Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
9 comentarii

În condiţiile în care un inspector de specialitate grad IA, de-abia angajat la Primăria municipiului Galaţi, câştiga, în vara anului trecut, 3.291 de lei net, iar un director executiv proaspăt „intrat în pâine” - 7.114 de lei net, nu-i de mirare că posturile în administraţia locală sunt foarte râvnite. În ultimul an, municipalitatea a anunţat cel puţin o dată pe lună, dacă nu şi mai des, recrutări de personal. Însă nu toţi ajung prin concurs angajaţi ai Primăriei Galaţi!

Conform prevederilor legale, ocuparea funcţiilor publice se poate face prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare, dar şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege. Tocmai de aceea am încercat să aflăm câţi angajaţi are, în prezent, administraţia locală, cum au ajuns respectivii să lucreze aici, dar şi câte posturi mai sunt disponibile.

Informaţiile solicitate au vizat aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Galaţi şi Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi - care au organigramă comună, dar şi Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi. Aceasta a făcut parte din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, dar a fost reorganizată, căpătând personalitate juridică distinctă.

Câte posturi sunt ocupate, câte sunt vacante

Conform datelor furnizate, la finele lunii februarie, în aparatul de specialitate al Primarului şi la Evidenţa Persoanelor erau angajate 435 de persoane. Dintre acestea, 419 persoane au fost încadrate prin recrutare (concurs), 12 prin transfer în interesul serviciului, iar patru prin numire (consilierii din cadrul cabinetului primarului). În plus, mai există şi personal detaşat - şase persoane - „care nu intră în numărul funcţiilor publice/ contractuale ocupate”, precizează Primăria.

Tot la finele lunii februarie, la Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Galaţi erau 43 de posturi ocupate, din care 24 preluate din organigrama Primăriei, iar pentru restul au fost organizate concursuri.

Câte angajări s-au făcut şi cum

Potrivit informaţiilor furnizate la cererea noastră, în perioada 25 februarie 2018 - 25 februarie 2019, şi-au găsit o slujbă în administraţia locală nu mai puţin de 63 de cetăţeni.

În aparatul Primarului şi la Evidenţa Persoanei au fost încadrate 43 de persoane: 38 prin recrutare, patru prin transfer în interesul serviciului, fiind vorba despre funcţionari publici de execuţie, iar o funcţie contractuală a fost ocupată prin numire.

La Direcţia de Asistenţă Socială, în perioada 25 februarie 2018 - 25 februarie 2019, au fost ocupate 20 de posturi.

Cu ce se ocupă noii funcţionari

Cinci dintre cei încadraţi la Primărie în ultimul an ocupă funcţii de conducere. Unul dintre aceştia este, de pildă, Cristi Marian Ochiu, directorul executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Managementul Documentelor. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, deşi era considerat candidatul favorit, a fost nevoit să susţină concursul de două ori, pentru că prima dată a picat la proba scrisă. Cât despre predecesorul său la conducerea acestei direcţii, Silviu Bacalum, acesta s-a întors în funcţia de director executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei, unde şi-a cerut transferul. Trebuie spus că pentru fiecare dintre aceşti „executivi”, salariul de bază porneşte, în prezent, de la 12.160 de lei brut, conform datelor făcute publice de Primărie la secţiunea „transparenţa veniturilor salariale”.

Tot în ultimul an au fost încadrate 33 de persoane pe funcţii publice de execuţie şi alte cinci persoane pe funcţii contractuale de execuţie. Unul dintre ocupanţii funcţiilor publice de execuţie este Ştefan Voinea, care precizează în declaraţia sa de interese că este membru PSD. Fost candidat PSD la Camera Deputaţilor, la alegerile din 2016, Ştefan Voinea a câştigat, în august, concursul pentru postul de consilier juridic, clasa I, grad superior, la Compartimentul Guvernanţa Corporativă a Întreprinderilor Publice. Potrivit „transparenţei veniturilor salariale” de pe portalul Primăriei, salariul de bază pentru funcţia sa porneşte de la 6.555 de lei brut.

Cine şi cum a plecat din Primărie

În administraţia locală nu se fac doar angajări, ci mai încetează şi raporturile de muncă sau de serviciu. Astfel, în perioada 25 februarie 2018 - 25 februarie 2019, din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Galaţi şi de la Evidenţa Persoanelor au plecat 23 de persoane: cinci prin pensionare, zece cu acordul părţilor, şi opt prin transfer în interesul serviciului.

Mai sunt posturi libere

Cei interesaţi să devină angajaţi ai administraţiei locale trebuie să ştie că ar mai fi posturi libere! Astfel, în aparatul de specialitate al Primarului şi la Evidenţa Persoanelor erau, la finele lunii februarie, 35 de funcţii publice şi şase funcţii contractuale, toate vacante. Iar la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, erau, tot la finele lunii februarie, 16 funcţii publice vacante.

„Posturile publice vacante sau temporar vacante vor fi ocupate cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, în funcţie de necesităţi”, ne-a transmis Primăria Galaţi.

Concluzie

În aparatul de specialitate al Primarului şi la Evidenţa Persoanelor sunt 440 de funcţii publice aprobate, 405 - ocupate (7 temporar vacante), şi 35 - vacante, dar şi 36 funcţii contractuale aprobate (1 temporar vacantă), din care 30 - ocupate şi 6 - vacante.
La Direcţia de Asistenţă Socială sunt 59 de posturi publice aprobate, 43 - ocupate (2 temporar vacante) şi 16 - vacante.

Citit 16945 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2019 10:45

9 comentarii

 • postat de dana Miercuri, 17 Aprilie 2019 11:02 5.13.205.*** Link la comentariu
  3
  32

  Am participat la 5 interviuri, la 4 dintre ele ajungand si in finala si cred ca nu am facut decat sa ajut rudele, neamurile ,cunostintele sa aiba un contracandidat , am renuntat si acum lucrez la privat cu 1400 lei , jobul neavand nici o legatura cu masterul terminat

  Raportează
 • postat de Somer de la APA Canal Marți, 16 Aprilie 2019 22:44 188.24.239.*** Link la comentariu
  2
  22

  Pe langa ,,venitul" numit salariu de la Buget, isi mai obtin un imobil, ori teren, ori garaj, ce se transforma in bani lichizi, in nici 3 luni cu vointa anumitori notari si astfel, au sume disponibile de concedii in afara Europei. Schimba masinile la nici 8 luni si alte avantaje: scutiri de la APA si Canal, relatii la Curtea de conturi, membrii in C.A.- AFDJ ori Apdm.

  Raportează
 • postat de Mihai STROILA Marți, 16 Aprilie 2019 17:25 92.83.34.*** Link la comentariu
  2
  25

  Constat, din pacate, ca in Primarie se simte deficitul unui Serviciu al Secetei. Ca seceta de ingineri specialisti, cu experienta , cu aplecare spre necesitatile urbei, ale societatii exist. Ca seceta de idei, de solutii inginerest, de fapte avem, slava DOMNULUI! Este recunoscut faptul ca educatia inginereasca aprofundata, acumulata din scoala, din experienta, in timp constituie componenta societatii care ii asigura dezvoltarea, coerenta si luciditatea. In acest sens, a ramas antologica discutia din Parlamentul ROMANIEI dintre marele istoric Nicolae IORGA si eminentul om politic nationl -liberal I.C.Bratianu de formatiune INGINER CONSTRUCTOR. IORGA il intreaba cu un aer superior pe BRATIANU, ce ar putea invat un savant de la un inginer, iar acesta ii raspunde: ,, Masura domnule profesor, masura si rigoarea, domnule savant, rigoarea,,. Si eu zic ca este deficit mare de masura si rigoare in Primaria. Lipsa de caracter si deficitul de alcatuire profesonala reala- inginereasca nu poate fi suplinita cu nimic, iar libertatea fara raspundere a accentuat-o. Geaba zbaterea primarului tanar si a catorva ca el daca izoleaza si umilesc INGINERI cu buna alcatuire profesionala, cu merite, facator de fapte. Geaba...!

  Raportează
 • postat de radu n. Marți, 16 Aprilie 2019 17:17 89.137.137.*** Link la comentariu
  2
  26

  Pai daca ala are brut peste 12000 lei doar ca sta si se uita in calculator la adresele oamenilor atunci nu se mai merita sa muncesc in alte sectoare si vin si eu la primarie sa ma angajez dar nu cred ca am sanse daca nu dau spaga sau nu am pile. Concursurile astea le ia cine vor ei deci...

  Raportează
 • postat de Mishu Marți, 16 Aprilie 2019 12:00 188.24.245.*** Link la comentariu
  2
  16

  Aia sunt bani pentru un post de femeie de serviciu

  Raportează
 • postat de rony Marți, 16 Aprilie 2019 09:22 5.2.205.*** Link la comentariu
  6
  43

  Concluzie - cine vrea sa se angajeze la Primarie, trebuie sa fie vopsit in rosu :) - (ca tot vine Pastele)

  Raportează
 • postat de INDEX DE GALATI Marți, 16 Aprilie 2019 09:16 81.12.150.*** Link la comentariu
  2
  48

  Un inginer pe edilitare, un arhitect peisagist, un constructor hidro pentru faleza si Dunare, un inginer specialist in irigarea parcurilor, a spatiilor verzi a falezei, nu. Stam si convetuim in boscheti, surupaturi, mizerie si fara arhitectura peisagistica, traim tiganeste intr-un oras devenit satra.

  Raportează
 • postat de Alexuz Marți, 16 Aprilie 2019 07:51 5.2.205.*** Link la comentariu
  6
  57

  Unde trebuie sa dau spaga? Nu conteaza unde, am 5000 de euro pusi deoparte si vreau sa stiu daca este de ajuns.

  Raportează
 • postat de Cetatean Marți, 16 Aprilie 2019 03:44 5.13.217.*** Link la comentariu
  4
  36

  Mai ceva ca in administratia din orasele din regiunea de vest a europei.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.