Gălăţeni care au uimit lumea - Elena Caragiani

Gălăţeni care au uimit lumea - Elena Caragiani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prima femeie aviator din România, Elena Caragiani, s-a născut la Tecuci, pe 13 mai 1887. Fiică a unui medic de origine macedoneană, Elena a studiat Dreptul şi şi-a obţinut licenţa în Ştiinţe Juridice în anul 1913.

Îndrăgostită de avioane, a efectuat primul zbor în 1912, alături de profesorul său de echitaţie. A absolvit şcoala de pilotaj de la Bucureşti, dar cererile de a obţine brevetul i-au fost respinse de autorităţile române. Din acest motiv, a plecat în Franţa, iar doi ani mai târziu, după ce a urmat cursurile şcolii de aviaţie de la Paris, a primit brevetul, eliberat de Federaţia Aeronautică Internaţională, fiind una dintre primele zece femei pilot din lume.

Refuzată din nou în ţară, Elena Caragiani s-a angajat la un cotidian parizian, pentru care a transmis primele reportaje scrise în avion din presa mondială, de pe fronturi din Caraibe, Mexic şi America de Sud. Spiritul de aventură a determinat-o să participe la curse hipice, la vânători de tigri şi elefanţi, dar şi de balene, fiind o excelentă mânuitoare a harponului.

În 1916, după intrarea României în război, a solicitat să participe ca pilot la apărarea ţării, însă a primit încă un refuz, motivat de numărul foarte mic de avioane din ţară. A ajuns, astfel, infirmieră la Crucea Roşie, organizând un spital de campanie chiar în casa părintească din Tecuci.

După încheierea războiului, s-a căsătorit cu avocatul Virgil Stoenescu, stabilindu-se împreună la Paris. A profesat ca ziaristă în Franţa, SUA, Mexic, ţări din Africa şi Asia, fiind nelipsită de la toate evenimentele aeronautice importante. A pus la cale, alături de câţiva aviatori americani, o traversare a Atlanticului, performanţă care se va realiza însă de-abia un deceniu mai târziu.

Bolnavă grav de tuberculoză, a revenit la Bucureşti, unde a murit la numai 42 de ani, pe 29 martie 1929, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.

Pentru a-i cinsti memoria, Grupul Şcolar Industrial din Tecuci a devenit, în toamna anului 2012, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”.

Citit 10343 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Mai 2022 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.