Gălăţeni care au uimit lumea - Georgeta Arămescu-Anderson

Gălăţeni care au uimit lumea - Georgeta Arămescu-Anderson
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O colecţie impresionantă de lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi provine din donaţia pictoriţei Georgeta Florica Arămescu-Anderson.

„Gigi” Arămescu s-a născut la Galaţi, pe 25 iulie 1910, într-o familie de intelectuali care locuia pe strada Lahovary nr. 3 (vizavi de Poştă). Tatăl său era director al Liceului „Vasile Alecsandri” şi membru de vază al Societăţii culturale „V.A.Urechia”, iar mama era sora renumitului economist Virgil Madgearu. La îndemnul familiei, a luat lecţii de pian încă de la 6 ani, iar şcoala primară şi liceul le-a urmat la Galaţi. Din 1930, a studiat Dreptul în Franţa, la Grenoble, luându-şi licenţa în 1934.

Spre sfârşitul războiului, Georgeta Arămescu a plecat în SUA, unde în 1947 s-a căsătorit cu colonelul în rezervă Pierson Anthony Anderson. După o scurtă perioadă petrecută la New York, cei doi soţi s-au stabilit la Miami.

La patru ani de la căsătorie, „Gigi” Arămescu a început să picteze, iar prima sa expoziţie personală s-a bucurat de un mare succes de public şi de critică. Au urmat multe alte expoziţii, de la Miami la New York, dar şi câteva zeci de premii. În 1962, expune, la West Palm Beach, alături de fratele său mai mic, sculptorul Ticu Arămescu, stabilit şi el în SUA, în 1958. Georgeta Arămescu a revenit, expoziţional, în România în 1968, la Galaţi, Iaşi şi Cluj.

Creaţia Georgetei Arămescu poate fi caracterizată drept o îmbinare originală între tradiţia românească şi arta modernă americană. Picturile sale se găsesc în Muzeul de Artă Modernă din Miami, în numeroase colecţii private din Franţa, Italia, Spania, Austria, dar şi în muzeele româneşti care au beneficiat de donaţiile sale. Numai la Galaţi au ajuns peste 400 de lucrări ale celor doi fraţi Arămescu, din colecţia respectivă fiind realizate, de-a lungul timpului, mai multe expoziţii.

Georgeta Arămescu a murit în vara lui 1994, în SUA. Alături de lucrări, toate lucrurile personale au fost lăsate prin testament Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

Citit 6437 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.