Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
13 comentarii

Victor Paul Dobre, Eugen Durbacă, Lucreţia Roşca, Ionel-Daniel Butunoi, nume pe care gălăţenii erau obişnuiţi să le (tot) găsească pe buletinele de vot ale alegerilor parlamentare vor lipsi de pe liste la scrutinul din 6 decembrie 2020. Aşa cum vor lipsi şi alte nume care tocmai se pregătesc să-şi încheie mandatul parlamentar: Florin Popa şi Nicolae Bacalbaşa. Din cei 13 parlamentari - nouă deputaţi şi patru senatori - care reprezintă acum Galaţiul, doar şapte mai candidează pentru un nou mandat, iar cei mai mulţi depind de scorul naţional şi de ruleta redistribuirii voturilor.

Se schimbă garda în politica gălăţeană. Aşa s-ar putea spune privind listele de candidaţi depuse de partidele politice gălăţene pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Pentru că PSD şi PNL par să-şi fi primenit cu totul listele parlamentare, vă propunem acum o trecere în revistă a celor care au reprezentat Galaţiul în numeroase legislaturi, iar acum se pregătesc să predea ştafeta, cu sau fără voia lor.

Victor Paul Dobre

"Ministrul dezastrelor" este "renumele" pe care liberalul Victor Paul Dobre şi l-a câştigat ca secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, din partea preşedintelui Traian Băsescu. Dobre se pregăteşte să-şi încheie cel de-al patrulea mandat de deputat. Iată şi legislaturile din care a făcut parte: 2000-2004, 2008-2012, 2012-2016, 2016-2020. A fost vicelider de grup parlamentar PNL, a fost preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a fost preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, a fost vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE…

Dacă acum patru ani Dobre era cap de listă al PNL la Camera Deputaţilor, acum senatorul George Stângă, cel care i-a luat locul de preşedinte al filialei judeţene, ocupă această poziţie.

Lucreţia Roşca

A treia în topul parlamentarilor gălăţeni cu cele mai multe mandate din legislatura care se încheie este social-democrata Lucreţia Roşca. Timp de 12 ani neîntrerupţi, 2008-2012, 2012-2016 şi 2016-2020, Lucreţia Roşca i-a reprezentat pe gălăţeni în Camera Deputaţilor, unde a fost chiar vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie.

Din păcate, nu vă putem spune prea multe despre activitatea domniei sale, dar ne amintim declaraţia cu totul nefericită cu care s-a făcut remarcată, opunându-se susţinerii cu bani publici a fertilizării in vitro: "Ca să faci un copil când nu ţi-l dă Dumnezeu, că e un bun pe care ţi-l doreşti, nu trebuie să contribuie societatea la aşa ceva".

Dacă nu ştiaţi, aflaţi că Lucreţia Roşca este medic…

Eugen Durbacă

Fost primar al Galaţiului de două ori, fost preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Durbacă intră şi el în topul parlamentarilor cu multe mandate. N-o să punem la socoteală mandatul de senator din legislatura 1996-2000, care a durat doar câteva zile, pentru că Durbacă s-a întors la Primărie.

Durbacă a fost senator din partea Partidului Conservator în mandatul 2012-2016. În 2016, a devenit deputat din partea ALDE, iar acum se pregăteşte să-şi încheie acest mandat din partea PPU (social-liberal), după un "popas" la Pro România.

Poate părea o surpriză faptul că numele lui nu se regăseşte pe listele PPU, aşa cum s-a întâmplat la alegerile locale. Cel mai probabil, rezultatul lamentabil obţinut pe 27 septembrie este explicaţia.

Ionel-Daniel Butunoi

Numele lui Ionel-Daniel Butunoi ar trebui să le fie cunoscut tecucenilor, în fond pe ei i-a reprezentat acesta în Senatul României, timp de două mandate, 2012-2016, 2016-2020. Mai mult, a fost preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură şi ar putea să le explice tecucenilor de ce se construieşte centura ocolitoare a Tecuciului de opt ani şi nu se mai termină…

Dacă acum patru ani Butunoi deschidea lista PSD pentru Senat, acum fusese plasat abia pe locul al treilea, greu eligibil. Aşa că Butunoi a preferat să se retragă…

Florin Popa

În urmă cu patru ani, Florin Popa, fost viceprimar şi fost city-manager al Galaţiului, ocupa al doilea loc pe lista candidaţilor PSD pentru Camera Deputaţilor. Ca preşedinte al organizaţiei municipale PSD Galaţi, a rezistat inclusiv după rezultatul penibil obţinut la alegerile europarlamentare.

Întrucât nu a susţinut niciodată o conferinţă de presă în calitate de deputat şi nici nu a avut preşedinţia vreunei comisii parlamentare, vă putem spune, totuşi, ceva despre activitatea lui Florin Popa. Una dintre declaraţiile lui politice s-a intitulat: "Eşti mic, fii activ, învaţă şi colectează selectiv!". Mda…

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa

Medicul Nicolae Bacalbaşa va rămâne cu un singur mandat parlamentar 2016-2020, dar în cadrul căruia s-a făcut remarcat cât pentru două sau chiar trei. Din păcate, în sens negativ. Şi nu vorbim doar despre declaraţiile halucinante din emisiunile TV Galaţi, în urma cărora a fost amendat de două ori de Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării. Pentru că dincolo de apariţiile excentrice la televizor, costumat în Spiderman sau cu turban de Suleiman, Nicolae Bacalbaşa şi-a câştigat o tristă celebritate prin declaraţiile controversate şi gesturile obscene făcute în Camera Deputaţilor. În anul 2017, el a fost suspendat din PSD timp de şase luni, din cauza limbajului vulgar folosit la tribuna Parlamentului.

"Sunt activ şi vigilent, eu nu dorm în Parlament!"

Acesta a fost sloganul social-democratului Viorel Ştefan, la alegerile parlamentare din 2008. E adevărat că Viorel Ştefan a părăsit Parlamentul României în iunie 2019, pentru un mandat de membru al Curţii de Conturi Europeană, care va dura până în 30 iunie 2025. Însă politicianul era cap de listă PSD acum patru ani la Camera Deputaţilor şi a fost cel mai longeviv parlamentar pe care l-a avut Galaţiul! A petrecut, neîntrerupt, 23 de ani în Parlamentul României, ca senator în perioada 1996-2008, apoi ca deputat între 2008 şi 2019.

Primul mandat de senator i-l datorează, însă, lui Eugen Durbacă. Deşi fusese reales primar al Galaţiului, în 1996, Durbacă a candidat pe lista PSD, fiind cap de listă la Senat. Iar după ce a depus jurământul de parlamentar, s-a retras, lăsându-i locul lui Viorel Ştefan, următorul pe lista candidaţilor. Aşa cum şi Viorel Ştefan i-a lăsat locul Laurei Georgescu, acum candidată pe locul al doilea pe lista PSD pentru Senat...

Citit 22707 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2020 20:44

13 comentarii

 • postat de gheorghe Vineri, 20 Noiembrie 2020 02:32 66.183.33.*** Link la comentariu
  1
  3

  Cei nemultumiti sa ne spuna
  - cand au candidat (sa arate ei cat de priceputi ar fi daca ar fi alesi)
  - cum de nu au fost alesi (de ce lumea nu i-a considerat buni pentru a fi alesi).
  - au participat cu ceva la promovarea de oameni, idei, programe politice?
  - au fost la votare de fiecare data?
  De fapt, ce au facut sa fie altfe, asa cum ar fi vrut ei???
  ....
  Daca exista raspuns afirmativ la cele de mai sus, atunci ar sti cauzele si si-ar recunoaste impotenta politica pe care o vor compensata priun bascalie si venin verbal.

  Raportează
 • postat de DAN Marți, 27 Octombrie 2020 15:24 82.79.132.*** Link la comentariu
  2
  15

  da. trebuie anchetati. DE CINE??????????? NU AU FACUT NIMIC NU AM PIERDUT NIMIC.

  Raportează
 • postat de daniel Luni, 26 Octombrie 2020 23:09 41.58.109.*** Link la comentariu
  3
  21

  sfasietor aceasta veste.deci oameni care au luat salarii grase pe zero performante pleaca din viata politica.o oportunitate sa-si caute de munca,desi nu stiu la ce se pricep.

  Raportează
 • postat de Basil Luni, 26 Octombrie 2020 21:33 76.178.21.*** Link la comentariu
  3
  17

  Unul dintre parlamentari are un dosar penal.Acum ramas fara imunitate presupun ca dosarul isi urmeaza cursul,mai ales ca domnia sa a reprezentat ,,PRIPONESTI' ul .Unde va fi VATRA ? nu cumva la Jilava ?

  Raportează
 • postat de O persoana din Tecuci Luni, 26 Octombrie 2020 20:41 78.97.72.*** Link la comentariu
  2
  8

  Fostul senator PSD Butunoi din Tecuci a vazut ce a lasat in urma sa fostul primar PSD al orasului Tecuci, Hurdubae ?
  Ii pot spune:multe strazi demolate si pline de noroaie, chipurile se vor "moderniza" de catre firma Rotary cu fonduri europene????
  Orasul Tecuci pare a fi un oras abandonat, fara perspectiva, fara proiecte, fara posibilitatea de a se remedia ceva.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 26 Octombrie 2020 19:58 82.137.15.*** Link la comentariu
  4
  22

  Aceste fosile, eu personal daca as avea puterea legistativa fara UE sa imi sufle in ceafa si unchiul sam cel retard... le-as confisca TOATE AVERILE ILLICITE pana la rude de gradu 5... si prieteni si acoliti... apoi le-as da pensie minima pe viata 150E... si nu vor putea deschide nici o activitate comerciala! Apoi postati cu toata caracatita,.... cat au furat... si pozele in transurb!

  Ceausescu era bland ma tatutzu... EU NU AS FI DELOC! Datorita mitei promovate tacit de aceste lichele nu am vechime... lucrez in tari straine sa pot strange un ban ca pensii nu vor mai exista in 2 decenii in Romania!
  Sa ridici intre 5 si 20 de Tone pe zi pentru ca tara ta s-a urinat pe tine... un badalau retard care nu-l pot duce neuronii ca FARA DIASPORA romanica murea demult!

  Daca cizmarul s-ar reincarna si cu ceva IQ... cred ca Vlad Tepes ar sori sa vada ce autostrazi de tepe ar urma!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Luni, 26 Octombrie 2020 18:44 82.76.234.*** Link la comentariu
  3
  23

  Ce cariera, doar cariera de imbuibati nesimtiti care nu au produs nimic. Au mancat statul de bani multi si functii bune iar nesimtirea si aroganta lor nu a adus vreun beneficiu acestui oras. Sa va fie rusine, ipocritilor!!

  Raportează
 • postat de Alexutz Luni, 26 Octombrie 2020 16:31 86.124.200.*** Link la comentariu
  4
  28

  Pleaca fosilele, vin astia tineri sa isi faca si ei plinul.

  Raportează
 • postat de MM Luni, 26 Octombrie 2020 13:01 5.13.152.*** Link la comentariu
  4
  30

  Deci, "Pleaca ai nostrii, vin ai nostrii!"
  Iar noi P...MEA, ramanem tot ca, PROSTII!

  Raportează
 • postat de Un galatean Luni, 26 Octombrie 2020 09:22 5.13.229.*** Link la comentariu
  5
  68

  Buna ziua , cred ca pe langa simpla prezentare a respectivelor persoane, ar fi fost mai interesant sa ne aratati, cu ce au ajutat judetul si municipiul Galati si realizarile lor in Parlament.

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 26 Octombrie 2020 04:29 93.122.248.*** Link la comentariu
  17
  15

  Daca nu se schimba vinovatii din filialele din judet al PNL-ului care au pierdut alegerile locale si aici ma refer la Beresti Meria , noi simpatizantii PNL ramanem dezamagiti . Cum sa putut castiga (PNL) la Beresti iar la comuna Beresti Meria nu ???

  Raportează
 • postat de Laur Luni, 26 Octombrie 2020 04:10 109.78.75.*** Link la comentariu
  6
  53

  Durata mandatelor unora, pe lângă faptul ca nu au adus mai nimic folositor comunității locale, arata ceva și despre electoratul gălățean. Sa( nu) ne mai miram ca suntem cu ani lumina distanta comparativ cu alte natii la capitolele nivel de trai, speranța de viață,educație și altele.

  Raportează
 • postat de Andi Luni, 26 Octombrie 2020 03:31 5.13.196.*** Link la comentariu
  7
  63

  Sa nu-i plangem , acum au de toate bani stransi deoparte , privilegii , pensii speciale pentru care si-au votat-o. Trai pe vatrai.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.