Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Auzim de multe ori în jur exprimări de genul „S-a îmbolnăvit datorită stresului de la muncă” sau „A făcut accident datorită neatenţiei”. Pentru cine cunoaşte regulile limbii române, astfel de formulări zgârie invariabil la ureche. Pentru cine nu ştie, totul poate părea în regulă. Amuzant este că uneori auzi greşeli de acest fel chiar de la profesori sau jurnalişti, adică de la persoane pe care în mod normal le-ai „bănui” că ştiu să vorbească.

Putem evita confuzia dintre „datorită” şi „din cauza” dacă ţinem cont de o regulă simplă. „Datorită” este o prepoziţie şi se foloseşte cu sensul de „mulţumită”, „graţie”. Cu alte cuvinte, spunem şi scriem „datorită” doar în contexte care presupun un sens sau un efect pozitiv. Spre exemplu, este corect să spunem că „am luat cu notă bună examenul datorită meditaţiilor pe care le-am făcut în ultimele luni”. La fel, „pacientul este mai bine acum datorită tratamentului dat de medic”.

De cealaltă parte, „din cauza” este o locuţiune prepoziţională şi se foloseşte cu sensul de „din pricina”. Astfel, spunem sau scriem „din cauza” în contexte cu efecte negative. Preluând exemplele de la început, corect este să spunem: „S-a îmbolnăvit din cauza stresului de la muncă” şi „A făcut accident din cauza neatenţiei”. În ambele propoziţii este vorba despre un sens negativ, astfel că prepoziţia „datorită” nu are ce să caute aici.

Aşa cum recomandă site-ul cumsescrie.ro, cea mai simplă formă de verificare constă în înlocuirea în context a prepoziţiei „datorită” cu „mulţumită”. Dacă enunţul rezultat are sens, atunci „datorită” este la locul său. Dacă nu, trebuie înlocuit cu „din cauza”. Este de ajuns să repetăm de câteva ori această regulă simplă pentru a ne feri de această confuzie elementară.

Spre exemplu, enunţul „A făcut accident mulţumită neatenţiei” nu are sens, decât, cel mult, într-un eventual registru ironic. Astfel, este de la sine înţeles că aici trebuie folosită locuţiunea prepoziţională „din cauza”.

Citit 3417 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 15:32

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro