct. Nu ma aștept să postați mesajul.
    0
    0
  • postat de JOHN
    Joi, 12 Octombrie 2023 19:16
    86.124.200.***
    Este frumos dar nesănătos!!Nesănătos ,fiindcă avem și hahalere puse pe fapte *eroice* cu droguri și băuturi în nas ,care abia așteaptă să spargă,să îndoaie să distrugăși să vandalizeze orice urmă de civilizație!! Poliția locală nu poate sta 24/24 h la acest obiectiv frumos zic eu,măcar camere video
    0
    6
  • postat de magis
    Joi, 12 Octombrie 2023 14:22
    89.121.200.***
    Foarte bune ideile, aferim!
    1
    14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.