Blochează statul român preluarea Daewoo Mangalia de către Damen?

Blochează statul român preluarea Daewoo Mangalia de către Damen?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După ce, în noiembrie 2017, primise avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, se părea că achiziţionarea de către grupul Damen a şantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries, pentru suma de 26 milioane euro, nu va mai întâlni niciun obstacol. Dar trăim în România... Conform premierului Mihai Tudose, statul român a decis să-şi exercite dreptul de preempţiune pe care îl are pentru a bloca tranzacţia care ar fi trebuit finalizată în cursul lunii decembrie. Asta după ce, pe 19 octombrie, la Adunarea Generală a Acţionarilor DMHI, acelaşi stat român a votat „împotriva exercitării dreptului de preferinţă” la cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni. „Împreună cu ministrul Economiei, domnul Șimon, am încercat și se pare că reușim să răscumpărăm 51 la sută din acțiunile Daewoo la Mangalia. Am constatat într-o zi, împreună cu alte ministere, specialiști, că statul român nu mai știe decât să vândă. Ne-am descoperit niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem și noi un şantier naval. Și vă spun că îl luăm, vom avea un șantier naval al statului. Poate o să facem nişte fregate pentru Armată, să facem şi mentenanţa la ele tot acolo. Poate facem şi noi o bărcuţă, acolo. Nu e posibil ca o ţară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un şantier”, a declarat premierul Mihai Tudose, miercuri seara, la Antena 3.

Contactat de „Viaţa liberă”, Ben Littler, responsabil Comunicare al grupului Damen, ne-a confirmat că procesul de achiziţie a pachetului DMHI de către grupul olandez a suferit întârzieri: „În momentul de faţă, ne finalizăm afacerea cu guvernul român. A existat o întârziere a procesului, dar ne străduim să ajungem la un rezultat pozitiv”.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu ne-au dat niciun răspuns la întrebarea, expediată pe mail-ul biroului de presă, dacă ministerul le-a comunicat sud-coreenilor de la Daewoo intenţia statului român de a cumpăra cele 51 la sută din acţiunile şantierului din Mangalia.

Citit 4868 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2018 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.