Moş Crăciun a băgat şi criza în sac

Moş Crăciun a băgat şi criza în sac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sărbătorile de iarnă din acest an vor aduce un aer de… austeritate * Mai puţine cadouri, mai puţini brazi, mai multă sărăcie *

Criza economică va fi simţită pe pielea lui şi de… Moş Crăciun. Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi de austeritate, rezultă dintr-un studiu de piaţă realizat de compania Mednet.

Mai precis, jumătate dintre români şi-au redus bugetul pentru cadouri, clopoţei sau mese festive. Din buzunar va fi scoasă, în medie, pentru Crăciun sau Revelion o sumă de aproximativ 1.523 lei, 52 la sută dintre respondenţi declarând că e un buget mai mic decât cel alocat anul trecut.

Luând-o pe „capitole bugetare”, pentru produsele alimentare ocazionate de sărbătorile de iarnă se vor cheltui în medie 556 lei. Pentru brad, ornamente, îmbrăcăminte de iarnă  se vor aloca, în medie, cam 321 lei de căciulă.

Potrivit studiului de piaţă, sezonul… reducerilor de iarnă în ceea ce priveşte cheltuielile se va axa în special pe două direcţii. În primul rând, nu puţini (70,4 la sută) vor fi cei ce vor tăia de pe listă achiziţionarea de ornamente de Crăciun, iar unii (56,5 la sută) vor tăia (de la achiziţii) şi bradul de Crăciun.

Lista va fi mai scurtă şi în ceea ce priveşte băuturile alcoolice (40,9 la sută), prăjiturile şi cozonacii (32,7 la sută), dar Moş Crăciun va scoate din traistă şi mai puţine produse electronice şi electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, bijuterii, cosmetice şi parfumuri.

Bugetul dedicat cadourilor va fi jumătate decât cel de anul trecut, în medie fiind cam de 520 lei. Vestea bună este, că fie şi pe timp ce criză, majoritatea respondenţilor (81 la sută) nu vor uita să pună o vorbă bună la Moş Crăciun pentru a le aduce un cadou, cât de mic, celor dragi.

Moşul va avea în traistă articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte (54,5 la sută), cosmetice şi parfumuri (37,4 la sută), jucării (30,6 la sută), ciocolată sau cafea (20,4 la sută), cărţi (17,4 la sută) şi bijuterii sau ceasuri (14,8 la sută).

Din păcate, sărbătorile vor fi fără cadouri pentru 18 la sută dintre respondenţi, majoritatea fiind persoane  în vârstă sau persoane ce au un venit pe familie mai mic de 2.000 lei. A doua direcţie pe care bugetul va suferi modificări va fi masa de Sărbători.

Porţiile vor fi mai mici sau se va apela la produse mai ieftine. Sau şi una şi alta… Deşi mulţi români au pe fondul crizei economice „dor de ducă”, asta nu înseamnă că vor profita de excursiile organizate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Practic, doar zece la sută dintre persoanele intervievate au alocat bani pentru aşa ceva, suma medie fiind de aproximativ 1.312 lei. Nici măcar escapadele în oraş nu vor fi atât de numeroase.

Pentru mese la restaurant, în perioada Crăciunului şi a Revelionului, doar 47,3 la sută dintre respondenţi au în vedere o asemenea variantă, suma medie pentru o asemenea „extravaganţă” fiind de 340 lei.

Citit 911 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.