Poveşti de SUCCES din Canada | Cum a ajuns un gălăţean manager naţional la Siemens

Poveşti de SUCCES din Canada | Cum a ajuns un gălăţean manager naţional la Siemens
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Stau un an cu Siemens până termin masterul, după aia valea"… Aşa îşi spusese gălăţeanul Lucian Vasiliu, în 1995, când, proaspăt absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Bucureşti, admis cu 10 la masterul în convertizoare statice de putere, căuta un job flexibil, care să-l lase să-şi continue cu succes studiile. Au trecut 23 de ani şi e tot la Siemens.

Este National Manager for Sales, Automation Services (manager pe vânzări de servicii pentru automatizări industriale), adică responsabil pentru întregul business pe ţară, care se cifrează între zece şi cincisprezece milioane de dolari canadieni pe an. Are cinci colegi români, dintre care trei i-au fost colegi de clasă, şi tot el i-a recomandat firmei!

Minimul pe economie


"În facultate am învăţat să supravieţuiesc. Am învăţat că nimic nu s-a schimbat în România şi că trebuie să plec. Am învăţat că sunt un minoritar la mine în ţară. În Canada am învăţat să fiu cine sunt azi. Îmi place să cred că, până să plec din România, nu am fost nimeni. Doar un colector, un strângător de bunuri, de amintiri, de cărămizi şi mortar pentru o fundaţie pe care nu mă grăbeam, în România fiind, să o ridic. Un arhitect, tânără speranţă cu o groază de idei strălucite în cap, dar fără nicio clădire care să îi poarte numele", mărturiseşte, privind în urmă, Lucian Vasiliu, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" şi al  Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Masterand fiind, a primit o ofertă de la institutul de proiectări Iprolam, distribuitor şi integrator de produse Siemens în România la vremea respectivă: „Laboratorul de Automatizări Industriale practic lucra direct sub tutela Siemens. Salariul era de un million de lei vechi pe lună, minimul pe economie, care de altfel nici nu era plătit de ei, ci reprezenta o sponsorizare a statului pentru tinerii absolvenţi de studii superioare. Salariul nu era atractiv deloc - am avut o ofertă sa lucrez pe şantier cu vreo cinci milioane plus sporuri - dar atractiv era faptul că îmi susţineau studiile, mă lăsau să lucrez când voiam, noaptea, dimineaţa, în weekend, atâta timp cât îmi îndeplineam îndatoririle de serviciu”.

A absolvit masterul cu 10, iar ultima diplomă din panoplia educaţiei sale avea să fie şi singura „ţidulă” canadiană din CV: după câteva examene de echivalenţă trecute cu brio devenea Professional Engineer în provincia Ontario, Canada, în anul 2002.

Canada


A plecat în Canada în septembrie 1999, iar la nici o lună de la sosire, de Halloween, a început să lucreze pentru Siemens: „Îmi amintesc prima imagine, când am păşit în clădirea Siemens din Walker Drive, în Brampton, GTA, doamna secretară de la intrare - o arăboaica foarte fâşneaţă şi foarte de treabă, cu care aveam să fiu prieten bun mai apoi - era îmbrăcată într-un costum de French Maid. Super sexy! Mi-am spus atunci, cu un zâmbet larg pe faţă, că am nimerit exact compania pe care mi-o doream!”.

Recomandare, nu pilă


La Siemens Canada nu a avut un transfer, ci doar o scrisoare de recomandare. Recomandările nu înseamnă pile, ca în România. Sunt bune doar ca să îţi deschidă prima uşă şi să obţii relativ uşor şansa unui interviu: „Restul depinde de tine, iar dacă eşti bun sau chiar foarte bun, jobul e al tău. Cel care te recomandă îşi pune numele în joc, astfel că recomandările nu se fac chiar uşor! Siemens a învăţat în timp că cei mai buni oameni pe care îi are sunt nu cei racolaţi independent, ci angajaţii prin recomandare. Dacă, de exemplu, recomand pe cineva şi acela chiar primeşte jobul, eu, la rândul meu, primesc o indemnizaţie de câteva mii de dolari, depinde de importanţa jobului. Bineînţeles, impozabili”, spune gălăţeanul.

În cazul lui, scrisoarea de recomandare! După vreo trei interviuri, a primit jobul. Deşi la Siemens în România avea vechime şi poziţie de Team Leader, aici a început de la zero: Junior Engineer, apoi Senior apoi Application Specialist, apoi Senior Business Developer. Acum este National Manager for Sales, Automation Services. A ocupat fiecare dintre poziţiile din subordinea lui, aşa că înţelege până la detaliu rolul fiecăruia din echipă, poate da sfaturi valoroase şi lua decizii cu responsabilitate, atât pe parte de vânzări şi afaceri, cât şi pe parte tehnică.

De ce să-ţi pese


"În Canada este foarte la modă munca. Munca grea, continuă, dedicată. Este pe aici o expresie „engaged employer”, adică chiar îţi pasă. Sunt şi foarte multe motivaţii, de ce adică să munceşti aşa greu. Salarii frumoase, beneficii, o societate care chiar funcţionează, un sistem medical decent şi un sistem de învăţământ poate nu impresionant, dar măcar cu opţiuni", ne-a explicat Lucian Vasiliu.

Câţi români sunt la Siemens


"Suntem, cred, în jur de 10-15 români la Siemens, aici, în Canada, la toate nivelurile. E o companie mare. La mine în departament şi în departamentele cu care lucrez îndeaproape suntem acum cinci români. Personal am fost responsabil pentru trei dintre ei, recomandaţi şi susţinuţi de mine să ajungă la Siemens. Toţi gălăţeni. Doi dintre ei, foşti colegi de clasă, unul la generală şi la liceu, celălalt la liceu şi la facultate. Făceam un calcul zilele trecute: din cei 36 care am terminat a 12-a B la LVA în '89, cam 23 suntem plecaţi din ţară, vreo 12 aici, în Canada. Un exod, practic”, spune Lucian Vasiliu.

Citit 9363 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2017 17:55

7 comentarii

 • postat de Lucian vasiliu
  Duminică, 02 Aprilie 2017 06:22
  24.226.115.***
  Pentru patriot
  Chestia cu dentistul nu e adevarata, poti face programare la dentist in doua minute, problema ar fi alta si anume asigurarea medicală acoperă o suna maxima pe an, între o mie sau doua depinde de cat de bun iti este planul, de asemenea anumite lucrări sunt acoperite o data la câțiva ani etc e un sistem complex
  Daca ai probleme cu dinții si nu te îngrijești nu se lot face prea multe cu banii ăștia
  Dar, ca întreg sistemul medical din Canada se merge mult pe Prevenție si îngrijire. Daca ai grija constant de dinții tai atunci asigurarea e mai mult decât suficientă pentru acoperirea costurilor pana la punctul in care iti permiți si alte tratamente de exemplu de albire a dinților etc
  A specialiști într-adevăr câteodată se așteaptă cam mult dar, din nou, de la ca la caz așteptarea poate fi de câteva zile pana la câteva luni
  Urgentele se tratează imediat
  Asa cum am scris si in articol, sistemul medical din Canada nu este perfect dar perfectibil si decent, și la ani lumina de cel românesc, betegit de furtul tuturor celor participanți: de guvern care fura din fonduri pana nu mai poate, administrație locală care fura la fel, doctorii care fura mai mult decat toată lumea la un loc ai cetățeni care fura de doua ori, odată prin mita pe care o dau si a doua oară prin faptul ca banii aia de mita nu ii dau pe taxe, motivând guvernul sa fure in continuare si ținând toată tara intr-un cerc vicios din care, sincer, nu vor ieși ușor

  Despre mama bătrâna si neajutorată din tara a prietenului tău ce sa zic, e alegerea lui si este o alegere nu socială ci mai degrabă personală, asa a ales el sa facă din motive stranii, eu unul am avut grija părinților mei sa nu le lipsească nimic atat timp cat au fost in viața
  Din nou, alegeri personale pentru care nu poate fi incriminata societatea ci cel mult individul
  Cine știe ce problema este in spate pe care tu, eu, nu o cunoaștem../.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexvr
  Joi, 23 Martie 2017 13:55
  5.2.205.***
  multi invidiosi...chiar f multi. cum adica am beneficiat de chestii si dupa am plecat? dar parintii mei pt ce au muncit? pt ce au platit taxe aberante si nu au beneficiat de nimic? zi boss! ca drumuri nu ai, sistemul medical e la pamant, invatamantul vai mama lui si tu o arzi tare in clanta ca facem facultati si fugim din tara. baaaa gogaie singurii carora le datorez ceva sunt parintii mei,nu statu, nu profesorii si clar dar clar nu tie sau altui maimutoi cu pretentii patriotice.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Patriot
  Duminică, 19 Martie 2017 13:29
  5.13.233.***
  Am un prieten stabilit in 2000 in Toronto.Vine annual in RO sa-si faca dantura.Acolo daca vrei consultative la medic specialist iti face programare peste 4-6 luni.Si nunumai in Canada.Peste tot in Europa.In schimb a facut infarct si in 24 ore avea deja montate 3 stenturi.Ei sii...???.Viziteaza anual Grand Canion in USA si alte locuri unde eu nu pot ajunge nici cu gandul.In schimb mama lui de 83 ani de aici din Galati apeleaza la mine sa-i schimb butelia.Nu sunt o clipa mai patriot daca am ramas in RO.
  1
  5
  Raportează
 • postat de lleana
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 13:12
  213.233.85.***
  hi hi hi ce imi plac baietii acestia cu idei stralucite . da de ce nu ai vrut sa fii engaged employer la noi acasa ? ca doar tot de la munca de jos ai fi inceput. or mai fi si altele de spus . acum va plangeti ca nu merg lucrurile bine in tara ?
  2
  6
  Raportează
 • postat de @Paul@lucianvasiliu
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 08:24
  213.233.84.***
  Cu adevarat roman e acela care,in anii 90, in acele timpuri tulburi, a ales sa stea acasa si sa contribuie, dupa puteri, la trecerea la democratie.
  Cei ca domnul Lucian, baieti destepti, au plecat, in primul rand, pentru propria bunastare...din salariul mediu pe economie, dupa cum chiar eroul nostru spune, nu reuseai mare lucru. Da, au plecat dupa ce statul roman nu a facut "nimic" pentru ei (din taxele comuniste ale poporului roman au beneficiat de sanatate gratuita, educatie de calitate ... plus altele).
  Acum cica ei sustin Romania de departe, dupa cum si jurnalista il lauda..cum anume? Stand cu smartphonul in mana si dand click si share pe pagini ? Ppfuiii, impresionant, ce sa zicem.
  Sunt multe de spus, chiar si domnul Paul a punctat mai sus cate ceva.
  Din pacate, si eu sunt unul dintre ei si acum imi pare rau ca am plecat. Si din cauza mea, tara a ajuns cum a ajuns. Am plecat in tari aproape perfecte unde imi este bine, castig bine si merg in vacante exotice. Parintii si bunicii au ramas fara ajutor iar perspectivele arata bine numai pentru mine.
  Am prieteni care nu mai au parinti si au vandut mostenirile din tara si le-au investit in tarile de adoptie...luam bani din tarisoara natala si ii ducem sa prosperam alte tari.
  Si asta e motiv de mandrie?
  Sunt mult mai de laudat cei care au ramas acasa si au reusit in cariera acolo, stimata jurnalista.
  Felicitari tuturor...oriunde v-ati afla!
  Doamne ajuta tara noastra draga si iarta-ne pe noi, cei care ne gandim numai la noi!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Paul
  Vineri, 17 Martie 2017 20:51
  79.116.109.***
  Felicitari!
  Ramane o intrebare.
  Cine ramane "acasa" sa ingrijeasca parintii, sa contribuie la sistemul de sanatate , sa plateasca pensiile profesorilor care au pus baza cunostintelor celor plecati.
  Cati din cei care au experiente in diferite domenii , in tari dezvoltate, se gândesc sa ofere tarii in care au crescut un an din viata lor? Romania are nevoie de muncitori, ingrijitori, profesori, medici, ingineri care sa se intoarca acasa, sa urnesca "Rotile Romaniei"
  Bun venit acasa, dragi romani!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Canada
  Vineri, 17 Martie 2017 13:41
  194.242.11.***
  Daca eliminarea vizelor pentru Canada , la 1 Decembrie ramane valabila , cu recunoasterea studiilor , parca merita acum sa faci o facultate , invatand in mod serios. Ce ziceti ?
  3
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.