Silvia Marcu, premiată la Gala ”100 pentru Centenar” de la Madrid | ”De peste 25 de ani, creez punţi între România şi Spania” (FOTO)

Silvia Marcu, premiată la Gala ”100 pentru Centenar” de la Madrid | ”De peste 25 de ani, creez punţi între România şi Spania” (FOTO)
Silvia Marcu, încadrată de ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, şi de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Pentru mine, Galaţiul este rădăcina, este seva care îmi trece prin suflet", ne-a mărturisit Silvia Marcu, una dintre cei zece laureaţi ai Galei "100 pentru Centenar" care a avut loc pe 19 iulie, la Palatul Bauer - sediul Şcolii Superioare de Canto din Madrid. Cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei, gălăţeanca a fost, acum câţiva ani, corespondenta din Madrid a "Vieţii libere", de unde ne trimitea analize politice ale momentului la nivel global şi, desigur, date de la faţa locului privind lumea iberică.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a considerat că Silvia Marcu merită să facă parte dintre cei 100 de români de pretutindeni, cu activităţi deosebite, promotori ai elitelor româneşti, pe care să-i premieze în cadrul acestei iniţiative dedicate Anului Centenar. "Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara ţării care ne amintesc, acum, la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de graniţe şi distanţe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi - ca un popor de oameni harnici, inteligenţi, cu putere creatoare, care oferă comunităţii în care trăiesc rodul muncii, minţii şi talentului lor. O astfel de comunitate de români muncitori şi valoroşi regăsim şi aici în Spania", a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la Gala "100 pentru Centenar" din capitala Spaniei. După Bruxelles, Lisabona, Roma, Londra, Paris şi Atena, Madridul a devenit cea de-a şaptea capitală în care a fost celebrată excelenţa românească de pretutindeni.

- Doamnă Silvia Marcu, ce reprezintă pentru dumneavoastră distincţia oferită în cadrul Galei "100 pentru Centenar" şi mai cu seamă faptul că aţi fost aleasă printre cei zece români de succes, oameni consideraţi modele de conduită şi implicare în păstrarea şi promovarea identităţii româneşti din Madrid?

- Sunt emoţionată şi fericită pentru această distincţie, care este prima conferită de statul român, şi mă simt profund onorată pentru că am fost aleasă între cei zece români de succes. De mai bine de 25 de ani, creez punţi de uniune între România şi Spania, în domeniile cercetării geopolitice şi mobilităţii umane. Cel mai important lucru pentru mine este simbolul acestui premiu! Anul acesta, România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire. A primi în acest an jubiliar un astfel de premiu de excelenţă şi recunoştinţă pentru promovarea identităţii româneşti este cea mai frumoasă distincţie. Felicit Guvernul României şi Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru această iniţiativă.

- Ce loc va ocupa acest premiu în panoplia dumneavoastră de realizări profesionale?

- Acest premiu va ocupa, fără îndoială, cel mai important loc în panoplia de realizări profesionale. Toată traiectoria mea profesională am dedicat-o României şi cercetării spaţiului Europei de Est. Sunt convinsă de faptul că recunoştinţa primită din partea ţării mele, la ceas aniversar, este cea mai valoroasă!

- Ce visa să devină, când era copil, Silvia Marcu?

- Visam să fiu scriitoare! Consider că mi-am îndeplinit visul. Am descoperit pasiunea de a scrie când aveam zece ani şi profesoara mea de limba română de la Liceul de Artă din Galaţi mi-a spus: "Scrii frumos şi bine! Scrie, continuă să scrii!". Ulterior, tata mi-a spus şi încă îmi mai spune şi acum: "Scrie, pe tine scrisul te-a salvat şi te salvează". Asta am făcut şi încerc să fac în continuare. Să scriu.

- Care a fost traseul educaţional şi profesional pe care l-aţi urmat? Şi de ce aţi ales tocmai Spania, stabilindu-vă la Madrid în 1992?

- Am terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza", Iaşi, în 1989, anul Revoluţiei, anul când căderea Zidului din Berlin a schimbat lumea... Recunosc că am avut un curaj enorm să o iau de la capăt. A emigra în 1992, când frontierele erau închise, nu reprezenta acelaşi lucru cu liberă circulaţie, cu mobilitatea pe care o practică cetăţenii români în prezent. Este nevoie de multă hotărâre, sacrificii, ambiţie şi dorinţă de a reuşi în viaţă, pentru a o lua de la capăt…

Am ales Spania pentru că era singura ţară (alături de Portugalia) care oferea vize pentru migranţii români. Primii ani au fost foarte dificili, dar cu tenacitatea proprie tinereţii am reuşit să răzbat! M-am înscris la Doctorat în 1996 şi am obţinut titlul de Doctor în anul 2000 - Magna Cum Laudae - la Facultatea de Geografie şi Istorie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, cu o teză despre România, în contextul geopolitic european: tranziţie politică, integrare economică şi impact în teritoriu". Ulterior am fost bursieră la NATO.

- Prin ce alte ţări v-a purtat cariera şi care a fost misiunea dumneavoastră acolo?

- Am fost profesoară de relaţii internaţionale la American University Washington D.C. (SUA) timp de şapte ani. Am avut stagii de Visiting Scholar la Institute for European, Russian and Eurasian Studies (Washington D.C.) în 2007 şi 2011, şi la Academia din Rusia (Moscova) în 2009. Misiunea mea a fost să predau cursuri de relaţii internaţionale (politicile Uniunii Europene) şi să cercetez problematica geopolitică a Europei de Est, cu precădere situaţia şi poziţia României în contextul tranziţiei şi a schimbărilor provocate de căderea sistemului dictatorial şi instaurarea regimului democratic. Ulterior, am dedicat parte din cercetare frontierei de Est, cercetând regiunea Marii Negre, în special, situaţia Moldovei, a Ucrainei şi a Rusiei. Am studiat şi studiez rolul României şi care au fost şi sunt implicaţiile integrării României în structurile europene şi atlantice în contextul geopolitic internaţional.

Cercetarea frontierei m-a condus către cercetarea migraţiei europenilor din Est, mai ales a românilor în Spania. În 2010 am obţinut contractul de excelenţă "Ramón y Cajal", oferit cercetătorilor, de Ministerul Cercetării şi Inovării din Spania, în regim de înaltă concurenţă competitivă. De-a lungul acestui contract de cinci ani, am lucrat la diferite proiecte şi am scris, reuşind să-mi "îmbogăţesc" CV-ul cu numeroase publicaţii. La finalul său, am obţinut titlul de Excelenţă în cercetare, pe care Guvernul Spaniei îl oferă celor mai distinşi cercetători.

Ca o încununare, un moment deosebit din viaţa mea profesională a fost invitaţia pe care am primit-o de la Casa Regală Spaniolă, din partea Majestăţii Sale, Regele Felipe VI, cu ocazia primei vizite de Stat realizată în Spania de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în iulie 2015.

Recunoştinţa primită din partea autorităţilor spaniole pentru traiectoria mea profesională a fost un premiu minunat, o onoare pentru mine!

- Cât de numeroasă şi de puternică este comunitatea românească din Spania şi cum v-aţi implicat pentru a o sprijini?

- În Spania, în iulie 2018, locuiesc 1.030.054 de români înregistraţi, care practică mobilitatea, şi care, în acelaşi timp, lucrează şi se integrează în societatea spaniolă. Este un fenomen unic. Este o comunitate situată între supravieţuire şi succes… Observ, însă, că oamenii au început să capete mai multă încredere în forţele lor, mai ales în ultimii zece ani, după ce România s-a integrat în Uniunea Europeană. Există o legătură extraordinară stabilită între oameni, este vorba de o comunitate puternică, care îşi menţine limba, tradiţiile, obiceiurile şi care, în acelaşi timp, contribuie la dinamismul economiei Spaniei. Acum, se aşteaptă un salt calitativ de la generaţia a doua şi chiar a treia de români în Spania. Mă gândesc la copii, la tinerii care studiază în universităţile spaniole, care îşi fac doctorate şi care încep să lucreze pe măsura pregătirii lor profesionale. Astfel încât aşteptăm un salt calitativ de la comunitatea românească în Spania, în toate aspectele!

Sprijin şi mă implic în mod continuu în comunitatea românească în Spania, prin intermediul cercetării: al proiectelor realizate şi al publicaţiilor. Proiectele mele constau, în prima fază, din lucrări de teren, adică din realizarea cercetării calitative, cu interviuri în profunzime şi grupuri de discuţii cu migranţii. Mărturisesc că întâlnirea cu oamenii este partea cea mai interesantă a cercetării. Fiecare persoană intervievată este o istorie de viaţă, pentru fiecare mobilitatea are o altă semnificaţie. Experienţa este nepreţuită! Pentru oamenii noştri minunaţi, tot respectul meu!

- Povestiţi-mi, vă rog, mai multe despre activitatea dumneavoastră din prezent. Care sunt cele mai importante realizări profesionale?

- Sunt cercetător titular la Institutul de Economie, Geografie şi Demografie (IEGD), din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice (CSIC), Guvernul Spaniei (Madrid).

În luna iunie 2018, am obţinut proiectul "(Re)conceptualizar el movimiento humano en el siglo XXI: estrategias e impactos de la movilidad de los Europeos del Este en España" (Reconceptualizarea mişcării umane în secolul XXI: strategii şi impact al mobilităţii europenilor din Est în Spania), obţinut la Ministerul de Cercetare şi Inovaţie din Spania. În prezent, lucrez împreună cu echipa pe care am format-o, cu cercetători din Spania şi din ţările Europei de Est, la acest proiect.

În total, de-a lungul traiectoriei mele, am publicat şase cărţi de autor, 35 capitole de cărţi şi mai bine de 60 articole ştiinţifice în reviste internaţionale de specialitate, de mare impact, cotate ISI şi SCOPUS: Transactions of the Institute of British Geographers, Sustainability, Mobilities, Geopolitics, Population, Space and Place sau Geoforum, printre altele.

Ultima carte am publicat-o anul acesta, 2018, în luna iunie. Se numeşte "Geografias de la movilidad humana en el siglo XXI: jóvenes de la Europa del Este en España" (Geografii ale mobilităţii umane în secolul XXI: tineri din Europa de Est în Spania"), publicată de Editura Complutense, serie cercetare.

Cum arată şi titlul, pe lângă conceptele teoretice de specialitate, această carte este un omagiu adus tinerilor din Europa de Est, cu precădere românilor, care au ales Spania pentru a lucra sau pentru a studia. Analizează traiectoriile lor de viaţă, problemele şi realizările lor. Acum am început să lucrez la o nouă carte. Pentru mine, este vital ca în afara articolelor ştiinţifice, să am pe masa de lucru o carte de cercetare.

- Ce vă mai leagă, după atâţia ani, de Galaţi şi de România?

- Pentru mine, Galaţiul este rădăcina, este seva care îmi trece prin suflet. Galaţiul reprezintă familia mea, părinţii mei care m-au susţinut şi mă susţin de când sunt plecată - învăţătorii Georgeta şi George Marcu din comuna Vânători, unde m-am născut, şi surorile mele, Simona Stoica şi Anda-Doinţa Ionescu-Marcu, care sunt mereu alături de mine, în ciuda distanţei…

Galaţi reprezintă şi vecinii mei, pe ce care i-am regăsit pe Facebook, pe unii chiar recent, şi cărora le mulţumesc pentru sprijin!

De Galaţi mă leagă amintirea studiilor la Liceul de Artă, la Liceul de Filologie, prietenii şi colegii mei de atunci... Cenaclul "Flacăra" de pe stadion… Dunărea… Grădina Publică, Teatrul Muzical "Nae Leonard"… Mă leagă tare mult "Viaţa liberă", acest ziar drag, creat de oameni minunaţi cu care am colaborat câţiva ani şi cărora le mulţumesc tare mult!

România este… "ţara mea de glorii, ţara mea de dor", o realitate a sufletului meu, a spiritului meu… sublimată la categorie de simbol, o metaforă care cuprinde limba română - sunetul ei unic - Iaşiul, Carpaţii… Marea Neagra, marea literatura… Oamenii…

Profit de acest context, pentru a mulţumi tuturor oamenilor extraordinari de la Galaţi şi din toată ţara care, cu ocazia obţinerii acestui premiu jubiliar, au găsit un moment să-mi fie alături în cadrul reţelei sociale - Facebook - în ultimele zile. Mulţumesc pentru toate dedicaţiile, cuvintele frumoase şi pentru gândurile transmise! De aceea, distincţia obţinută este un omagiu adus atât lor, cât şi migranţilor români în Spania, care prin muncă, dăruire şi efort au reuşit ca în ultimii aproape 30 de ani să schimbe imaginea României în lume, să creeze o cultură a mobilităţii caracteristice secolului XXI! Lor le dedic acest premiu!

- Unde şi cum vă vedeţi peste 20 de ani?

- O întrebare foarte frumoasă, dar o sfidare în acelaşi timp. Cine ştie? Viaţa este alcătuită din clipe, este "sălbatică" şi imprevizibilă... Nu ştiu ce se va întâmpla peste 20 de ani… Un mare poet spaniol, Antonio Machado, scria: "Se hace camino al andar" - "Drumul se face mergând"… Sau mai clar: viaţa se construieşte trăind… În cazul meu, scriind, realizând, contribuind… Cum ar spune un alt maestru al cuvintelor, de astă dată româneşti, îndrăgitul şi neuitatul Adrian Păunescu: "Numai drumul e interesant. Ţinta e cuprinsă în drum!".

Citit 5308 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.