Bursele locurilor de muncă ale anului 2019

Bursele locurilor de muncă ale anului 2019
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat calendarul burselor locurilor de muncă ce se vor desfăşura, în toate judeţele din ţară, în acest an. Prima dintre ele - Bursa generală - va fi organizată pe 12 aprilie, iar cea de-a doua, dedicată în special absolvenţilor, va avea loc pe 18 octombrie.

Ediţiile de anul trecut ale celor două burse organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi nu s-au bucurat de un succes prea mare "de public". La Bursa generală a locurilor de muncă - ediţia din 2018 - au participat 86 de firme, care au oferit 3.175 de posturi. Numărul persoanelor participante a fost mult mai mic, de aproximativ 1.900, iar în urma bursei au fost încadrate 139 de persoane. În toamna lui 2018, la Bursa pentru absolvenţi, au participat 65 de agenţi economici, cu 1.443 de locuri de muncă. Doar 960 de gălăţeni s-au arătat interesaţi de acestea, 156 dintre ei fiind încadraţi. AJOFM Galaţi a mai organizat şi o a treia bursă anul trecut, în decembrie, dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Şase firme au pus la bătaie 56 de posturi, au participat 70 de persoane, dintre care 55 cu handicap, iar trei dintre acestea au fost angajate.

Conform directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, domeniile de activitate în care s-au oferit numeroase locuri de muncă vacante în cadrul acestor burse au fost următoarele: naval, metalurgic, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, comerţ, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice, activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate, activităţi de asigurări/ reasigurări, servicii privind forţa de muncă, industria alimentară.

Tot în cadrul burselor de locuri de muncă, reprezentanţii AJOFM i-au consultat direct, prin chestionare, pe potenţialii beneficiari ai formării profesionale. Astfel, la întrebarea referitoare la cursurile de calificare ce le-ar fi utile pentru o viitoare încadrare în muncă, cei mai mulţi dintre şomeri nu au răspuns. "Se poate concluziona, în cazul  acestor persoane, că au  manifestat dezinteres în ceea ce priveşte demersul agenţiei de a le identifica nevoile de formare", afirmă directorul executiv al AJOFM. Au fost şi persoane care au răspuns şi care şi-au exprimat următoarele opţiuni de formare: agent de pază, frizer coafor manichiură pedichiură, bucătar, lucrător în comerţ, gestionar, programator. Totodată, la nivelul angajatorilor ce au completat chestionarele a fost identificată nevoia de formare a viitorilor salariaţi în meseriile de electrician nave, lăcătuş mecanic, sudor de trasee electrice navale, macaragiu, controlor CTC, reprezentant vânzări, casier, vopsitor, operator introducere, validare şi prelucrare date, servant pompier, mecanic auto, tinichigiu auto, confecţioner cabluri, ospătar, bucătar, tâmplar, operator maşini deformare plastică.

În ceea ce priveşte Bursa locurilor de munca destinată persoanelor cu dizabilităţi organizată la Galaţi, principalele locuri de muncă oferite au fost de consultant clienţi - operator vânzări prin telefon, agent de securitate, manipulant mărfuri, operator introducere, validare, prelucrare date, confecţioner textile, ambalator manual, şef birou.

Citit 7656 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.