Început de an excelent pentru Galați

Început de an excelent pentru Galați
Evaluaţi acest articol
(56 voturi)

Cu noi autobuze electrice și tramvaie, lucrări în cartiere și în centru, grădinițe, școli și blocuri în modernizare, facilități pentru investitori și ONG-uri, investiții în sănătate și multe alte obiective, putem spune că debutul anului 2024 este unul de bun augur pentru gălățeni. Și în domeniul economic lucrurile stau tot mai bine. Vă prezentăm un scurt bilanț al lunii ianuarie.

 

20 de autobuze electrice și 10 tramvaie, toate noi și moderne

La capitolul transport s-a înregistrat un adevărat record. În doar câteva zile, așa cum am relatat în paginile ziarului, primarul Ionuț Pucheanu a semnat două contracte importante pentru achiziția de noi mijloace de transport. Este vorba despre 10 tramvaie noi și de un lot nou de 20 de autobuze electrice.  Astfel, contractul semnat cu Astra Vagoane Călători S.A. Arad pentru 10 tramvaie noi, cu toate dotările moderne, are o valoare de aproape 80 de milioane de lei, iar termenul de livrare este de 19 luni. Iar contractul semnat  cu Solaris Bus & Coach, este pentru 20 de autobuze electrice noi de circa 60 de milioane de lei. Acestea se adaugă unuil alt lot de 20 autobuze electrice pentru care s-a semnat contractul la sfârșitul anului trecut. Iar unele dintre aceste mijloace de transport vor fi livrate chiar în cursul acestui an.

Grădinițe moderne

Primăria a continuat investițiile în educație, domeniu unde înregistrează deja un adevărat record. Astfel, Grădinița Nr. 30 din cartierul Țiglina III a fost modernizată în cadrul unui proiect cu fonduri europene, de aproximativ 6 milioane de lei, în timp ce pentru Grădinița „Step by Step” din cartierul Micro 19  a fost lansat în licitație contractul de lucrări cu o valoare estimată de 5,4 milioane de lei. Mai mult, proiectul de circa 9 milioane de lei pentru ca Școala Nr. 5 din Micro 17 să devină „școală verde” a primit aprobare pentru finanțare prin PNRR și urmează semnarea contractului.

Lucrări în cartierul Aurel Vlaicu, dar și în alte zone ale orașului

Luna ianuarie a însemnat și startul pentru lucrările de modernizare în cartierul Aurel Vlaicu, iar echipele de muncitori acționează în apropierea blocului N3B. Lucrarea face parte din amplul proiect de modernizare a cartierelor A. Vlaicu și Siderurgiștilor Vest ce presupune refacerea carosabilului și a trotuarelor, precum și amenajarea locurilor de parcare.

Tot în luna ianuarie Primăria a prezentat și lista celor 7 blocuri din diferite cartiere pentru care au fost semnate contractele de execuție a lucrărilor. Este vorba despre următoarele imobile: Bloc A5, scara 7, str. Brăilei nr. 205, Micro 20, Asociația de proprietari nr. 524; Bloc C8, str. Al. Lăpușneanu, nr. 39, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; Bloc G3, str. Roșiori, nr. 14, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 157 bis;  Bloc Șoim, Fraternității nr. 1, Centru, Asociația de proprietari nr. 110; Bloc D1, scara 1, 2 str. Furnaliștilor, nr. 4, Micro 20, Asociația de proprietari nr. 502; Bloc B7, str. Petru Rareș, nr. 12, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; Bloc C7, str. Petru Rareș, nr. 18, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151. Valoarea totală a celor șapte contracte, atribuite în urma licitațiilor publice, este de aproximativ 30 de milioane lei cu TVA. Durata contractelor este de 12 luni.

Noi obiective în centru

În prima lună a acestui an au început și lucrările pentru modernizarea Piațetei din zona Bisericii „Greacă”. Valoarea contractului este de 3.161.600 lei fără TVA, fiind prevăzute 10 luni pentru execuția lucrărilor. De asemenea, Primăria a lansat în licitație și contractul pentru renovarea clădirii Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în valoare de aproape 20 de milioane, fiind vorba despre un proiect cu fonduri prin PNRR.

Sănătatea, o prioritate

Lucrările au avansat și la ambulatoriul nou pe care Primăria îl amenajează la Maternitatea „Buna Vestire”, un proiect cu fonduri europene de 16,2 milioane de lei. Lucrările presupun relocarea, reabilitarea și dotarea viitorului ambulatoriu. Totodată, pe strada Traian nr. 203 au continuat lucrările pentru viitorul centru dedicat bunicilor.  Este un loc unde seniorii vor avea la dispoziție spații moderne pentru recreere și consiliere de specialitate. Proiectul în valoare de 16 milioane de lei este derulat tot cu fonduri europene.

Orașul - atractiv pentru investitori

Proiectul pentru construcția fabricii de ulei din Zona Liberă a intrat în linie dreaptă, iar lucrările propriu-zise pentru ridicarea construcției ar putea începe în prima jumătate a acestui an, fiind acum în etapa de avizare. Tot în luna ianuarie s-au aprobat în Consiliul Local trei forme de sprijin pentru firme și ONG-uri, scheme ce au în vedere scutirea sau reducerea la plata impozitelor, așa cum a relatat și ziarul nostru. Sunt doar o parte dintre lucrurile importante care s-au întâmplat în luna ianuarie la Galați și nu aruncăm simple vorbe în vânt dacă spunem că orașul nostru chiar este în plină dezvoltare, iar începutul de an este unul foarte bun.

 

Cezar Gorovei

(P)

Galerie de imagini

Citit 6682 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2024 17:09