Grădina „Elena di Romania”, inaugurată la Florenţa
Foto: Facebook

Grădina „Elena di Romania”, inaugurată la Florenţa
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„La Florența, în cadrul unei ceremonii emoționante, a avut loc inaugurarea Grădinii <Regina Madre Elena di Romania>”, anunţa, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, Asociaţia culturală Alter.NATIVA. Noua grădină se află pe colina ce poartă pașii milioanelor de turiști către platoul panoramic Piazzale Michelangelo.

Primăria Florența a decis, în această primăvară, ca o grădină din oraș să poarte numele Reginei Mamă Elena a României, de la a cărei naştere s-au împlinit 125 de ani.

Mama ultimului Rege al României a trăit o bună parte a vieții sale la Florența:. „O femeie europeană care a înfruntat, mai mult decât oricine, vicisitudinile celei mai tulburătoare perioade din istoria recentă a omenirii. A devenit simbol al sacrificiului matern, al curajului fără limite, al dragostei pentru cei slabi. Regina Mamă Elena a României, în anii grei ai celui de-Al Doilea Război Mondial, a salvat zeci de mii de vieți ale evreilor și a ajutat la repatrierea copiilor rămași orfani în lagărele din Transnistria. La Florența s-a demonstrat iubitoare față de orașul de adopție, se numără printre membrii-fondatori ai Grădinii de Iriși și s-a implicat activ la întrajutorarea orașului în timpul inundațiilor din 1966. Personalitatea puternică și faptele Reginei Mamă Elena a României  au determinat autoritățile locale să-i dedice una dintre cele mai frumoase zone ale orașului, care de puțin timp a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial al Umanității UNESCO”, scrie Asociaţia culturală Alter.NATIVA.

Potrivit sursei citate, la evenimentul inaugurării grădinii au participat Alessandro Martini, director al Direcției de Cultură a Memoriei și Relații cu confesiunile religioase ale Primăriei Florența, George Bologan, ambasador al României în Italia, dar şi Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, nepoata Reginei Mamă Elena a României.

Potrivit Alter.NATIVA, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la naşterea Reginei Mamă Elena a României (3 mai 1896, Grecia- 28 noiembrie 1982, Elveţia) la Florenţa au loc mai multe manifestări şi evenimente dedicate acestei figuri istorice care a marcat istoria României, a Europei şi a întregii umanităţi.

Citit 7657 ori Ultima modificare Joi, 14 Octombrie 2021 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.