Gălăţeni care au uimit lumea - Moise Pacu

Gălăţeni care au uimit lumea - Moise Pacu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Istoric, profesor, publicist şi politician, Moise Pacu este autorul primelor monografii ale judeţului Covurlui, documente indispensabile astăzi cercetărilor de orice fel despre aceste meleaguri.

Moise N. Pacu s-a născut pe 11 octombrie 1853, în satul Babele, din judeţul Ismail (astăzi, în Ucraina). A făcut cursurile gimnaziale şi Seminarul teologic la Ismail, apoi Seminarul teologic Socola din Iaşi (1870-1872). A studiat ulterior la Bruxelles, unde a obţinut titlul de doctor în Drept (1896).

După ce a predat la Ismail timp de cinci ani, a ajuns şi s-a stabilit la Galaţi în 1878. A fost, de-a lungul vremii, profesor de religie, geografie, istorie, limba română, limba latină, economie politică. Din 1893 a predat doar la Liceul „Vasile Alecsandri” şi la Institutul „Notre Dame de Sion”.

A elaborat şi publicat, în 1892, „Dicţionarul geografic şi statistic al judeţului Covurlui”, lucrare pentru care a fost distins cu Premiul Societăţii Geografice Române. Au urmat, în aceeaşi perioadă, cele trei volume din „Cartea judeţului Covurlui”, o altă lucrare de referinţă.

Monografiile lui Moise Pacu au rămas până astăzi cele mai valoroase instrumente de lucru pentru orice persoană interesată de vreo instituţie sau localitate din zona Galaţiului, iar multe dintre datele istorico-geografice ale acestor locuri sunt descrise pentru prima dată în cărţile sale.

A scris destul de mult, fiind colaborator la publicaţiile gălăţene Poşta, Covurluiul, Timpul, Galaţii noi, Acţiunea, Căminul, dar şi la multe periodice naţionale. În plus, la Galaţi a condus ca director o bună parte dintre publicaţiile menţionate.

În plan politic, a fost în mai mult rânduri deputat şi senator de Covurlui.

Moise Pacu a încetat din viaţă pe 23 martie 1941, la Galaţi.

În amintirea sa, una dintre străzile oraşului îi poartă astăzi numele.

Citit 8717 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.