Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
3 comentarii

Reprezentant de marcă al artelor plastice româneşti şi ctitor al mişcării artistice gălăţene, pictorul şi graficianul Nicolae Mantu s-a născut pe 24 aprilie 1871, într-o casă situată astăzi pe strada Al.I.Cuza. Provenea dintr-o familie de negustori, tatăl său fiind chiar unul dintre primarii Galaţiului.

A urmat cursurile primare în oraşul natal şi apoi Şcoala Comercială Superioară „Alexandru Ioan I”. Din 1890 a fost student al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o, patru ani mai târziu, cu medalia „Honoris causa”. În perioada 1899-1912, în mai multe etape, s-a perfecţionat la Academia de Arte Frumoase din Munchen, unde s-a specializat în pictură animalieră, obţinând numeroase distincţii şi diplome. A revenit în 1913 la Galaţi, oraş unde şi-a petrecut, de altfel, aproape întreaga viaţă.

Desene sale satirice cu tentă socială au apărut, începând cu anul 1894, în majoritarea publicaţiilor importante ale vremii, printre care „Adevărul”, „Dimineaţa”, „Patriotul”, „Moftul român”, „Moş Teacă” sau „Furnica”. Din 1911 a participat la expoziţiile organizate de „Tinerimea artistică”, unde a fost o prezenţă constantă timp de mai multe decenii. În timpul Primului Război Mondial s-a aflat pe front, desenele sale cu scene de luptă ilustrând ziarul „România”. A fost prezent, de asemenea, cu numeroase expoziţii personale sau de grup la Galaţi sau Bucureşti, până după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Implicat activ în viaţa oraşului Galaţi, Nicolae Mantu a fost membru în Consiliul Municipal, vicepreşedinte al Societăţii Culturale „V.A.Urechia” şi promotor al strângerii de fonduri pentru construirea bibliotecii municipale (clădirea de astăzi a Teatrului Dramatic). În 1951 a fondat Cenaclul Artiştilor Plastici din Galaţi, nucleu din care s-a dezvoltat actuala filială locală a Uniunii Artiştilor Plastici.

Nicolae Mantu a murit în oraşul natal, pe 8 septembrie 1957.

Galeriile de Artă din Galaţi îi poartă numele, ca şi o stradă din Micro 13 şi Şcoala Gimnazială Nr.1 din Micro 19. De asemenea, în organizarea Centrului Cultural, se desfăşoară anual concursul naţional de arte vizuale „Nicolae Mantu”.

Citit 8992 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2013 10:52

3 comentarii

 • postat de eu-eugen Marți, 09 Aprilie 2013 12:59 Link la comentariu
  0
  1

  pacat de casa in care sa nascut pentru ca a fost luata de niste nenorociti care au pacalito pe nepoata pictorului. Am fost nascut si crescut pana la 18 ani in aceea casa.

  Raportează
 • postat de Mircea Duminică, 07 Aprilie 2013 20:31 Link la comentariu
  0
  1

  Mormantul este la Eternitatea, aleea principala pe la jumatate, pe partea stanga, placat cu marmura neagra.

  Raportează
 • postat de Cu admiratie,un cetatean Joi, 04 Aprilie 2013 12:47 Link la comentariu
  0
  1

  Daca are mormantul in Galati ,administratia ar trebui a monteze cateva indicatoare. La toate personalitatile defuncte ar tebui afisata o harta la intrare. O floare cu lumanare de la concetateni !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.