Viorel Ştefan, respins pentru Curtea Europeană de Conturi

Viorel Ştefan, respins pentru Curtea Europeană de Conturi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Europarlamentarii din Comisia de control bugetar a Parlamentului European au respins propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, nimeni altul decât gălăţeanul Viorel Ștefan, în prezent viceprim-ministru fără portofoliu.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, candidatura lui Viorel Ştefan s-a lovit în Comisia de control bugetar (CONT) a PE de rezultatele slabe ale luptei anticorupţie din România, un subiect, de altfel, foarte aprins între instituţiile europene şi Guvernul Dăncilă.

„Deputații europeni au respins candidatura lui Viorel Ștefan, deputat în Parlamentul României și viceprim-ministru, cu 8 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”. În timpul audierilor, câțiva deputați europeni au ridicat chestiunea contribuției acestuia la traseul dezamăgitor al ţării în lupta anticorupţie”, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Situaţia este mai mult decât stânjenitoare pentru Guvernul Dăncilă, în condiţiile în care Viorel Ştefan a fost singurul candidat desemnat din partea României, iar funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi este rezervat ţării noastre. Mai mult, România deţine în această perioadă preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În acelaşi timp, actuala coaliţie de guvernare din România trecere printr-o criză de credibilitate fără precedent la nivelul UE, vizavi de respectarea independenţei justiţiei şi a respectării normelor statului de drept.

În paralel cu Viorel Ştefan a mai fost audiată în comisia CONT candidata Croaţiei, Ivana Maletic, europarlamentară şi membră a Comisiei pentru economie şi finanţe. Ea a trecut de votul comisiei cu 11 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri, precizează Biroul de Presă al Parlamentului European.

Viorel Ştefan are la activ mai multe mandate de deputat şi senator în Parlamentul României. A condus Comisia de Buget Finanţe din Parlament, dar a fost şi ministru al Finanţelor Publice şi, în prezent, este viceprim-ministru.

Chiar dacă a pierdut votul din comisia CONT, Viorel Ştefan ar putea, teoretic, avea câştig de cauză săptămâna viitoare, când are loc votul în plen. Pe de altă parte, e puţin probabil ca, după ce a fost respins de Comisia de control bugetar, să fie acceptat în plen. Dar nici în acest caz lucrurile nu se opresc aici. Curtea Europeană de Conturi, cu sediul în Luxemburg, are 28 de membri, câte unul din fiecare țară. Ei sunt numiți pentru un mandat de şase ani. Consiliul, după consultări cu Parlamentul European, decide asupra candidatului propus de fiecare țară. Dacă PE are o opinie nefavorabilă despre unul dintre candidați, președintele legislativului european cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat. Totuși, Consiliul poate să numească și candidații respinși de Parlament.

Citit 1943 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.