Semnal de alarmă privind o "bombă de insolvență" în combinatul siderurgic

Semnal de alarmă privind o "bombă de insolvență" în combinatul siderurgic
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Subiectul plăților restante pe care Combinatul Liberty Galați le are față de zeci de companii gălățene s-a aflat pe agenda unor întâlniri pe care Patronatul IMM-urilor Galați le-a avut recent cu conducerea unității siderurgice

Patronatele gălățene, parte a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), au atras atenția asupra efectelor în lanț pe care întârzierile la plata facturilor le-ar putea avea la nivelul "ecosistemului" format din IMM-urile care gravitează în jurul Liberty Galați și sunt dependente în activitatea lor, într-o măsură mai mare sau mai mică, de relațiile cu combinatul siderurgic.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", o serie de companii au ajuns cu facturile Liberty Galați în instanțele de judecată, prin deschiderea unor proceduri de insolvență, menite să ducă la recuperarea datoriilor. În acest context, e suficient să amintim că, numai în ziua de 8 decembrie a.c., într-o singură ședință de judecată, sunt programate nu mai puțin de 40 de dosare ce au ca obiect cereri de insolvență la adresa combinatului siderurgic.

Până în prezent, în situații similare, răspunsul standard al Liberty Galați a fost că "o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare".

"E jale, intrăm în faliment!"

Pe de altă parte, Patronatul IMM-urilor Galați atrage atenția că întârzierea plăților se resimte puternic, mai ales la nivelul micilor companii subcontractoare ale combinatului.

"În jurul combinatului "roiesc" sute de societăți comerciale, așa cum se întâmplă peste tot în lume lângă astfel de unități. Ce se întâmplă acum? Sunt firme care au prestat servicii pentru Liberty Galați și care nu primesc banii pe lucrările executate, pe serviciile prestate, pe marfa livrată. Și sunt facturi neachitate - cu toate că termenul e de 30 zile, cel mult 60 de zile - de trei luni, de cinci luni, de șapte luni, chiar și peste un an.

Necazul e că, dacă ei nu plătesc, IMM-urile de pe orizontală nu au cum să mai reziste, în condițiile în care, la rândul lor, au acumulat facturi foarte multe care sunt la plată. Mulți dintre aceștia au făcut împrumuturi la bancă, iar banca nu face decât să-i someze, eventual să facă o reeșalonare, dar până la urmă se ajunge să-i bage în executare! Sunt firme care au venit la noi și ne-au spus: «E jale, intrăm în faliment». Asta înseamnă inclusiv că niște oameni riscă să-și piardă locurile de muncă!", ne-a declarat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon.

Scenariul care le dă fiori IMM-urilor

Faptul că în funcția de manager general al Combinatului siderurgic Liberty Galați a fost numit, luna trecută, un avocat, respectiv dl Radu Ionescu, cu experiență în drept comercial, specializat în fuziuni și achiziții, dreptul concurenței, drept bancar, financiar și fiscal, este privit mai degrabă ca un semn rău de micile companii.

"Unii vin și spun: «Arată-mi mie în lumea asta un combinat siderurgic condus de un avocat»! Iar teama cea mai mare este că, de fapt, la Liberty Galați se pregătește ceea ce se numește «înghețarea afacerii», respectiv că se pregătește «o bombă de insolvență». Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă Liberty Galați își declară insolvența, în momentul acela a înghețat tot, nu se mai face nicio plată. Toată lumea se înscrie la masa credală, iar Liberty trebuie, conform procedurilor legale, să pregătească un plan de redresare, care să se aprobe, să se treacă la punerea în aplicare etc. E o chestiune care poate dura doi, trei ani, timp în care Liberty și-ar conserva afacerea, cu speranța că vor trece și războaiele, va începe redresarea economică și implicit se va relansa afacerea și va reuși să recupereze terenul pierdut. Problema e că, în timp ce Liberty Galați se poate conserva, vor muri toate companiile care depind de combinat, pentru că nu vor mai fi plătite. Cam astea sunt temerile IMM-urilor, pentru că sunt niște conexiuni care se fac între diverse informații...", a mai arătat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon.

Din instanță, direct pe "lista neagră"

Acesta a precizat că unele companii gălățene depind în proporție de 50 până la 100 la sută de contractele cu combinatul. În același timp, deschiderea unor litigii în instanță pentru recuperarea datoriilor este un subiect sensibil, în mod neoficial, companiile în cauză fiind avertizate că "nu vor mai face niciodată afaceri cu combinatul".

"Din câte mi s-a explicat, s-a făcut un fel de comisie la nivelul combinatului ca să discute cu fiecare în parte, pentru a debloca situația. Adică, pe unii să-i reeșaloneze, unora să le facă plata în totalitate, unde e volumul mai mic, iar pe alții să-i amâne. Acest lucru nu este normal. Pentru că legea e lege, contractul e contract, plata este plată! Nu e normal să vină cineva să facă plată preferențială, în funcție de ce? Cum apreciezi tu că ăla moare, că ăla nu mai are putere, și așa mai departe, și că trebuie să-l plătești?", a arătat reprezentantul mediului de afaceri.

"Am ridicat aceste probleme și în Comisia de Dialog Social, unde am discutat cu toți factorii din administrația publică gălățeană, dar am discutat și la nivel central, la nivel de ministere și consilieri de stat - ministerul Economiei, ministerul Administrației, consilierii premierului etc. Nu este vorba doar de «litigii comerciale» între companii. Cred că e o problemă de comunicare la nivelul combinatului siderurgic, pentru că e un subiect care ar trebui discutat împreună cu comunitatea, pentru a vedea care e soluția pentru a ieși din acest blocaj. Lumea din Galați e speriată, pentru că oamenii conștientizează ce s-ar întâmpla dacă s-ar închide combinatul", a conchis președintele Patronatului IMM-urilor Galați.

Am solicitat un punct de vedere și din partea Liberty Galați privind concluziile discuțiilor cu Patronatul IMM-urilor Galați, situația dosarelor de insolvență și valoarea totală a datoriilor, precum și stadiul în care se află procesul de repornire a Furnalului nr. 5, dar până în prezent reprezentanții combinatului siderurgic s-au abținut de la a comenta în vreun fel pe marginea subiectelor menţionate.

Citit 36838 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2023 19:09

13 comentarii

  • postat de comunismul
    Luni, 04 Decembrie 2023 18:58
    5.13.155.***
    prostii! niste prostii! cat capul de mare!
    8
    3
  • postat de citizen
    Luni, 04 Decembrie 2023 16:40
    5.13.218.***
    intrebare: Cati salariati mai are Combinatul ?...adica, care este numarul de familii care va fi afectat direct? (plati pentru scoala copii...utilitati...mancare/haine)
    1
    11
  • postat de Pavel
    Luni, 04 Decembrie 2023 14:50
    213.233.88.***
    Ceva se știe la nivel de guvern, Ciolacu a afirmat la tv că se vor subvenționa materialele de construcții , deci și oțelul .
    1
    12
  • postat de Pavel
    Luni, 04 Decembrie 2023 14:41
    213.233.88.***
    Falimentul combinatului = falimente în lanț = bani mai puțini la Primărie = bani de loc la echipa Oțelul , etc .
    4
    21
  • postat de Roman..Ptr Otel fierbiinte.
    Luni, 04 Decembrie 2023 12:07
    5.13.145.***
    Corect combinatul nu trebuie sa se inchida,doar ca ptr ca totul sa fie corect trebuie sa si plateasca ce are de platit.Statul sa dea legi corecte ca sa poata sa intervina in caz ca o entitate nu e corecta fiindca altfel unii dau faliment si nu e ok."Capisci".
    1
    26
  • postat de Rat
    Luni, 04 Decembrie 2023 08:59
    194.105.20.***
    Capra vecinului romanism pur sange , ce va mai bate grija de curtile altora
    1
    18
  • postat de florin
    Luni, 04 Decembrie 2023 07:46
    86.124.201.***
    Pentru utilajele și instalațiile din combinat o pauza iarna este cel mai mare dușman!O iarnă grea va pune cruce combinatului!Sincer daca tu nu ai reușit să ții în funcțiune vara combinatul cînd resursele sunt mai ieftine iarna nu ai nici o șansă!Cînd te prinde iarna cu depozitele goale........
    4
    29
  • postat de Frunza Costel
    Luni, 04 Decembrie 2023 07:09
    5.14.142.***
    Sa dea afara putorile de pensionari. Dacă administrația crede pensionarii sunt baza, se înșală.
    16
    22
  • Luni, 04 Decembrie 2023 06:37
    5.13.167.***
    Mai bine de jumatate din cei ce plang pe la poarta combinatului sunt firmele ce revand tabla si profilele din combinat. Samsarilor gata cu vrajeala, lantul asta trebuie sa se rupa :“luati, adaugati, vindeti ,profit”! Firme de doi lei….
    6
    26
  • postat de Hoți și unii și alții
    Luni, 04 Decembrie 2023 06:19
    51.179.117.***
    Ce treabă au imm-urile cu combinatul? Nu e nici mic nici mijlociu. Acest concern șantajează statul, vrea bani de la guvern. Pune presiune socială amenințând că trimite lumea în șomaj. Sa vedem hoții ăia de la guvern dacă răspund ... eu sper să nu.
    3
    22
  • postat de Otel fierbinte
    Duminică, 03 Decembrie 2023 23:46
    84.117.46.***
    Combinatul nu se va inchide si nu trebuie sa se inchida niciodata! Trebuie sa producem otel care este un matarial foarte cautat ! Fara otel nu exista multe! cina va indrazni sa inchida combinatul acela va pieri ! Daca se va inchide combinatul orasul dispare de pe harta si mii de locuri de munca adio
    43
    38
  • postat de paloma
    Duminică, 03 Decembrie 2023 23:15
    5.13.180.***
    Putea a hoit de mult !!!... Da' s-a mai pus niste sare !!!...
    12
    53
  • postat de Aderin
    Duminică, 03 Decembrie 2023 21:59
    5.13.163.***
    INEVITABIL= {[( FALIMENT}]). Dar se știe situația de câțiva ani dar mocnește ușor și degrabă.
    12
    63

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.