Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
9 comentarii

Galaţiul va rămâne fără city manager (administrator public), pentru că, prin decizia semnată de premierul Viorica Dăncilă, Marius Humelnicu a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, un post pe care l-a mai deţinut. Plecarea lui Humelnicu la Bucureşti ni se pare un moment oportun pentru o analiză retrospectivă: cine au fost city managerii Galaţiului, cum au ajuns în această funcţie şi ce-au făcut ei pentru oraş.

Florin Popa, Aurel Vlaicu şi Marius Humelnicu sunt cei trei administratori publici pe care Galaţiul i-a avut din vara anului 2008, când acest post a fost înfiinţat în organigrama Primăriei, şi până acum. Potrivit datelor noastre, Florin Popa şi Aurel Vlaicu au fost mai bine remuneraţi decât primarii în funcţie, Dumitru Nicolae şi, respectiv, Marius Stan. Marius Humelnicu încasează, în prezent, un salariu egal cu indemnizaţia de viceprimar, şi, conform datelor oficiale, ocupă cel mai bine plătit post contractual din Primărie. Cei trei mai au în comun un fapt: mai întâi au fost nominalizaţi de primari pentru această funcţie, abia apoi a fost organizat concursul pe care l-au susţinut şi promovat cu brio din poziţia de candidaţi unici. Culmea coincidenţei, nu-i aşa?

Florin Popa

În noaptea de 15 iunie 2008, când Dumitru Nicolae câştiga cel de-al treilea mandat consecutiv de primar al Galaţiului, acesta ne dezvăluia şi numele celui care urma să fie city manager al Galaţiului: Florin Popa.

Oficial, postul de administrator public avea să fie înfiinţat în iulie 2008, când, la iniţiativa primarului Dumitru Nicolae, a fost votată Hotărârea Consiliului Local privind aprobarea criteriilor, procedurilor şi atribuţiilor specifice ocupării acestui post.

Pe 19 august 2008, într-o conferinţă de presă, Dumitru Nicolae anunţa că Florin Popa, de profesie economist, care abia depusese jurământul de consilier local PSD, a fost desemnat câştigător al concursului de ocupare a postului de administrator organizat de Primărie: "A fost singurul candidat şi a câştigat", declara Dumitru Nicolae.

Conform CV-ului, Florin Popa se angaja la Primărie din poziţia de economist principal în societatea Management CNFR Galaţi.

Deşi ar fi trebuit să aleagă repede între funcţia de consilier local şi cea de administrator public, Florin Popa s-a gândit mult. Abia pe 30 octombrie, aleşii locali au luat act de încetarea mandatului său de consilier.

Primarul Dumitru Nicolae afirma că, în calitate de city manager, Florin Popa va avea ca principală responsabilitate coordonarea societăţilor la care Consiliul Local este acţionar unic. Cât de bine le-a coordonat vă lăsăm pe dumneavoastră să judecaţi.

Cert este că abia în 2012, când a devenit viceprimar PSD al Galaţiului şi a fost nevoit să-şi facă publică averea, am putut afla şi cât de bine a fost plătit city managerul Florin Popa: 81.646 de lei - venit net anual pe care l-a declarat din salariul încasat pentru funcţia de bază de la Primărie. Adică aproximativ 6.800 de lei pe lună!

Aurel Vlaicu

Pe 23 iunie 2012, la şedinţa de constituire a Consiliului Local, chiar după ce depusese jurământul de primar al municipiului Galaţi, Marius Stan a dezvăluit public cine va fi noul administrator al oraşului: "Aş vrea să fac un anunţ, deja am început să muncim, vă rog să-mi permiteţi să anunţ deja noul city manager al municipiului Galaţi, pe domnul Aurel Vlaicu, fost director general în Primăria domnului Oprescu, cel care mi-a fost şi şef de campanie, şi care va fi alături de mine şi de cei doi viceprimari", este declaraţia edilului, consemnată, negru pe alb, în procesul verbal al şedinţei. "Felicitări, domnule Aurel Vlaicu, un nume de istorie, nume predestinat, care a aterizat la Galaţi", a fost reacţia preşedintelui de şedinţă, regretatul Nicolae Rainea.

Toate bune şi frumoase, postul de city manager era liber pentru că ocupantul lui, Florin Popa, tocmai devenise viceprimar PSD, numai că era, totuşi, o mică problemă. Conform legii, postul se ocupa prin concurs.

Pentru că pe Marius Stan l-a luat gura pe dinainte, organizarea concursului s-a făcut cu discreţie. Aşa se face că, după vreo lună, primarul Marius Stan a declarat într-o emisiune tv că Aurel Vlaicu a făcut voluntariat până să susţină concursul: "De două săptămâni lucrează cu salariu city managerul, care a trecut concursul. A avut concurenţă o doamnă, care s-a retras în ultimul moment".

De profesie jurist, Aurel Vlaicu venea din Capitală, unde fusese în perioada 2009 - iunie 2012 director general al Direcţiei Generale Operaţiuni din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti.

"Când am intrat acum un an şi jumătate în Galaţi, pe lângă imaginea totală de oraş neadministrat, am văzut bălăriile revărsate peste tot şi m-am gândit la filmul «I Am Legend». Cert, nu exista o viziune de dezvoltare, o strategie. Pică Sidex, ce face oraşul? Nu ştim! Pică Damenul, ce mai faci? Singura strategie este să creăm nişte zone în care agenţii economici să vină şi să investească", declara Vlaicu, într-un interviu pe care ni l-a acordat în martie 2013. Şi în care avertiza: "Dacă în următorii trei ani nu se face nimic în Galaţi, nu se pune o mică piatră, că asta nu se face de pe o zi pe alta, în trei ani Galaţiul va ajunge ca Valea Jiului, pentru că tinerii pleacă"…

La acel moment, ne prezenta cele mai importante obiective cuprinse în lista de investiţii propuse a se realiza în 2013-2016: strada Brăilei lărgită cu încă două benzi şi decorată cu fântâni arteziene în loc de palmieri, tunel pe sub Dunăre, Drum de Centură extins şi modernizat, o Faleză a Dunării modernizată, un centru vechi al oraşului pus în valoare şi în sfârşit, apă, canalizare şi lumină în "cartierele-cătun" Fileşti şi Barboşi.

Aurel Vlaicu a avut, conform datelor oficiale, un salariu net de 6.759 de lei în 2015 şi de 7.110 de lei în 2014, în condiţiile în care cuantumul net al indemnizaţiei primarului Marius Stan nu depăşea 4.376 de lei.

Marius Humelnicu

Pentru că istoria se repetă, numele viitorului city manager a fost rostit, în iunie 2016, chiar de primarul Ionuţ Pucheanu. Când? La fel ca predecesorul său, Marius Stan, imediat după ce a depus jurământul de primar. Întrebat de presă dacă are creionată o propunere pentru postul de administrator public, primarul a răspuns: "În principiu da, aşa cum aţi scris şi dumneavoastră în presa, s-a vehiculat şi vă pot spune că e prima variantă şi singura în momentul de faţă, domnul Marius Humelnicu!".

Numai că, la acel moment, administrator public al Galaţiului încă era Aurel Vlaicu. Acesta şi-a dat demisia abia pe 5 iulie, când, la propunerea primarului, au fost votate regulamentul şi condiţiile de participare la concursul pentru ocuparea acestei funcţii. Surpriză sau nu, Marius Humelnicu a fost singurul care s-a înscris în competiţie. La proba scrisă a concursului a obţinut 96 de puncte. Pentru că nu mai avea răbdare, a declarat în scris că nu formulează contestaţie la proba scrisă şi a solicitat susţinerea interviului în aceeaşi zi cu proba scrisă şi toată lumea a fost de acord, aşa că, la proba orală, a primit o sută de puncte, fiind declarat câştigător!

Fotbalist de performanţă, Marius Humelnicu a jucat la FCM Dunărea, Oţelul Galaţi, Gloria Buzău, Cimentul Fieni, Dacia Unirea Brăila, Şahdag Qusar, Gilan Qabala (ultimele două, din Azerbaidjan) şi, potrivit Wikipedia, o accidentare la piciorul drept a determinat întreruperea carierei sportive, în 2007. Trebuie spus că Marius Humelnicu a absolvit Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" şi a urmat un master în Drept şi Administraţie Publică Europeană, iar în 2009 şi-a început ascensiunea administrativă sub oblăduirea PSD: director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Sport Galaţi, apoi consilier local PSD şi şef al Agenţiei Teritoriale a Autorităţii Rutiere Române.

La ultimele două poziţii, Humelnicu a renunţat în august 2015, când, la propunerea organizaţiei PSD Galaţi, conform deciziei premierului Victor Ponta, Humelnicu a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost eliberat din funcţie în mai 2016, prin dispoziţia prim-ministrului Dacian Cioloş.

Cu ce se ocupă administratorul public

"Prin ocuparea funcţiei de administrator public se creează cadrul legal de delegare a unor atribuţii ale primarului către o persoană independentă, ce are un rol strict administrativ. Astfel, se pun bazele unui control strict al costului serviciilor publice şi al dezvoltării locale", prevede Hotărârea Consiliului Local nr. 9 din 5 iulie 2016, care stabileşte obiectivele şi criteriile de performanţă ce trebuie îndeplinite de către administratorul public.

Conform Primăriei, "administratorul public îndeplineşte atribuţiile delegate de primarul municipiului Galaţi". În cazul lui Marius Humelnicu, "unul dintre cele mai importante proiecte de care se ocupă administratorul public este sistemul e-ticketing (emisie, vânzare şi verificare a biletelor şi abonamentelor de călătorie şi afişaj electronic în staţii - n.r.), cu tot ce presupune procedura de licitaţie, respectând principiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Alături de reprezentanţi ai SC Transurb SA, caută soluţii şi pregăteşte documente pentru accesarea unor fonduri europene prin Programul Operaţional Regional", ne comunica Primăria, la solicitarea noastră.

Postul este remunerat, în prezent, cu 9.734 de lei net pe lună, egal cu indemnizaţia de viceprimar. Prin urmare, rămâne de văzut cine va deveni, prin concurs, noul administrator public al Galaţiului! Şi, desigur, cât de lungă va fi de această dată, cariera lui Marius Humelnicu în funcţia de secretar de stat.

 

Citit 16638 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 13:23

9 comentarii

 • postat de Tecucean Luni, 05 August 2019 11:13 86.104.139.*** Link la comentariu
  42
  5

  Dl Marius Humelnicu a fost cel mai bun până acum, indiferent de critici, experienţa lui din Guvern a fost bună şi necesară.

  Poate realizările nu sunt spectaculoase dar schimbul de informaţii şi mentalităţi este mult mai important.

  Păcat de drum expres vs autostradă.

  Şi păcat că nu există în master plan autostrada Ploieşti - Buzău - Brăila - Galaţi

  Raportează
 • postat de Laurentiu Luni, 05 August 2019 09:25 92.86.16.*** Link la comentariu
  2
  42

  #NIMIC x3

  Raportează
 • postat de julien Luni, 05 August 2019 09:04 86.124.204.*** Link la comentariu
  1
  42

  din acest articol nu reiese ca acesti indivizi ar fi facut ceva pentru acest oras ci din contra l-au transformat in cel mai imputit oras din romania.normal ar trebui sa restitue banii primiti.

  Raportează
 • postat de costel Luni, 05 August 2019 08:54 109.166.137.*** Link la comentariu
  1
  43

  De 30 de ani,galatenii au votat ca orasul lor si judetul sa fie administrat de PSD si prietenii sai politici ! In aceasta perioada,Galatiul a pierdut Combinatul siderurgic,a pierdut toata industria locala,a pierdut vasul regal LIBERTATEA,nu are o linie directa cu Delta Dunarii,nu mai are regionala C FR,nu mai are in Galati sediul Autoritatii fluviale,nu mai are sediul BNR etc.etc.In schimb are ,de 30 de ani ,primar,consiliu local si judetean ,PSD si amicii sai politici !! O fi bine ?? O fi rau ??

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 05 August 2019 08:50 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  33

  Acest post se numeste SINECURA - iar cei interesati vor consulta DEX-ul - iar atributiile sunt corespunzatoare !!!!

  Raportează
 • postat de ariciul Luni, 05 August 2019 07:56 92.114.82.*** Link la comentariu
  1
  33

  Adica primarelesi viceprimarele luau hotarari,iar secretarele lor transmiteu lui city managerul ,hotararile ce trebuiau duse la indeplinire de catre alti manageri mai mitititei tot numiti pulitic,la diferite manageriate,manageriale.Sunt din familie toti ...asa e?M-as fi mirat sa nu fie asa.

  Raportează
 • postat de D Luni, 05 August 2019 07:19 178.138.33.*** Link la comentariu
  1
  37

  Ce au făcut pentru oraș? Nimic. Ca dealtfel toți politicienii din Galati, ajunși în funcții de conducere la București. Deviza a fost "totul pentru noi, promisiuni pentru fraieri". Așa am fost, că i-am votat încontinuu. Poate măcar acum ne vom trezii, deși nu cred.

  Raportează
 • postat de Zero barat , sau minus infinit . Luni, 05 August 2019 05:43 108.245.201.*** Link la comentariu
  2
  38

  Nimic ...asta au facut .

  Raportează
 • postat de Ottos Luni, 05 August 2019 03:22 79.116.105.*** Link la comentariu
  2
  42

  Desfiintarea postului si si se va face economie la bugetul local daca se vrea, nu are rost o functie la un oras plin de balarii cu copaci uscati nematurat , pentru ce ? Hranim posturi de aiurea si cumetriile de partid din bani publici?Ce putem realiza cu un salariu pe un an al City Managerului in oras?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.