Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
3 comentarii

Comitetul European de Întreprindere constituit la nivelul ArcelorMittal Europe, întrunit în plen pe 17 mai, în Luxemburg, a dat aviz negativ achiziţionării centrului siderurgic Ilva şi, implicit, vânzării combinatului siderurgic de la Galaţi şi a altor unităţi din portofoliul european al grupului.

La întâlnirea de joi cu sindicaliştii din Franţa, Polonia, România, Germania, Belgia, Cehia, Luxemburg şi Italia, grupul ArcelorMittal a fost reprezentat de directorul de Resurse Umane, Patrick Vandenberghe, de Geert van Poelvoorde, şeful Diviziei ArcelorMittal Flat Europe, şi de adjunctul acestuia. Scopul întâlnirii din Luxemburg a fost, conform legislaţiei Uniunii Europene, acela de iniţiere a procedurii de informare şi consultare a partenerilor sindicali, înaintea achiziţionării centrului siderurgic Ilva, pentru a primi avizul Comitetului European de Întreprindere.
Conform lui Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, "reprezentanţii sindicatelor, care formează grupul salarial, nu au putut da aviz de achiziţionare a Ilva, din cauza informaţiilor insuficiente furnizate de boardul director. Au lipsit informaţii pe latură economică şi socială legate de achiziţionarea Ilva. Deci, avizul favorabil nu a fost dat. Mai mult, boardul director al ArcelorMittal nu i-a dat informaţii nici expertului Sindex, pentru ca acesta să întocmească un raport pe care să-l prezinte Comitetului".
Avizul dat de sindicaliştii din Comitetul European de Întreprindere este unul pur consultativ, dar paşii pentru obţinerea lui trebuie obligatoriu parcurşi de ArcelorMittal, conform legislaţiei UE, pentru a putea merge mai departe cu achiziţionarea Ilva. Astfel, conducerea ArcelorMittal trebuie să informeze comitetul, apoi să răspundă la orice întrebări pe bază de documente scrise, pentru ca sindicatele să consulte apoi un expert în această problemă. Or, se pare că paşii doi şi trei nu s-au "bifat". "Neavând informaţii, nu putem să dăm aviz. Şi nu se poate face achiziţia fără ca această consultare să fie încheiată", a mai spus Vasile Crişan, acesta adăugând şi că sindicatele italiene din Ilva au respins acordul propus de conducerea grupului ArcelorMittal.
Procedura de informare şi consultare a sindicatelor va continua. În luna iulie este programată o altă şedinţă ordinară, dar este posibil ca o întâlnire extraordinară să fie convocată mai devreme.

Citit 8195 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 10:26

3 comentarii

 • postat de Ana Luni, 21 Mai 2018 22:25 79.116.100.*** Link la comentariu
  0
  5

  Daca stia Gheorghiu-Dej ce-o sa se aleaga de Combinat abandona proiectul si continua Canalul. MAcar p-ala nu aveau cum sa-l vanda pe degeaba sa ajunga fier vechi.

  Raportează
 • postat de sindicate la combinat! ha,ha.... Luni, 21 Mai 2018 16:08 89.136.187.*** Link la comentariu
  1
  1

  e inca o poveste, asa cum au fost aruncate mereu in combinatul asta dupa 1990.......sindicate?! ha, ha.......

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Luni, 21 Mai 2018 10:27 82.137.10.*** Link la comentariu
  8
  28

  Unde pe ce planetâ ati trâit când s-au dinamitat 4 Furnale Laminoare convertzoare e t c Cine va trezit la viatâ?Când vâ mai duceti la Londra ? A promis invetitorul strategic câ pâstreza capacitâtile de productie dar nu si productia Asta insemnâ câ nu va mai arunca in aer ultimul Furnal + Convertizor +laminor Dar cu muncitorii ce mai faceti tovarâsi sindicaliști? Pe oameni ii uitati ca de obicei aștia sunt la numâr când se face tabelul pentru ȘOMAJ Voi vâ bateti cu morile de vânt si noi nu stim? Aburiti aburiti aburiti poate se face ceatâ ca sâ avem rolul mâgarului râtâcit in ea Investitorul vostru va lâsat din brate și acum orâcâiti ca broscoiila inperechere Asurziti populimea câ vâ opuneti Investitorului straegic care va inbata cu gin whisky la Londra când fâceati negocieri secrete de concedieri de dinamitâri de Furnale câ de salarii nu prea fâceati câ vâ era rușinicâ dupâ ce vâ mirosea guritele a icre negre Cand dizolvati Sindicatul sâ ne chemati si pe noi sâvâ facem niste urâri de multumire Ura si-n Dubai câ la noi la plajâ nu mai aveti locuri rezervate pentru urmâtorii 50 de ani .Si sava spun si de ce este concesionatâ la un INVESTITOR STRATEGIC iraniano -italiano -roman

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.