Gălăţeni care au uimit lumea - Lucian Bute

Gălăţeni care au uimit lumea - Lucian Bute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A plecat din ţară cu dorinţa de a deveni cel mai bun din lume. Şi a reuşit! Este de aproape cinci ani campion mondial şi la sfârşitul acestei luni îşi va apăra pentru a zecea oară centura cu diamante. Este neînvins în ringul profesionist, câştigând toate cele 30 de meciuri disputate până acum.

L-aţi recunoscut, probabil, pe pugilistul Lucian Bute, plecat din Pechea să-şi împlinească visul de a cuceri lumea. S-a născut în comuna gălăţeană pe 28 februarie 1980, fiind singurul băiat din cei cinci copii ai familiei. A început boxul în localitate, la 14 ani, îndrumat de antrenorul Felix Păun, şi a ajuns repede în Centrul Olimpic de la Galaţi, condus de Octavian Tabără. Ca amator a câştigat o medalie de bronz la Mondialele din 1999, iar la 23 de ani a trecut la profesionişti, cu intenţia declarată de a deveni campion mondial.

Şi-a început ascensiunea, sub culorile clubului canadian Interbox, în 2003, iar pe 19 octombrie 2007 a cucerit centura versiunii IBF, categoria supermijlocie, învingându-l prin KO tehnic în repriza a 11-a pe columbianul Alejandro Berrio. De atunci, Bute şi-a apărat titlul de nouă ori, următorul său meci fiind programat pe 26 mai, împotriva britanicului Carl Froch. În vara trecută, Lucian şi-a apărat centura la Bucureşti, meciul său cu Jean-Paul Mendy fiind urmărit de 4,5 milioane de telespectatori români. Cunoscut ca „mister KO”, datorită celor 24 de victorii înainte de limită, Bute are acum ca obiectiv unificarea centurilor categoriei supermijlocie.

Este extrem de iubit la Montreal, iar de curând a primit şi cetăţenia canadiană, nerenunţând însă la cea română.

Dincolo de ring, Lucian Bute a rămas legat de locurile natale, revenind la Pechea în fiecare vacanţă, pentru a savura bucatele mamei şi a se relaxa împreună cu prietenii. De altfel, şi-a propus ca după retragerea din activitate să se întoarcă în comuna de baştină.

La Galaţi, unde a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a fost recompensat cu titlul de „cetăţean de onoare” şi cu un apartament pe faleza Dunării.

Citit 8624 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.