Două gălăţence, premiate la Gala 100 pentru Centenar de la Atena

Două gălăţence, premiate la Gala 100 pentru Centenar de la Atena
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Monica Săvulescu-Voudouri şi Liliana Sarafidou sunt gălăţencele premiate la Gala "100 pentru Centenar", organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, la Ambasada României din Grecia. Atena a devenit, astfel, cea de-a şasea capitală în care a fost celebrată excelenţa românească de pretutindeni.

După Bruxelles, Lisabona, Roma, Londra şi Paris, seria evenimentelor organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) dedicate promovării comunităţilor româneşti din afara graniţelor, prin organizarea Galei "100 pentru Centenar", a continuat în Grecia.

Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul a avut loc la Ambasada României din Atena, pe 7 iulie, în prezenţa ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, şi a lui Lucian Fătu, ambasadorul României la Atena, alături de care s-au aflat reprezentanţii misiunii diplomatice româneşti, reprezentanţii autorităţilor locale, ai mediului asociativ românesc, precum şi mass-media în limba română din teritoriu.

"Această iniţiativă este dedicată Anului Centenar şi îşi propune să promoveze patrimoniul cultural românesc şi recunoaşterea meritelor şi a valorii adăugate aduse de membrii comunităţii româneşti din Grecia. Şi în capitala Eladei, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a premiat zece români cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, cu distincţii simbolice, în semn de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi a contribuţiei lor la imaginea României în lume.

Pe lista laureaţilor pe care ministerul a făcut-o publică, am descoperit, cu bucurie, şi două gălăţence.

Monica Săvulescu-Voudouri

Despre Monica Săvulescu-Voudouri, consacrat scriitor al diasporei, aţi mai putut citi în paginile ziarului "Viaţa liberă". Născută în Galaţi, Monica Săvulescu Voudouri a părăsit oraşul la vârsta de doi ani şi avea să-l revadă, peste ani, mai mult prin ochii soţului său, grec născut în Atena. "Toate amintirile mele legate de Galaţi am încercat să le prelucrez în romanul "Fetele Nikas, în lumina zilei, mare şi albă", ne mărturisea în urmă cu şase ani, în pagina de Diaspora. În 1985 a plecat din România cu gândul de a continua să scrie în româneşte. Şi gândul i-a devenit faptă. A locuit mai bine de 20 de ani în Olanda, iar acum, la pensie, s-a întors în Grecia, ţară pe care, la fel ca pe România, o simte ca fiind "acasă". Prozatoare, eseistă, poetă, traducătoare din literatura olandeză, Monica Săvulescu Voudouri scrie, totodată, cronică de teatru şi studii de sociologie, opera sa fiind tradusă în greacă, spaniolă, engleză, franceză, turcă, italiană. Este preşedintă a Societăţii Culturale "Balkania Contemporană" şi regizor al Studioului de Teatru Profesionist al Diasporei, Atena. În ultimii ani a publicat numeroase cărţi, la mai multe edituri din România, Grecia, Peru, Ungaria etc.

Liliana Sarafidou

Potrivit prezentării făcute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Liliana Sarafidou s-a născut în România, în oraşul Galaţi. "Cei 25 de ani de activitate, de fapt de muncă şi dăruire pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate, se pot rezuma în câteva cifre reprezentative: 24 de autocare proprii de ultima generaţie, birouri în mai multe oraşe ale Greciei, în Atena, Salonic, Larisa, în insula Creta şi în peninsula Peloponez, care acoperă transportul de persoane şi de colete de pe întreg teritoriul Greciei, dar şi birouri în România, în cele mai mari oraşe ale ţării, cum ar fi Bucureşti, Iaşi, Suceava, Botoşani, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Sibiu, Râmnicu Vâlcea etc. Scopul activităţii sale este investiţia continuă în calitatea serviciilor oferite clienţilor, iar dorinţa sa declarată este ca, atunci când clientul intră pe uşa biroului, acesta să se simtă ca acasă", spune ministerul.

Citit 3325 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.