Corvetă militară lansată de Damen, dar nu pentru România (VIDEO)
Foto: Pakistan Navy

Corvetă militară lansată de Damen, dar nu pentru România (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Şantierul Naval Damen Galaţi a lansat la apă, marţi, o corvetă militară pentru Pakistan Navy. Nava, care poartă numărul 272, va patrula în regiunea Oceanului Indian.

Constructorul olandez Damen a lansat, pe 3 septembrie, la şantierul său din Galaţi, cea de-a doua corvetă de 2.300 de tone construită pentru marina pakistaneză, a anunţat Pakistan Navy pe pagina sa de Facebook. La ceremonia de la Galaţi a participat şi o delegaţie pakistaneză, condusă şeful Statului Major al Pakistan Navy, viceamiralul Ather Mukhtar. Acesta a subliniat importanţa corvetelor în domeniul maritim şi a declarat că navele construite la Damen Galaţi vor acționa ca „multiplicatori de forță” în îmbunătățirea capacității armatei de a proteja frontierele maritime și vor oferi mai multă flexibilitate patrulelor maritime de securitate regională ale Pakistanului din regiunea Oceanului Indian. De asemenea, viceamiralul Mukhtar a lăudat profesionalismul celor din Damen, precum şi colaborarea foarte bună pe care beneficiarul a avut-o cu aceştia.

Contractul pentru cele două corvete, pe care viceamiralul le-a numit nave de patrulare off-shore, a fost semnat în 2017. Conform site-ului defenseromania.ro, prima navă a fost lansată la Damen Galaţi pe 17 mai anul acesta şi este de așteptat să intre în serviciu la sfârșitul acestui an, iar cea de-a doua, cea lansată pe 3 septembrie, va fi livrată în prima jumătate a anului 2020.

Olandezii de la Damen au contestat, la începutul lunii iulie, rezultatul licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale organizate de statul român şi a cărei câştigătoare a fost desemnată, de către Ministerul Apărării Naţionale, asocierea dintre Şantierul Naval Constanţa şi francezii de la Naval Group. Contractul pentru corvete, în valoare de peste un miliard de euro, presupune construirea a patru astfel de nave şi modernizarea altor două. Decizia Damen de a contestat licitaţia a venit „ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale”, preciza Damen, într-un comunicat de presă, la vremea respectivă.

Media

Citit 4952 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:50

2 comentarii

 • postat de Giulia
  Vineri, 06 Septembrie 2019 20:58
  109.70.100.***
  Cat tupeu au OLANDEZII astia de la Damen. Ei, OLANDEZII care ne tin in afara Schengen...OLANDEZII care se impotrivesc, ca romanii sa nu intre in spatiul Schengen...Pentru OLANDEZI noi romanii nu suntem buni de primit in spatiul Schengen, dar ce sa vezi, deodata, ca prin minune, pentru OLANDEZI, OLANDEZII descopera ca BANII ROMANILOR(MILIARDE DE EURO) SUNT BUNI PENTRU EI, CA SA-I CASTIGE PRIN CONTRACTUL CORVETELOR. Hai nu zau...Poate ca romanii ar trebui sa le ofere olandezilor exact "opinia politica" de pe placutele suedeze de inmatriculare...cele cu M...E.
  CAT TUPEU PORCESC AU OLANDEZII ASTIA.

  Ei, OLANDEZII, despre care s-a scris prin presa ca au dat mita prin unele tari pentru a li se atribui lor contracte grase...Doar dati un search pe Google cu: {mită, Damen} , fara acolade si sa vedeti ce link-uri, ce informatii gasiti pe internet.

  Ce nu le convine OLANDEZILOR? Statul roman, cumparatorul, cumpara de unde vrea el, ca doar el da banul.
  CAT TUPEU PE OLANDEZII ASTIA.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 06 Septembrie 2019 11:55
  86.34.180.***
  Romanii sunt "desteptii" Terrei: sunt basicati ca olandezii nu ne vor in Shengen si ca drept rasplata au dezavuat compania din Galati,( ce urma sa inceapa din 2017 constructia celor 4 corvete romanesti, la Galati) care fie vorba a salvat SNG-ul sa nu devina exact ce este astazi CSG, Inetof, Mehid, Apollo, Pescaria, FUS-ul, 11 Iunie...eheeei si cate alte mormane de gunoi si caramizi sparte.
  Iaca Pakistanul va avea 2 corvete produse la Galati, la damen: noua ne cade tigla'n cap de nauci si pamblegi ce suntem.
  12
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.