Iniţiativă pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri

Iniţiativă pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri
Poziţie comună a europarlamentarilor români şi germani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Europarlamentarii social-democraţi români şi germani (S&D) au anunţat un program comun de acţiuni pentru protejarea lucrătorilor sezonieri din UE. Pornind de la situaţia românilor angajaţi în sectorul agricol german în vremea pandemiei, şefii celor delegaţii europarlamentare - Dan Nica şi Jens Geier - susţin că elaborarea unei legislaţii specifice, atât la nivel naţional, cât şi european, trebuie să devină prioritară, în vederea stabilirii unui cadru normativ comun care să-i protejeze pe lucrătorii transfrontalieri.

"Pandemia nu a însemnat izolare pentru toți cetățenii europeni. Zeci de mii de lucrători sezonieri și-au asumat riscuri, deplasându-se în condiții cel mai adesea improprii, pentru a munci în sectorul agricol. Iar la fermele de destinație i-au așteptat condiții neadecvate de muncă și cazare, în contextul pericolului reprezentat de COVID-19", se arată într-o declaraţie comună a europarlamentarilor Dan Nica și Jens Geier.

"În multe cazuri, angajatorii au profitat în mod cinic, ilegal și abuziv de pandemie, pentru a impune un regim de muncă necorespunzător standardelor europene. Au speculat lipsa sau ambiguitatea normelor existente, după cum au constatat controalele guvernamentale pe care le-am solicitat", mai arată liderii europarlamentarilor social-democrați din România și Germania.

Cei doi pledează pentru stoparea și prevenirea discriminărilor de felul celor la care sunt supuși cetățeni europeni, precum cei români angajați în ferme din Germania, dar și cei care lucrează în alte domenii caracterizate prin condiții de muncă precare, precum turismul, construcțiile și îngrijirea persoanelor la domiciliu.

"Grupul S&D este între inițiatorii unei rezoluții votate de Parlamentul European pentru a propune un set de standarde comune pentru protejarea lucrătorilor sezonieri. Totodată, am obținut, ca grup politic, garanții suplimentare din partea Comisiei Europene astfel încât sezonierii să fie considerați lucrători esențiali, alături de asistenții medicali, șoferii, angajații din alimentație și curățenie - pe scurt, toți cei care fac posibil ca societățile noastre să meargă mai departe în aceste vremuri dificile. Urmează necesara revizuire a Directivei privind agenții biologici și vom face demersuri în acest sens, pentru a avea un cadru normativ care să poată face față provocărilor epidemiologice", a precizat Dan Nica.

Citit 3557 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.