Oferta forţei de muncă gălăţene, necompetitivă

Oferta forţei de muncă gălăţene, necompetitivă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un document dat publicităţii recent de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi confirmă o caracteristică a pieţei muncii gălăţene din ultimii ani. Astfel, se poate constata că ponderea şomerilor cu studii inferioare (fără studii, cu studii primare, gimnaziale, profesionale şi de ucenici) este net superioară ponderii şomerilor cu studii medii şi superioare, fiind cuprinsă între 92,09 la sută în luna martie 2018 şi 79,05 la sută în luna septembrie a anului trecut.

„Necompetitivitatea forţei de muncă, respectiv ponderea mare a şomerilor care nu au o profesie, reprezintă o problemă majoră pe piaţa muncii, deoarece agenţii economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt şi experienţă profesională. Se poate concluziona că segmentul de piaţă căruia i se adresează instituţia noastră este unul care are reale probleme de integrare socio-profesionala”, se menţionează în documentul citat.

În cursul anului 2018, grupele de vârstă în care s-au regăsit cei mai multi şomeri au rămas grupa 40-49 ani (30,66 la sută pondere în stocul mediu anual de şomeri înregistraţi) şi grupa celor cu vârsta de peste 55 ani (21,85 la sută pondere). Ambele grupe de vârstă au înregistrat numărul maxim de şomeri şi în anii anteriori, se mai afirmă documentul AJOFM.

Citit 2901 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 15:36

2 comentarii

 • postat de dgi
  Miercuri, 20 Martie 2019 21:55
  82.208.137.***
  Am ajuns "stocul mediu". Apropo, domnul care da comunicate AJOFM stie ca vorbeste despre oameni si nu despre o marfa? Mare dreptate are persoana care a comentat mai inainte referitor la calitatea si oportunitatea cursurilor organizate de AJOFM. Este evident ca numarul mare de someri se datoreaza in principal politicilor ineficiente ale institutiei statului (AJOFM), puternic politizata, dar si politicilor statului roman (guvernului) care impovareaza salariile de taxe si nu favorizeaza angajarile prin stimulare reala. Pe langa aceste lucruri evidente mai exista si conducatori de firme (ptivate sau de stat) care se plang ca nu gasesc mana de lucru dar pentru munca calificata si efort peste 8 ore pe zi ofera un salar minim (1280 lei cash). In Galati nu exista de fapt o cerere mare si reala de forta de munca calificata. Daca ar exista s-ar oferi si salarii pe masura.
  1
  12
  Raportează
 • postat de gynexx
  Miercuri, 20 Martie 2019 13:15
  89.136.7.***
  In afara unor cursuri perimate, aceleasi de multi ani, AJOFM-ul nu are nici un program concret de integrare in munca a somerilor. In schimb, este foarte activ in emiterea de comunicate de presa, statistici si rapoarte.
  1
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.