Bugetari gălățeni, în protest și la București împotriva discriminărilor salariale

Bugetari gălățeni, în protest și la București împotriva discriminărilor salariale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Angajați ai statului din cinci structuri naționale au protestat, joi, la București, într-un miting desfășurat în Piața Victoriei, cerând într-un singur glas înlăturarea inechităților și discriminărilor salariale. Printre aceștia s-au aflat și salariați gălățeni.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului, Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului – SAONRC, Sindicatul Europol – filiala Arhivele Naționale ale României, Sindicatul Salariaților din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST), afiliate la Federația Publisind și Blocul Național Sindical. Sindicaliștii afirmă că își doresc o salarizare decentă, corelată cu complexitatea muncii, dar și respect profesional.

„Angajații care au ca atribuții combaterea discriminării protestează în Piața Victoriei contra discriminărilor salariale! La astfel de extreme duc politicile salariale haotice ale guvernelor din ultimii 15 ani. Veniturile salariaților din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Sport și Tineret sunt menținute deliberat la niveluri care nu reflectă complexitatea muncii sau care în anumite situații sunt chiar sub limita subzistenței. Cu toate acestea, precum și în condițiile în care nu se fac încadrări corespunzătoare, angajatorii pretind performanță, impun muncă suplimentară și alocă constant extrasarcini, în schimb, salariații au de respectat o serie de interdicții specifice profesiilor”, susțin sindicaliștii.

Protestul de la București a urmat manifestărilor similare organizate la sediile teritoriale ale respectivelor instituții. Despre trei astfel de proteste, „Viața liberă” a relatat la vremea respectivă.

La Registrul Comerțului, cel mai mic nivel de salarizare din justiție

În aprilie, salariații gălățeni de la Oficiul Registrului Comerțului au intrat în grevă japoneză, „contra inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională Justiție, tratament disproporționat în raport cu importanța activităților derulate și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariații din ONRC în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR". Sindicatul angajaților din ONRC a cerut Guvernului României demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, „având în vedere faptul că ONRC este instituția publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție. "Totodată, revendicăm acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariați din familia ocupațională Justiţie".

Protecția Mediului nu solicită majorări de salarii, ci înlăturarea inechităților

Săptămâna trecută, angajații de la Agenția pentru Protecția Mediului au declanșat protestele zilnice, de câte două ore, cerând nu majorări de salarii, ci „înlăturarea inechităților salariale”. „În cadrul agențiilor pentru protecția mediului își desfășoară activitatea specialiști cu înaltă calificare, ingineri de specialitate, chimiști, geografi, biologi, unii dintre aceștia cu o vechime de peste 30-40 de ani, cu o marjă de salarizare cuprinsă între 2.800 și maximum 5.000 de lei. Există discrepanțe foarte mari între agențiile pentru protecția mediului și alte structuri deconcentrate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv Garda de Mediu sau Garda Forestieră, dar și față de alte instituții publice care fac acțiuni de protest, cu toate că angajații acestora au câștiguri salariale cu diferențe de 50% și chiar 100% față de nivelul nostru de salarizare”, susțin angajații de la Protecția Mediului.

De altfel, 14 angajați ai APM Galați au participat la mitingul de protest de la București, în timp ce colegii lor rămași la Galați au continuat seria protestelor zilnice de două ore, perioadă în care activitatea cu publicul este întreruptă.  

Salarizarea arhivarilor, în urma multor altor categorii profesionale

Și salariații gălățeni ai Arhivelor Naționale au oprit lucrul cu publicul, marți, timp de o oră, acuzând diferențele de salarizare existente între angajații din teritoriu și cei de la aparatul central, la aceeași activitate. „Salariații din cadrul Arhivelor Naționale au rămas cu un nivel de salarizare redus, în urma multor altor categorii profesionale și nu au beneficiat de majorări salariale consistente, deși munca specialiștilor din sistem necesită activități complexe de control, eliberarea de copii și extrase de pe documentele deținute în depozitele proprii, cercetare, documentare și elaborare de studii științifice, traduceri ale documentelor vechi și evaluarea documentelor în vederea gestionării Fondului Arhivistic Național”, spun arhivarii gălățeni.

În ce privește motivele pentru care protestează salariații subordonați Agenției Naționale pentru Sport și din Casele de Cultură ale Studenților, care solicită majorarea cu 25% a salariilor, acestea sunt salarizarea foarte proastă, deficitul de personal, condițiile de muncă improprii, inechitățile salariale și discriminarea  în raport cu celelalte categorii de angajați din domeniile similare de activitate.

Citit 1853 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 18:55

14 comentarii

  • postat de Mariana
    Vineri, 24 Mai 2024 17:19
    5.13.157.***
    La munca cu voi, nu la solitaire!
    Nu va convine, angajati-va in privat! E usor sa stai cu mana intinsa! V-ati invatat cu cerseala!
    Ia sa vedeti ce multe sporuri veti primi in privat! Nu sunteti curiosi!? Mereu cand a fost PSD la putere, voi ati primit cerseala! Masa de manevra!
    1
    7
  • postat de Marius
    Vineri, 24 Mai 2024 17:15
    5.13.157.***
    Serviciile de la stat, trebuie desfiintate cat mai repede. Totul trebuie externalizat si atunci vom putea discuta despre servicii corecte, remuneratie pe baza de realizari, criterii de competenta si obiective de performanta! 90% din bugetari, nu s-ar mai regasi!Bolojan de la Oradea ar face curatenie
    1
    6
  • postat de Bugetari de lux
    Vineri, 24 Mai 2024 15:24
    37.161.250.***
    Dragi bugetari. Sunteți votanti psd-pnl in mare pentru că aceste partide nu v-au angajat pe criterii de competența. Sindicatele si sindicalistii sunt tot psdisti. O duceti oricum mai bine ca in privat. Dacă vreți lux schimbati țara sau căutați vă la privat undeva.
    1
    11
  • postat de la MUNCA baaa...
    Vineri, 24 Mai 2024 13:30
    104.243.213.***
    la privat nu la intins mana !!!
    2
    17
  • postat de eugen
    Vineri, 24 Mai 2024 09:45
    91.216.52.***
    Bugetarii galateni primii la primit drepturi.
    Bugetarii galateni nu mai sunt primii si la indeplinirea obligatiilor de serviciu fata de galateni
    4
    23
  • postat de Costin
    Vineri, 24 Mai 2024 09:35
    86.124.200.***
    Daca s-ar desființa agenția de mediu și garda de mediu nu s-ar simți nici o schimbare în situația calității mediului în Galați. La solicitarea unui raport de activitate nici unul din „specialiști” nu ar putea să scrie două rânduri despre contribuția la înlăturarea prafului, poluarea aerului,etc.
    4
    26
  • postat de Dan
    Vineri, 24 Mai 2024 09:25
    89.136.187.***
    Nu va mai saturati de bani impostorilor si pupincuristilor
    toata ziua vreti bani si numai bani, salarii de 6000 lei Net
    si nu sunteti multumiti. Va veni si vremea cand statul
    o sa va ia din salarii ca n-o sa mai aiba de unde sa va plateasca (remenber Basescu)
    La munca la patron, trantorilor!
    4
    27
  • postat de Gigi
    Vineri, 24 Mai 2024 07:42
    86.124.191.***
    Bugetarii în marea lor majoritate o adunătură de lichele!
    4
    25
  • postat de Sisif
    Vineri, 24 Mai 2024 07:09
    95.76.59.***
    La patron dacă ești nemulțumit de condițiile salariale și de munca asiduă, te poți orienta oricând către un alt loc de muncă. Procedați la fel distinși angajați ai statului(de multe ori degeaba).
    5
    49
  • postat de Laur
    Vineri, 24 Mai 2024 06:51
    37.228.207.***
    În sistemul privat atunci când negociezi un alt nivel salarial,aduci în discuție și varianta demisiei. Dacă nu se poate ,voi încerca și în alta parte. Alții au plecat și peste hotare. Au avut c...e. Domnii noștri bugetari nu. De sub fusta BNS,cu protecția pilelor politice, cer un singur lucru. Bani.
    3
    43
  • postat de florin
    Vineri, 24 Mai 2024 06:15
    86.124.203.***
    De undeva trebuie tăiat !Și trebuie inceput cu reforma teritorială!În județul Galați maxim 3 primarii cu 3 consilii !Daca nu mă înșel avem 60 de primării în județ!Cu 60 de consilii!Cu prefectura și consiliu județean!De aici trebuie inceputa tăierea!
    5
    45
  • postat de florin
    Vineri, 24 Mai 2024 06:10
    86.124.203.***
    Romania la nivel de UE are cei mai mulți bugetari!37% din PIB se duce pe plata acestora!Am ajuns la 150 miliarde dolari datorie externă!Serviciile oferite de acești bugetari sunt proaste!Învățământul este la cel mai jos nivel!Sănătatea daca nu ai bani mori cu zile!Poliția lipsește de pe străzi!.....
    5
    47
  • postat de Statul român pilos ineficient
    Vineri, 24 Mai 2024 06:05
    5.102.24.***
    Păi marea masă a bugetarilor sunt votanti psd. Psd și pnl au băgat prin sistemul ,,pile" foarte mulți angajați la stat. Acum mi se pare ipocrit să protestati. Mutati-va la privat că e nevoie de forță de muncă. Si polițiștii, alți ipocriți, au deja salarii foarte bune, pensii speciale, ce mai v
    7
    45
  • postat de Doru
    Joi, 23 Mai 2024 23:58
    5.13.186.***
    Oare crede cineva ca toti acesti bugetari si familiile lor isi vor schimba optiunea de vot daca nu primesc ceea ce cer ? Ca apoi sa-si vada posturile in pericol cu alti sefi sau alesi de alta culoare, care ar putea , ipotetic, sa reformeze sistemul bugetar, ? Never !
    5
    46

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro