IKEA ajunge în Galaţi, dar cu eolienele

IKEA ajunge în Galaţi, dar cu eolienele
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Grupul suedez IKEA a preluat cinci parcuri eoliene româneşti, de la danezii de la Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene din România. Trei dintre aceste parcuri se află pe teritoriul judeţului Galaţi.

Conform site-ului profit.ro, IRI Investments SRL, controlată de divizia de investiții a grupului suedez IKEA, a preluat controlul, cu câte 80 la sută din părțile sociale, asupra firmelor românești Ewind SRL, Smartbreeze SRL și Eol Energy Moldova SRL. Smartbreeze deține centrala electrică eoliană Apollo din comuna Frumușița, de 6 MW. Eol Energy Moldova operează parcurile eoliene Mahmudia din Tulcea (4 MW), Vârlezi și Smulți (ambele din Galați, cumulând 8 MW). Cea de-a treia firmă, Ewind SRL, operează parcul eolian Pantelimon, din județul Constanța, cu o putere instalată de 123 MW.

Cele cinci parcuri eoliene preluate de IKEA au fost puse în funcțiune în perioada 2012-2014. Din 2013, statul român a redus foarte mult subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi. Se pare însă că Guvernul ar putea majora ţinta de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României, în urma unor recomandări de la Comisia Europeană.

Citit 2420 ori Ultima modificare Duminică, 15 Septembrie 2019 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.