Analiză VL. Cum s-au cheltuit banii Galaţiului în 2017

Analiză VL. Cum s-au cheltuit banii Galaţiului în 2017
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Peste 577,9 milioane de lei, adică mai mult de 125,6 de milioane de euro, sunt banii bugetului local pe care Primăria municipiului Galaţi i-a cheltuit în 2017. Pentru ce? Nu mai puţin de 539,3 milioane de lei s-au dus pentru funcţionarea oraşului şi doar 38,5 milioane de lei pentru dezvoltarea Galaţiului. Dacă banii de investiţii par puţini, aflaţi că, tot de la bugetul local, s-au plătit 78,9 milioane de lei doar pentru subvenţii la energia termică şi transportul public local!

La următoarea şedinţă a Consiliului Local va fi supus aprobării aleşilor contul anual de execuţie al bugetului municipiului Galaţi pe anul 2017, document care arată câţi bani a avut oraşul anul trecut şi pentru ce i-au cheltuit autorităţile. Vă prezentăm astăzi destinaţia celor mai consistente plăţi făcute de administraţia locală în 2017, aşa cum rezultă din documentele care au ajuns deja, spre avizare şi dezbatere, pe masa aleşilor locali.

Sume pentru funcţionare

Potrivit raportului de specialitate al execuţiei bugetare, cele 539,3 milioane de lei cheltuite pentru funcţionarea oraşului reprezintă 88,5 la sută din banii pe care, în urma prevederilor bugetare definitive, Primăria i-a avut la dispoziţie.

Cheltuielile de personal au fost în sumă de 234,2 milioane de lei, din care 167,6 milioane de lei au reprezentat cheltuieli de personal aferente învăţământului preuniversitar de stat, sumă asigurată de la bugetul de stat.

Dacă tot veni vorba de Învăţământ, aflaţi că suma totală cheltuită pentru acest domeniu a fost de 196,2 milioane de lei, din care 23,8 milioane de lei, cheltuieli materiale.

În topul cheltuielilor se află cele 55,7 milioane de lei destinate asistenţei sociale. Astfel, în 2017 s-au achitat ajutoare sociale şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap în sumă totală de 32,7 milioane de lei. Finanţarea celor şapte unităţi sociale – cămine de bătrâni, centre sociale, creşa şi cantina de ajutor social – s-a ridicat la peste 20,8 milioane de lei. Iar susţinerea de la bugetul local a unor fundaţii care se ocupă de copii sau bătrâni nevoiaşi a totalizat plăţi de 1,7 milioane de lei.

Pentru Transporturi, suma totală cheltuită în 2017 a fost de 54,5 milioane de lei, din care subvenţia pentru transportul public de persoane a fost de 31,5 milioane de lei, iar 13,5 milioane de lei s-au dus pentru reparaţii curente la străzi. Pentru rambursarea ratelor creditului destinat achiziţiei de mijloace de transport public s-au achitat 9,4 milioane de lei.

Deloc de neglijat sunt banii plătiţi pentru asigurarea subvenţiei de la bugetul local necesară acoperirii diferenţei de preţ pentru populaţie la energia termică - 47,4 milioane de lei.

La capitolul bugetar „Autorităţi publice şi acţiuni externe” cheltuielile s-au ridicat la 45,5 milioane de lei.

Pentru „Cultură, recreere şi religie” s-au plătit 41,4 milioane de lei, din care 15,4 milioane de lei pentru funcţionarea teatrelor, 13,1 milioane de lei s-au dus la întreţinerea parcurilor, iar 12,8 milioane de lei pentru activitatea sportivă şi instituţii de cult.

Serviciile de salubrizare şi colectarea deşeurilor menajere au „înghiţit” 24,7 milioane de lei.

Sumele achitate pentru Ordine publică sunt de 17,9 milioane de lei, iar cele pentru Sănătate – 13,3 milioane de lei.

Deşi gălăţenii au suferit din cauza beznei de pe străzi, pentru servicii de întreţinere a iluminatului public şi consum de energie electrică s-au cheltuit 6,7 milioane de lei.

Fonduri pentru dezvoltare

Pentru dezvoltarea oraşului s-au cheltuit, de la bugetul local, doar 38,5 milioane de lei, reprezentând 69,6 la sută din banii pe care, în urma prevederilor bugetare definitive, municipalitatea i-a avut la dispoziţie. Matematic, suma este de 14 ori mai mică decât cea cheltuită pentru funcţionare! De altfel, fondurile plătite pentru investiţii pălesc în faţa celor 78,9 milioane de lei achitate de municipalitate pentru subvenţii la energie termică şi transport.

Citit 9962 ori Ultima modificare Vineri, 25 Mai 2018 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.