Gălăţeni care au uimit lumea - Dionisie Germani

Gălăţeni care au uimit lumea - Dionisie Germani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerat unul dintre cei mai importanţi specialişti români în hidraulică şi hidrotehnică, inginerul şi profesorul Dionisie Germani s-a născut la Galaţi, pe 17 martie 1877.

Dionisie Menelas Germani provenea dintr-o familie de origine elenă şi îşi păstrase cetăţenia greacă, ca şi tatăl său, născut tot în România. Şi-a făcut studiile primare şi secundare în oraşul natal, iar apoi a urmat ingineria la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1900. Până în 1904 s-a specializat, în Belgia, Germania şi Anglia, în lucrări edilitare şi hidraulică.

Angajat la Primăria Bucureştiului, a preluat comanda lucrărilor de alimentare cu apă potabilă a oraşului şi a întocmit studiul şi proiectul general de canalizare a Capitalei. După finalizarea acestor lucrări a realizat proiectele pentru canalizare şi alimentare cu apă a oraşelor Brăila, Piteşti, Galaţi, Curtea de Argeş, Ploieşti, Turnu Măgurele, Târgovişte, Satu Mare şi Tulcea.

Din 1908 a fost asistent la facultatea pe care a absolvit-o, iar după transformarea instituţiei în Şcoala Politehnică, în 1920, a fost confirmat profesor titular la catedra de hidraulică şi instalaţii hidrotehnice. Între timp, obţinuse, în 1919, şi diploma Şcolii Superioare de Electricitate din Paris.

Dionisie Germani şi-a adus contribuţia, prin lucrări experimentale inovatoare şi construcţii originale, la progresul şcolii româneşti de hidraulică şi mecanica fluidelor. Studiile sale, prezentate la un congres internaţional desfăşurat la Stockholm în 1930, au fost preluate în multe dintre marile centre de inginerie ale lumii.

Din 1945 a devenit membru de onoare al Academiei Române. A fost, de asemenea, membru al unor societăţi tehnice şi inginereşti din Franţa şi Portugalia. A fost doctor în ştiinţe la Sorbona şi vorbea perfect nu mai puţin de 12 limbi.

A încetat din viaţă la Bucureşti, pe 1 septembrie 1948, în urma unei congestii cerebrale, pe care mulţi au pus-o pe seama îndepărtării sale de la catedră şi confiscării întregii averi de către regimul comunist.

A fost repus în drepturi ca academician în 1990, dar din păcate Galaţiul nu l-a onorat (încă) cu nimic.

Citit 6905 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2013 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.