Zeci de oameni și mașini, în nămeți. O bună parte a județului, încă afectată de viscol

Zeci de oameni și mașini, în nămeți. O bună parte a județului, încă afectată de viscol
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Situații critice în județ, în cursul nopții de luni spre marți, pe fondul înrăutățirii condițiilor meteo, dar și al inconștienței oamenilor care au plecat la drum în plină ninsoare, fără combustibil suficient ori au ales drumuri pe care utilajele de deszăpezire nu apucaseră să intervină.

Zeci de persoane, printre care și copii mici, au avut de înfruntat frigul crunt din noaptea de 8 spre 9 ianuarie, până la sosirea echipajelor de intervenție solicitate să intervină pe drumuri publice unde autoturismele fie au rămas blocate, fie au derapat pe fondul unor probleme tehnice și nu au mai putut fi urnite din zăpadă.

Conform situației transmise de ISU Galați marți, 9 ianuarie, la orele 8,00, cinci a fost numărul situațiilor raportate peste noapte, care au necesitat operațiuni de salvare. Cele mai multe, în nordul județului. Astfel, în localitatea Pleșa, două autoturisme au rămas blocate în nămeți. Pasagerii, care locuiau în satul Vinderei, au fost sprijiniți de mașinile Drumurilor Județene să își continue drumul. În jurul orei 2,00 dimineața, pompierii au fost chemați să intervină pentru a ajuta la recuperarea unei mașini derapate, în care se aflau patru persoane și care rămăsese fără combustibil pe DC 72, la Coasta Lupei, Nicorești. Oamenii au așteptat două ore până au fost preluați de o mașină a unor cunoștințe, care au venit la fața locului ca să îi ajute să ajungă la destinație. Cu puțin înainte de ora 5,00, un convoi de zece mașini care venea de la Brăhășești și se îndrepta spre Tecuci nu a mai putut înainta din cauza sulurilor de zăpadă formate pe drum. Au fost scoși de SVSU cu sprijinul utilajelor de la Drumuri Județene. Concomitent, o altă situație critică se petrecea la Corni, unde un Logan în care se afla o familie de moldoveni cu doi copii mici, care venea din Cehia și se îndrepta către vama Oancea, s-a defectat și a rămas înzăpezit. Oamenii au fost salvați prin intervenția comună a mai multor echipaje de pompieri voluntari și au fost găzduiți de primarul din Corni, până când se va găsi o soluție ca să își continue drumul spre casă. Problemele în trafic au continuat în cursul dimineții, puțin după ora 7,00, când o mașină a rămas blocată pe DN 24D, între Cuca și herghelie, după ce a derapat în afara carosabilului din cauza sulurilor formate pe drum pe fondul viscolului puternic.

Gerul persistă la Galați

Vremea deosebit de rece va fi în continuare prezentă la Galați, conform unei avertizări meteo emise de ANM care anunță temperaturi foarte scăzute în zona de est a țării. Potrivit informării valabile până joi, 11 ianuarie, ora 10.00, "vremea va fi rece în toată ţara, geroasă în noaptea de marţi spre miercuri îndeosebi în nord, centru şi est (minime termice de până la -21...-20 de grade în estul Transilvaniei), iar în noaptea de miercuri spre joi mai ales în est şi centru (minime termice de până la -16...-15 grade în estul Transilvaniei)".

Utilajele de deszăpezire, intervenții în zonele afectate de viscol

O bună parte a județului Galați era marți după-amiază, la închiderea ediției, afectată de viscol. Utilajele de deszăpezire duceau de mai bine de 30 de ore "lupte" grele cu nămeții și rafalele de vânt de pe drumurile județene, pentru a ține căile rutiere deschise sau pentru a interveni atunci când erau solicitate pentru a acționa în situații de urgență, în care viețile unor oameni puteau fi puse în pericol.

Viscolul era, ieri, foarte puternic, mai ales în localitățile din centrul și nordul județului, context în care Consiliul Județean (CJ) Galați i-a avertizat pe șoferi să evitate deplasările care nu sunt necesare, iar dacă acest lucru nu era posibil, să-și ia toate măsurile de precauție care se impun în astfel de situații (mașină în stare tehnică foarte bună, rezerve suficiente de combustibil, apă, alimente, îmbrăcăminte călduroasă etc.). De asemenea, în astfel de situații se recomandă urmarea traseelor pe drumurile principale, fără "aventuri" pe drumuri lăturalnice sau unde utilajele de deszăpezire intervin cu mai multă dificultate.

"Vântul suflă cu peste 70 de km pe oră, iar zăpada este spulberată încontinuu pe partea carosabilă. Se lucrează fără oprire, de peste 30 de ore, cu zeci de utilaje pentru a menține drumurile deschise, prioritate având drumurile principale, cele cu trafic ridicat. Viscolul formează suluri de zăpadă pe drumurile județene, la scurt timp după ce utilajele acționează, creând blocaje pe unele porțiuni de drum. Sunt zone unde s-au format nămeți de peste jumătate de metru, iar pe anumite tronsoane se circulă temporar pe o singură bandă", declara, marți după-amiază, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea.

Viscolul genera probleme în mod special pe drumurile din centrul și nordul județului, în zonele Băleni - Cudalbi, Cerțești, Valea Mărului, Vârlezi, Furceni - Tecuci, Drăgușeni, Buciumeni, Roșcani, Rădești, Călmățui și Suceveni.

"Suntem într-o permanentă colaborare cu ISU Galați, Prefectura Galați și primarii din județ, astfel încât să putem interveni în cel mai scurt timp în situații de urgență", mai preciza președintele CJ Galați.

Potrivit atenționărilor meteorologilor, județul Galați ar fi trebuit să rămână sub Cod galben de vânt cel puțin până marți, la ora 23.00.

În întreaga zonă de sud a Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei se semnala vânt puternic, în rafale, asociat în unele zone și cu ninsori.

Ovidiu Amălinei

Citit 1950 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Ianuarie 2024 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.